Sakarya'da yine şiddetli patlama! Bu kez Taşkısığı bölgesi...

Sakarya'da yine şiddetli patlama! Bu kez Taşkısığı bölgesi...

Son dakika haberi... Bu kez Sakarya'nın Adapazarı ilçesi Taşkısığı bölgesinde şiddetli patlama meydana geldi. Patlama, Hendek ilçesinde 3 Temmuz'da patlayan havai fişek fabrikasının malzemelerini taşıyan kamyonda yaşandı. Olayın ardından bölgeye giden İçişleri Bakanı Soylu, 3 askerin şehit olduğunu, 11 jandarma personeli ile kamyon şoförünün tedavi altına alındığını açıkladı. İkinci havai fişek faciasının ardından siyasilerden de peş peşe tepkiler geldi. Geçen hafta da Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen şiddetli patlamada 7 işçi hayatını kaybetmişti.

Sakarya'nın Adapazarı ilçesi Taşkısığı bölgesinde bir patlama meydana geldi. Olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi.

İlk açıklama Sakarya Belediye Başkanı Ekrem Yüce'dan geldi, "Toplantı anındayken bu patlama oldu. Daire başkanımız bilgi verdi. Söndürme işlemleri devam ediyor. 2 şehidimiz var. 8 civarında yaralımız var. İmha edilmek üzere götürülen mühimmat aracında bu patlama oluştu" dedi.

Patlamanın intikal sırasında gerçekleştiğini belirten Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım da şehit sayısının 3'e çıktığını açıkladı.

"PATLAMADA 3 ŞEHİDİMİZ, 6 YARALIMIZ VAR"

Kaldırım, Hendek'teki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da meydana gelen patlamanın ardından burada bulunan patlayıcıların Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı ve görevli savcıların talimatlarıyla uzman patlayıcı ekiplerle Adapazarı ilçesi Taşkısığı Mahallesi'nde bulunan taş ocağına intikali sırasında patlama meydana geldiğini söyledi.

Malzemelerin kamyon üzerindeyken patlamanın geçekleştiğini aktaran Kaldırım, "Patlayıcıların intikalleri esnasında patlama meydana geldi. Patlamada 3 şehidimiz, 6 yaralımız var. Yaralılardan 1'inin durumu ağır" ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanlığı'ndan da "Sakarya'daki patlamada ikisi patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelimiz şehit olmuş, 6 personelimiz yaralanmıştır" açıklaması yapıldı.

Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle:

"Sakarya-Hendek ilçesi Taşkısığı Mahallesinde faaliyet gösteren taş ocağında Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı gereği Havai Fişek Fabrikası'na ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılması maksadıyla taşıyan kamyondan indirildiği esnada patlama meydana gelmiştir. Meydana gelen patlamada 2'si patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelimiz şehit olmuş, 6 personelimiz yaralanmıştır."

PATLAMA BÖLGESİNDE İNCELEME YAPTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şehit ve yaralıların olduğu patlamayla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Sakarya'nın Hendek ilçesine gitti.

Olayın ardından bölgeye giden Soylu, 3 askerin şehit olduğunu, 11 jandarma personeli ile kamyon şoförünün tedavi altına alındığını açıkladı.

Soylu'nun açıklamaları şöyle:

"Fabrikadakı patlayıcı maddelerin orada durmaması için karar aldık. Taşınabilecek yerler için alternatifler bulundu. Cumartesiden bu yana 15 ton madde taşınmaya başlandı. Buradaki patlayıcılar havai fişek olunca, oranın ormana yakın olması nedeniyle burada patlatmanın çok daha doğru olacağı konusunda arkadaşlarımız karar verdi.

Patlatmanın başında da bizim Ankara'dan gönderdiğimiz patlayıcı madde imha timimiz var. Onların sevk ve idaresinde savcıların kontrolünde patlatma işlemi gerçekleştirildi. 15 tondan kalan 1.5 tonluk mühimmat varken bu müessif olay başımıza geldi.

Patlayıcı maddeler orada da soğutuluyor, burada da. Buna yönelik usulle birlikte bu mühimmatlar imha edilir. Buraya getirilip fitil boşaltma esnasında bir patlama meydana geldi. Patlamada ikisi patlayıcı madde imha timinde olan birisi de alanın güvenliğini almakla sorumlu olan jandarma personelimiz şehit oldu.

"ARACIN ŞOFÖRÜ AĞIR YARALI"

Aracın şoförü şu anda ağır yaralı. Şu anda ameliyatta. Yine Kocaeli'de hastaneye sevk edilen bir jandarmamız var. Ve yine aynı zamanda kaburgasında bir ağrı olan bir jandarma personelimiz var.

*Hastanelerde 11 jandarma personelimiz var. Bir de kamyonun şoförü var. 3 arkadaşımız haricinde hayati tehlikesi olan yok. Hayati tehlikesi olan kamyon şoförü arkadaşımız var.

Bu konuyla ilgili adli idari soruşturma devam ediyor. Mülkiye ve emniyet müfettişleri buraya intikal edecekler. Adli ve idari soruşturma sonucunda bir eksiklik varsa bunu takip edip sonuçlandıracağımızı ifade etmek istiyorum."

İkinci havai fişek faciasının ardından siyasilerden de peş peşe tepkiler geldi. Tepkiler şöyle:

MHP lideri Devlet Bahçeli: Sakarya'nın Hendek ilçesinde kurulu bulunan bir havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020 Cuma günü meydana gelen patlamanın acısı ve yankısı henüz geçmemişken, yeni bir vahim olayın vuku bulması milletimizi bir kez daha derinden üzmüştür.

Hendek'te bulunan bir taş ocağında, felaketin yaşandığı havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılmaları amacıyla taşındıkları kamyondan indirilmesi sırasında maalesef patlama yaşanmıştır.

Bu kapsamda üç kahraman jandarmamız şehit olmuş, altı kardeşimiz de yaralanmıştır. Aziz şehitlerimize, 3 Temmuz 2020 tarihli patlamada hayatlarını kaybeden kardeşlerimize, Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyor, yaralanan ve tedavi gören kardeşlerimize şifalar niyaz ediyorum."

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Sakarya'da imha edilmek üzere taşınan havai fişeklerin bulunduğu araçta meydana gelen patlamada şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Sakarya'da yaşanan patlamada şehit düşen askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Daha geçen hafta patlama yaşanmış bir fabrikanın tehlikeli malzemelerini neden askerimize taşıtıyorsunuz? Neden önlem almıyorsunuz? Böyle ciddiyetsizlik olmaz!

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Sakarya'da gerçekleşen ikinci patlamanın haberini üzülerek öğrendim. Şehit olan evlatlarımızın canından önemli hiçbir şey yoktur. İş güvenliği konusunda tedbirsizlik, ihmalkarlık hiçbir şekilde affedilemez. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Sakarya'da havai fişek fabrikasının patlamamış malzemelerini taşıyan araçta meydana gelen patlama sonucu şehitlerimizin olduğunu büyük üzüntüyle öğrendim. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dilerim.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş: Sakarya'da meydana gelen patlamayı endişe ile takip ediyoruz. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Dualarımız yaralılarımızın bir an evvel sağlığına kavuşması yönünde.

Muharrem İnce: Sakarya'da özel bir şirkete ait patlamayan havai fişekleri taşırken şehit olmak... Fabrikası var, nasıl taşınacağını, nasıl imha edileceğini bilen yok mu? Yazık. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralı askerlerimize şifa diliyorum.

İşte olay yerinden ilk görüntüler:

NE OLMUŞTU?

Sakarya'nın Hendek ilçesinde MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun'un sahibi olduğu Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda geçen meydana gelen patlamada 7 işçi hayatını kaybetmiş, 114 işçi de yaralanmıştı. Bir kişiye de henüz ulaşılamadı.

Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda daha önce de defalarca patlama yaşandığı ortaya çıkmıştı.

11 Şubat 2019: Sakarya'nın Hendek ilçesine bağlı Yukarıçalıca Köyü yakınlarındaki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nın kız kaçıran imalatının yapıldığı bölümde meydana gelen ve Hediye Hallaç'ın (26) hayatını kaybettiği patlamada 14 kişinin yaralandığı bildirildi.

29 Eylül 2009: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. Yangına maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi neden oldu.

17 Ağustos 2009: Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuar bölümünde patlama meydana geldi. Patlamada fabrikadaki binalardan biri yıkıldı, diğerlerinde de büyük hasar oluştu. Üretim tesisindeki binaları yerle bir eden patlamada 1 işçi hayatını kaybetti, 33 işçi yaralandı.

21 Mayıs 2009: Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın maytap imalathanesi bölümünde patlama meydana geldi. Üzeri açık tente ile çevrili olduğu belirtilen imalathanedeki patlamada 3 işçi yaralandı.

1 Eylül 2007: Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nın barut üretiminde kullanılmak üzere kömür öğütülen bölümde kıvılcımdan kaynaklanan bir patlama oldu. Patlamada 1 işçi yaralandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN