Yoğun pratik beyni yeniden yapılandırıyor: Aynı anda iki iş mümkün

Yoğun pratik beyni yeniden yapılandırıyor: Aynı anda iki iş mümkün

İnsan beyninin aynı anda birden fazla zihinsel işlemi gerçekleştirme kapasitesine ilişkin yeni bulgular elde edildi. Araştırmaya göre yoğun ve tekrarlı pratik, bazı görevlerin beynin daha otomatik çalışan bölgelerine aktarılmasını sağlayarak bilişsel kapasiteyi artırabiliyor.

ABD'deki Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi'nden araştırmacıların çalışmasında, beynin çoklu görev sırasında yalnızca bir işlemden diğerine hızla geçip geçmediği incelendi. Katılımcılar, haftalar boyunca 30 binden fazla görsel sınıflandırma testini tamamladı.

Araştırmacılar deneyin başlangıcında ve sonunda katılımcıların beyin aktivitelerini fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme ve elektroensefalografi yöntemleriyle takip etti.

GÖREV BEYNİN FARKLI BİR BÖLGESİNE TAŞINDI

İlk aşamalarda görsel sınıflandırma sırasında beynin yürütücü işlevlerden sorumlu prefrontal korteksinin yoğun biçimde çalıştığı görüldü. Bu bölgenin aynı anda sınırlı sayıda karmaşık işlemi yönetebilmesi nedeniyle bilişsel bir darboğaz oluşturduğu belirtildi.

Haftalar süren tekrarın ardından ise söz konusu görevin temporal kortekse kaydığı tespit edildi. Şakak lobunda görevle bağlantılı yeni bir kategori işleme alanının ortaya çıkması, işlemin büyük ölçüde otomatikleştiğine işaret etti.

PREFRONTAL KORTEKS İKİNCİ GÖREVE AÇILDI

Deneyin son bölümünde katılımcılardan görsel sınıflandırmayla birlikte ikinci bir zihinsel görevi de yerine getirmeleri istendi.

Görevi temporal kortekse aktaran katılımcıların, prefrontal kortekslerini ikinci işlem için kullanabildiği ve iki görevi aynı anda başarıyla tamamladığı belirlendi.

Araştırmanın yazarı nörobilimci Maximilian Riesenhuber, sonuçların beynin bazı durumlarda yalnızca görevler arasında geçiş yapmakla kalmayıp, yoğun pratik sonucunda sinirsel devrelerini yeniden düzenleyebildiğini söyledi. Bu değişimin, gerçek anlamda eş zamanlı işlem yapabilmenin önünü açabileceği belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN