İBB'den üniversite için İstanbul'a gelen öğrencilere iş imkanı

İBB'den üniversite için İstanbul'a gelen öğrencilere iş imkanı

Üniversite eğitimleri için İstanbul’a gelen ve İBB yurtlarında kalan öğrenciler, kurum bünyesinde çalışarak geçimlerini sağlıyor. İBB sayesinde iş sahibi olan öğrenciler, yaşadıkları süreci paylaştı.

Üniversite eğitimleri için Türkiye’nin çeşitli yerlerinden İstanbul’a gelen ve İBB yurtlarında kalan öğrenciler, kurum bünyesinde çalışarak geçimlerini sağlıyor. İBB iştiraki İstanbul Personel Yönetim AŞ’nin (İSPER) Bölgesel İstihdam Ofisleri (BİO) sayesinde iş sahibi olan Ece Erdebil ve Hürrem Kıpırtı ile İBB Sosyal Tesisleri projesiyle çalışmaya başlayan İlknur Dündar, yaşadıkları süreci anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, öğrencilerden gelen çalışma fikrinin hızla hayata geçmesini istedi ve bunun üzerine İBB yurtlarında kalan öğrencilere yarı zamanlı iş imkanı sağlandı. İBB iştiraki İSPER AŞ’nin BİO’ları aracılığıyla çalışmaya başlayan 20 yaşındaki Ece Erdebil, 18 yaşındaki Hürrem Kıpırtı ve İlknur Dündar şimdilerde hem geçimlerini sağlıyor hem iş hayatını deneyimliyor.

'BU İŞ BANA MADDİ VE PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLADI'

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi Spor Yöneticiliği öğrencisi Ece Erdebil, üniversite eğitimi için Bursa’dan İstanbul’a geldiğini, BİO’lara yaptığı başvuru sonrası İBB’nin Şişli Kioks çiçekçisinde yarı zamanlı olarak çalışmaya başlayan Erdebil, ailesinin sadece yurt ücretini karşıladığını belirtti. Geri kalan harcamalarını çalışarak kazandığı parayla gerçekleştirdiğini belirten Erdebil, “Hayat pahalılığı yüzünden eve çıkmak ya da apartta kalmak çok güç. Aynı zamanda özel yurtlar çok pahalı. KYK yurtları herkese çıkmıyor. Bu koşullarda İBB’nin yurt açması bizlere çok büyük destek oldu. İBB’nin projesi ile işe girmek kendimizi güvende hissettiriyor. İstihdam Ofislerinden verilen formu doldurdum. Yarı zamanlı iş başvurumu yaptıktan kısa süre sonra geri dönüş sağlandı. Kioks çiçekçileri için mülakata çağırdılar. Çalışma şartlarından memnunum. İş ortamım güvenli ve konforlu. Çiçekleri çok sevmişimdir. Bu iş bana maddi destek sağladı, bunun yanında psikolojik olarak katkısı oldu. Hayatımda değişiklik oluşturdu, beni sosyalleştirdi” dedi. ece.jpgEce Erdebil

'PROJE, GELECEĞE DAİR GENÇLERE UMUT VERİYOR'

İstanbul’a Kayseri’den gelen ve Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetim Bölümünde Fransızca hazırlık sınıfında okuyan Hürrem Kıpırtı, İBB Örnektepe Kız Öğrenci Yurdu’nda kalıyor. İBB İstihdam Ofislerine yaptığı başvuruyla Şişli Kioks çiçekçisinde yarı zamanlı işe başlayan öğrenci, “Dört arkadaşımdan üçü, iş bulamayacağını düşündüğü için yurt dışına yöneliyor. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemde kendi harçlığımızı çıkarmamıza olanak sağlanması bizim için çok önemli. Bu proje, geleceğe dair gençlere umut veriyor. Yalnız olmadığımızı hissediyoruz. En büyük avantaj, yabancı dilimi geliştirip satış yapabilmek oldu. Bu durum derslerimi olumlu yönde etkiledi ve aynı zamanda müşteri memnuniyeti kazanmış olduk. Bir diğer avantajı özgeçmişime ekleyebileceğim güzel ve başarılı bir satış pazarlama tecrübesi oldu” ifadelerini kullandı.

hur.jpgHürrem Kıpırtı, Ece Erdebil

Marmara Üniversitesi İngilizce Halkla İlişkiler okuyan 18 yaşındaki İlknur Dündar da İBB Florya Sosyal Tesisleri'nde karşılama görevlisi olarak çalışıyor. Diyarbakır'dan İstanbul'a gelen Dündar, “Hazırlık okuduğum için kitaplarım İngilizce ve çok pahalı. Onları kendim karşılıyorum” diye konuştu.

ilk.jpgİlknur Dündar

'4 BİN 983 ÖĞRENCİ BİO’LARA BAŞVURDU

Son bir senede Bölgesel İstihdam Ofislerine üniversite kampüs ziyaretleri ve ‘İş Hayatına Hazırlık Seminerlerinden yoğun ilgi ve talep geldiğini anlatan İBB İSPER AŞ Genel Müdürü Banu Saraçlar, “Üniversiteler ve gençlerle iş birliğimiz sayesinde tam 4 bin 983 lisans ve ön lisans eğitimine devam eden öğrenci, yeni iş fırsatları için BİO’lara online veya yüz yüze başvurdu. Her geçen gün artan işverenlerimiz sayesinde bu arkadaşlarımızdan 445 kişiyi yarı zamanlı istihdam ettik. İBB yurtlarımıza gerçekleştirdiğimiz ziyaretler ve iş birlikleri sonrasında 199 öğrencimiz, ders saatlerine uygun olursa çalışmak istediklerini belirtiler ve yarı zamanlı çalışma talebi olan 60 üniversite öğrencimizi de bu sayede istihdama kazandırdık” diye konuştu.

BAŞVURU SÜRECİ HAKKINDA

Üniversite kampüsleri ve İBB yurtlarında kalan öğrencileri ziyaret edip BİO çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini anlatan Banu Saraçlar, “Onların istek ve taleplerini dinliyoruz. Eğitimlerini etkilemeyecek ve boş oldukları saatlerde çalışmak isteyenlerin uygun saat aralıklarını da not ederek, başvuru formalarını toplayıp portalımızda aday kayıtlarını oluşturuyoruz. Yarı zamanlı çalışan talebi olan firmalarımızla görüşerek aranan niteliklere ve çalışma saatlerine uygun öğrencilerimizle ön mülakat yaparak, olumlu adaylarımızı belirliyoruz. Akabinde yine firmalarımızın işe alım süreçlerine ve beklentilerine uygun adaylarımızı firmalar ile buluşturuyoruz. Ne mutluyuz ki şu anda çok sayıda öğrencimiz yarı zamanlı olarak çalışıyor. İBB Gençlik Spor Müdürlüğümüzle sürekli temas halindeyiz. Öğrencilerimizin iş yerlerinde sıkıntıları olup olmadığını da sürekli takip ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

'HİÇBİR ARKADAŞIMIZ OKULUNU BIRAKIP MEMLEKETİNE DÖNMEDİ'

Türkiye'de öğrenci nüfusunun en fazla olduğu şehrin İstanbul olduğunu hatırlatan İBB Gençlik Ve Spor Müdürü İlker Öztürk ise proje hakkında şunları söyledi:

“Ekonomik koşullardan en çok etkilenenlerin başında üniversite öğrencilerimiz geliyor. Özellikle şehir dışından gelen öğrencilerimiz için ekonomik koşullar iki kat etkili oluyor. İstanbul'da yükseköğrenim yurtlarının sayıca yetersiz oluşu, ev kiralarındaki astronomik artış, özel yurt ve pansiyon ücretlerinin yüksekliği gibi nedenler barınma sorununu yeniden gündeme getirdi. Bununla birlikte gıda ve günlük hayatta tüketimi zaruri olan birçok şeyin fiyatlarındaki artışlar da öğrencilerimizi olumsuz etkiliyor. Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu öncülüğünde bu yıl hizmete açtığımız yükseköğrenim öğrenci yurtlarımızın aylık ücretini sembolik bir rakam olarak belirledik. Yurtlarımızda kalan öğrencilerimiz 600 TL ücretle kalıyorlar. Bu ücrete sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil. Sağlanan bir diğer destek İBB Yurtlarında kalan ve talepte bulunan öğrencilere yarı zamanlı iş imkanı. Bu kapsamda birçok genç arkadaşımız BİO aracılığıyla, İBB Sosyal Tesislerimizde ve özel sektörde yarı zamanlı olarak çalışmaya başladılar. İBB tarafından sağlanan bu destekler sayesinde şimdiye kadar yurtlarımızda kalan hiçbir genç arkadaşımız okulunu bırakarak memleketine dönmek zorunda kalmadı.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN