Antalya'da şok eden görüntü! Deniz ayran gibi köpürdü, manzarayı gören yüzlerce turist geri dönüyor

Yaz mevsiminde turist akınına uğrayan Antalya'da şok eden görüntü! Geçmiş yıllarda yaşanan olay tekrar ediyor! Deniz ayran gibi köpürdü, manzarayı gören yüzlerce turist geri dönüyor! Yetkililer harekete geçti, numuneler alındı...

Antalya'nın eşsiz doğal güzelliklerinden biri olan Düden Çayı'nda yaşanan köpüklenme endişe yaratıyor. Özellikle Yukarı Düden Şelalesi'nden başlayan ve denize döküldüğü alanda yoğunlaşan köpüklenme, çevre sakinlerini ve yetkilileri harekete geçirdi. Geçmiş yıllarda yaşanan kötü koku ve bulanıklık olaylarının ardından bu yıl da benzer bir durumun yaşanması, çevre ve doğa koruma kuruluşlarını endişelendiriyor.

BENZER DURUM 2021’DE YAŞANMIŞTI

Düden Çayı, Kırkgöz ve Pınarbaşı gibi büyük karstik su kaynaklarından beslenerek Bıyıklı Düden'i içinden geçiriyor ve Varsak Düdeni'nde yüzeye çıkıyor. Ancak son dönemlerde çayda yaşanan köpüklenme, çevre için ciddi bir tehlike oluşturuyor. 2021 yılında çaya karışan kimyasal atıklar nedeniyle binlerce balık telef olmuş, çevrede kötü koku ve bulanıklık yaşanmıştı. Bu olayın ardından yapılan incelemelerde, çaya kimyasal atık karıştığı tespit edilmiş ve 22 işletmeye 5 milyon 511 bin 284 TL idari para cezası kesilmişti.

‘SUDAN YOĞUN ŞEKİLDE KÖPÜK GELDİ’

Bu yıl da benzer bir köpüklenme vakası yaşandı ve çevre sakinleri endişeli. Düden Çayı kenarında bulunan bir balık restoranı sahibi olan Miraç Karaçal, yaşanan köpüklenme olayını "Geçen hafta saat 23.45 civarında sudan yoğun şekilde köpük geldi. Videolarını çektik ve hemen sudan numune alıp, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerine bildirdik. İl Müdürlüğü'nden ekipler, ertesi gün gelip, inceleme yaptı ve alınan numuneler incelenmek üzere götürüldü. Sonucuyla ilgili şu an bilgimiz yok. Daha önce kanal boyunca halı fabrikaları vardı. Atık su bağlantısı olmayanların bu bağlantıları ASAT tarafından yapılmıştı ancak kapalı olanlar, sonradan açılmış olabilir veya başka bir işletmeden kaynaklanıyor olabilir. Bu kez kötü koku veya suda bulanıklık yok, sadece yoğun köpüklenme var. Nedir, bilemiyoruz. Teknik incelemelerin neticesini bekliyoruz" şeklinde ifade etti.

ANTALYA’NIN DENİZE DÖKÜLEN TEK ŞELALESİ

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz da bu konuda endişelerini dile getirdi. Yavuz, "Bir turizm sektörü temsilcisi olarak bu tür manzaraları görmekten üzüntü duyuyoruz. Antalya'nın en çok ziyaret edilen, denize dökülen tek şelalesi, Antalya'nın göz bebeği. Ancak yıllardır bu kirliliğin kıskacı altında çevreye endişe verici görüntüleri izliyoruz. Her gün oraya yanaşan yüzlerce turist, bu manzarayla karşı karşıya kalıyor. Doğa bütün kirliliğini denize kusuyor, zehirlenmiş doğanın ağzından çıkardığı köpük gibi. Mavi bayrakları plajları ve kalitesiyle övünen Antalya'nın bu rahatsız edici duruma, bir an önce çözüm bulması gerekiyor" dedi.