Burası Hindistan değil Denizli! Herkes bu geleneği konuşuyor, kimse bilmiyordu

Burası Hindistan değil Denizli! Herkes bu geleneği konuşuyor, kimse bilmiyordu

Uzun yıllardır uygulanan geleneği duyanlar inanamadı, kimse bilmiyordu! Görenler Hindistan’dan sanıyor ama burası tam olarak Denizli… Kimsenin bilmediği bu gelenek oldukça ilgi çekici. Üstelik bu yıl 850’nci kez yapıldı.

Asırlardır yapılan ve çoğu kişinin bilmediği bu gelenek tam da bizim topraklarımıza ait ilginç bir gelenek. Her yıl düzenlenen ve bu yıl 850’nci kez olduğu öğrenilen gelenek duyanları hayrete düşüyor. Öyle ki Denizli’de onlarca insan ise asla o günü kaçırmıyor.

ASRILADIR SÜREN GELENEK

Tam 8 asırdır Denizli’nin Çal ilçesinde düzenlenen bu gelenek UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alıyor. “Sudan Koyun Geçirme Yarışması” olarak bilinen bu etkinliğe her yıl olduğu gibi bu yıl da onlarca insan katıldı.

denizli2.jpg

Etkinlik Çal ilçesinin Aşağıseyit Mahallesi’nde düzenlendi. Bu yıl 850’nci kez yapılan etkinlik kapsamında 34 çoban, “el koyun” isimli sürü başı koçları ile peşlerindeki koyunları Menderes Nehri’nden karşıya geçirmeye çalıştı. Denizlililer bu etkinliğe ilgi gösterirken, AK Parti Denizli milletvekilleri Cahit Özkan ve Nilgün Ök, Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan da etkinliğe katılanlar arasında yer aldı.

denizli5.jpg

FOTOĞRAFÇILAR AKIN ETTİ

Koç ve koyunları sudan geçirmek isteyen çobanlar ilk olarak kendilerini suya attılar. Ardından çıkardıkları seslerle koyunlarının ve koçlarının suya girmesini sağlamaya çalıştılar. Çobanlardan bazıları bu işlemi başarıyla gerçekleştirirken bazıları ise koyunlarını sudan geçiremedi.

denizli3.jpg

Asırlarda sürdürülen bu gelenek, bir köy ağasının kızına aşık olan çobana verdiği bir talimattır. Kızını vermek için koyunlarını su içmeden nehrin karşı tarafına geçirmesi karşılığında vereceğini söyler. Bu yarılmada bu hikayeden yola çıkarak yapılmaktadır. Her yıl oldukça ilgi gören yarışma bu yıl fotoğrafçıların da ilgi odağı oldu. Ülkenin farklı şehirlerinden birçok fotoğrafçı yarışma için Denizli’ye geldi.

denizli1.jpg

BEKLENİLENDEN FAZLA KATILIM SAĞLANDI

Yarışamaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, "Yarışmaya 34 çoban katıldı. Yarışmada dereceye giren çobanlara maddi anlamda ödüller vereceğiz. Yarışmamız; UNESCO'nun somut olmayan kültürel varlıklar listesinde ancak kalıcı listeye alınması için çalışıyoruz. Geçen yıl şap hastalığı nedeniyle yarışmamızı yapamadık. Bu yıl ise daha coşkulu yapıyoruz, beklentimizin üzerinde bir katılım oldu" dedi.

denizli4.jpg

Yarışma sonunda Fevzi Akdağ birinci, Batuhan Çelik ikinci, Hasan Salık ise üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılara protokol üyeler tarafından ödül verildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN