28 yıl sonra ilk: Kuyruklu Çiğdem çiçeği görüldü

28 yıl sonra ilk: Kuyruklu Çiğdem çiçeği görüldü

1993 yılında keşfedilen tür iki tür 'Çiğdem' olarak tabir edilen bitki 28 yılın ardından ilk kez filizlendi ve görüntülendi. Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, incelenmesi için bitkilerin fotoğraflarını İstanbul Üniversitesi'ne gönderdi. Yabancı araştırmacıların 'Mücevher kutusu' olarak tarif ettiği türün tehditlere karşı korunuyor.

1993 yılında keşfedilip kayıt altına alınan ve kayıp tür olarak literatüre geçen Crocus Albocoronatus (Gökkız Çiğdemi) ve Crocus Kerndorffiorum (Kuyruklu Çiğdem), 28 yıl sonra Kayseri’de yeniden gözlemlendi.

Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü personeli Uğur Kara ve Araştırmacı Mehmet Ünlü tarafından Yahyalı ilçesinde gözlemlenen bitkilerin fotoğrafları İstanbul Üniversitesine gönderildi.

gokkiz.jpg

Gönderilen fotoğraflarda yer alan bitkilerin 28 yıldır gözlemlenemeyen Crocus albocoronatus (Gökkız Çiğdemi) ve Crocus kerndorffiorum (Kuyruklu Çiğdem) olduğu kurum tarafından bilimsel olarak teyit edildi.

'MÜCEVHER KUTUSU'

Yabancı araştırmacılar Helmut Kerndorff ve Erich Pasche, Türkiye’nin çiğdem taksonu açısından adeta bir mücevher kutusu olduğu tabirini kullanmışlardı. Nadide çiçeklerin popülasyonunu devamlılığı ve türünün tehditlere karşı güvenliği için gerekli çalışmalar ise Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yapılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN