Bolu ile Eskişehir arasında yer alıyor! Roma’dan günümüze uzanıyor: Dünya bunun peşinde değerine paha biçilmiyor

Bolu ile Eskişehir arasında yer alıyor! Roma’dan günümüze uzanıyor: Dünya bunun peşinde değerine paha biçilmiyor

Bolu ile Eskişehir arasındaki zengin yataklardan çıkan bu taş Roma döneminden günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Doğal hazine olarak görülen taş, dünya mirasının önemli bir bölümünü oluşturuyor…

Bolu ve Eskişehir arasındaki sınırda bulunan zengin kalsedon yatakları, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan doğal bir hazinenin izlerini taşıyor. Ülkemizin iç bölgelerinde, tarih boyunca doğal hazine olarak görülen bu değerli taşı barındıran bölge, özellikle Eskişehir’in doğal mirasının önemli bir parçası.

ESKİ MEDENİYETLERDEN GÜNÜMÜZE YOLCULUK

Eskişehir’in doğal mirasının simgesi olarak görülen taş, yalnızca estetik değil ayrıca sağlık değerleri ile de dikkat çekiyor. Bu taş, çarpıcı mavi tonları ile ön plana çıkarken; Hitit, Urartu ve Roma İmparatorluğu gibi medeniyetlerden günümüze kadar geniş bir döneme yayılmıştır.

kalsedon-tasi-1.jpg

Özellikle Roma zamanında, Bolu ile Eskişehir sınırından çıkarılan kalsedon, geniş bir ihracat payı almış ve Antik Yunan kasabası Chalkedon’un adı verilen Kadıköy limanından sevk edilmiştir. Bu antik ticaret geçmişi, bölgenin kalsedon rezervlerinin günümüzde de zenginliğini sürdürdüğünün göstergesi.

kalsedon-tasi-2.jpg

SAĞLIK İÇİN ÇOK FAYDALI

Kalsedonun sağlık üzerindeki faydaları da oldukça dikkat çekiyor. Tansiyonu dengeleyen ve uyku problemlerine iyi gelen bu taş, farklı türleriyle çeşitli sağlık sorunlarına fayda sağlıyor.

Eskişehir’de mavi altın olarak bilinen kalsedon, tarih boyunca değerini koruyarak günümüze ulaşmıştır. Günümüzde de değerini koruyan bu taş yerel ve uluslararası alanda ilgi çekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN