Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta yaşanan ve 9 işçinin zehirli atıklarla dolu toprağın altında kalmasına neden olan siyanürlü toprak kayması, işçilerin çektiği fotoğraflarla yeni bir boyut kazandı. Fotoğraflarda, toprakta belirgin çatlaklar ve bir iş makinasının kuma saplanarak yan yattığı görülüyor.
Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta yaşanan ve siyanürlü toprak kayması sonucu meydana gelen facia, maden işçilerinin olaydan saatler önce çektiği fotoğraflarla yeni bir boyut kazandı.
Medayascope'tan Gülseven Özkan'ın haberine göre, işçilerin çektiği ve ilk kez kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda, toprakta belirgin çatlaklar ve bir iş makinasının kuma saplanarak yan yattığı görülüyor. İşçiler, çatlaklara rağmen ekiplerin sahadan çekilmediğini ve hiçbir güvenlik önlemi alınmadığını belirtti.
FİRMA YETERSİZ ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ SAĞLANAMAMIŞ
Sabah saatlerinde çekilen fotoğrafların şirket yetkililerine risk bildirim sistemi üzerinden gönderildiği, ancak herhangi bir önlem alınmadığı ifade ediliyor. İşçiler, bazı küçük taşeron firmaların tehlikeyi görerek işçilerini güvenlik nedeniyle alandan çektiğini, fakat Çöpler Altın Madenini işleten Anagold firmasının bu konuda yetersiz kaldığını ve çalışanların güvenliğini sağlayamadığını dile getirdi.
Olay anında herhangi bir alarmın çalmadığını, alandan çekilme yönünde bir çağrı yapılmadığını belirten işçiler, büyük bir gürültüyle meydana gelen çökmenin ardından yaşanan panik anlarını anlattı. İşçiler, eğer çamur öne doğru kaymış olsaydı, madende çalışan yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybedebileceğini söyledi.
'OLAY KAZA DEĞİL, İHMALLERİN SONUCU'
Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Mert Batur ve sahada bulunan işçiler, madende ciddi bir ihmal olduğunu ve güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığını vurguladı. İşçiler, olayın bir kaza değil, açık bir ihmal sonucu olduğunu ve üretim baskısı altında güvenlik önlemlerinin göz ardı edildiğini ifade etti.
Çalışanlar, yönetimin ve ilgili taşeron firmaların, maden güvenliği ve işçi sağlığını korumak yerine üretimi önceliklendirdiğini, bu tutumun faciaya yol açtığını belirtiyor. Olayın ardından yaşananlar ve işçilerin ifadeleri, maden güvenliğinin ve çalışma koşullarının ciddiyetle ele alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu trajik olay, maden işçilerinin güvenliği ve haklarının korunması konusunda acil önlemlerin alınmasını zorunlu kılıyor.