Dağlarda kendi yetişiyor, köylü toplayıp hem satıyor hem de kullanıyor! Salata ve dolmalara katınca lezzet patlaması yapıyor

Dağlarda kendi yetişiyor, köylü toplayıp hem satıyor hem de kullanıyor! Salata ve dolmalara katınca lezzet patlaması yapıyor

Kahramanmaraş'ta 2017 yılında üreticiliğe atılan girişimci kadın, aldığı proje desteğinin ardından açtığı iş yerini her geçen gün daha da büyütüyor. Sipariş rekoru kıran girişimci kadın yaptığı satışlarla hem aile hem de şehir ekonomisine katkı da bulunuyor.

Kahramanmaraş ve çevresindeki arazilerde kendiliğinden yetişen ve kurutulup öğütüldükten sonra baharat ve akıt olarak kullanılan sumak ekşisi sofralarda yerini almaya devam ediyor.

6 YILDIR BÜYÜYEREK İLERLİYOR

Onikişubat ilçesi Ilıca Mahallesi sakinlerinden Sultan Kaçamaz da ekşi akıtı üretimi yapanlar arasında. 6 yıl önce "Genç Kadınlar Güçleniyor" projesine dahil olarak, oradan aldığı destekle kendi işletmesini açan Kaçamaz, sumak ekşisi projesiyle Türkiye birinciliği almış. Ödülünü aldıktan sonra işletmesini açan Kaçamaz, böylelikle ev ekonomisine katkı sağlıyor.

sumak-eksisi-2.jpg

5 DÖNÜMDE KENDİ FİDALARINI YETİŞTİRDİ

Ekşi akıtının yemeklere farklı bir lezzet kattığını söyleyen Kaçamaz, “Önce sumak ekşisi fidanını aldım. Beş dönüm arazide fidanları yetiştirdim. Artık verim almaya başladım. Kahramanmaraş’ın doğal geleneksel, gelenekten geleceğe ninelerimizden beridir yetiştirdiğimiz sumak ekşisi yapıyorum. Sumak ekşisi Kahramanmaraş’ın olmazsa olmazlarındandır. Dolmalarımız da, ekşili turşumuz da, salatalarda, ekşili köfte, lahmacunda ve her türlü yemekte limon yerine sumak ekşisi yetiyor. Faydaları da saymakla bitmiyor. Yaprağından sakızına. Sumak ekşisinin sakızı şifa kaynağı. Göz hastaları gözlerine merhem gibi sürüyor. Ayrıca baharatı kurutuyoruz suyunu almadan doğal haliyle makinede çekip kül haline getirip, onu da salatalarda referanslarda kullanıyoruz” dedi.

Kahramanmaraş ürünü olarak bilinen ürün 2018 yılında coğrafi işaretini alarak tescillenmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN