Ankara bir ilke daha ev sahipliği yapıyor! Dev proje için geri sayım başladı: Ekim ayında üretime geçiyor…

Ankara bir ilke daha ev sahipliği yapıyor! Dev proje için geri sayım başladı: Ekim ayında üretime geçiyor…

Ankara bir ilke daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Türkiye’de ilk olacak dev proje için geri sayım başladı. Üretimin Ekim ayında başlaması planlanırken, yüzlerce kişiye de yeni istihdam kapısı açılacak…

Türkiye’nin 800 volt gerilimi olan şebeke ölçeğinde ilk solar invertör (evirici) fabrikası, Ekim ayında Ankara’da üretim yapmaya başlayacak. Partner Elektronik Güç Sistemleri A.Ş (Partner EGS) Üst Yöneticisi Alper Terciyanlı, AA muhabirine Ankara’da inşası devam eden invertör fabrikasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ülkemizde güneş enerjisi santrali yatırımlarının her sene artarak ilerlediğini ve buna bağlı olarak güneş enerjisi santrallerinin solar evirici ihtiyacının artış gösterdiğini söyleyen Terciyanlı, bu ihtiyacın yerli mühendislik ve imalat ile karşılanması alanında Partner EGS ile Huawei’nin, şebeke ölçeğinin eviricilerin Türkiye’de lisans transferi yönetimi ile üretilmesi amacıyla 2023 Kasım’da mutabakata vardığını belirtti.

Türkiye’de şebekeye bağlı olmayan ve elektrik dağıtım sisteminde kayıt altına alınmayan eviriciler dışında ticarileşmiş solar evirici üretiminin ihtiyaca yetmediğini ve bu alanda yılda neredeyse 200 milyon avroluk bir ithalat kalemi ortaya çıktığını öngördüklerini söyleyen Terciyanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Söz konusu mutabakat kapsamında bu yıl ekimde devreye alınması planlanan yatırımın birinci fazında yaklaşık 17 milyon dolarlık bir yatırımla yıllık 2 gigavat kapasitede, 800 volt gerilime sahip şebeke ölçeğinde solar evirici üretimi planlanmaktadır. Ankara 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirilecek bu projede yaklaşık 100 kalifiye personele istihdam sağlanması, Ar-Ge faaliyetlerinin diğer ürün grupları için başlatılması ve üretilen ürünlerde en az yüzde 51 olan yerlilik oranına ulaşılması hedeflenmektedir."

ankarada-sebeke-olcekli-1.jpg

İKİNCİ AŞAMA OLARAK ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMİ ÜRETİLECEK

Terciyanlı, projenin ikinci aşaması kapsamında fabrika yatırımının bir “Güç Elektroniği Kampüsü”ne çevrilmesinin amaçlandığını, kampüste yenilenebilir enerji sektörüyle enerji dönüşümü alanlarında Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu temel tüm güç elektroniği ekipmanlarını yerli ve milli kaynaklar ile üretmeyi amaçladıklarını aktardı. Enerji depolama sistemlerinin üretim ile entegrasyonunun bu kampüsün en önemli amaçları arasında yer aldığını, bunun dışında kampüste Türkiye’de hızlı bir şekilde yayılan elektrikli araçlar için sıvı soğutmalı süper hızlı şarj istasyonlarının da üretilmesinin amaçlandığını vurgulayan Terciyanlı, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda Huawei ile teknoloji transferini de içinde barındıran farklı iş modelleri üzerine görüşmeler sürmektedir. Hedeflenen bu kampüs için 40-50 milyon dolar tutarında bir yatırım gereksinimi öngörülmektedir. Gerçekleştirilecek yatırımla en az 50 kişiden oluşan bir AR-GE ekibi ile 300 kişiden fazla nitelikli üretim personelinin istihdamı hedeflenmektedir. Bu yatırımlar için proje bazlı teşvik başvurusu için de son hazırlıklar yapılmaktadır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN