İhaleye fesat suçundan 113 yıl hapsi isteniyordu: Eski Avcılar Belediye Başkanı tahliye oldu

İhaleye fesat suçundan 113 yıl hapsi isteniyordu: Eski Avcılar Belediye Başkanı tahliye oldu

İhalelere fesat karıştırdığı gerekçesiyle tutuklanan ve 113 yıla kadar hapis cezası istenen Eski Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli tahliye edildi. 16 aylık tutuklu bulunan Benli, ilk çıkarıldığı duruşmada tahliye oldu. Mahkemedeki savunmasında iddiaların asılsız olduğunu söyleyen Benli, "Hiç kimsenin malına tamah etmedim. Devlet malını gözüm gibi korudum. Bana yapılan suçlama çok ağır ve çok insafsızcadır. Benim geçmişim, üzerime giydiğim beyaz önlük gibi tertemizdir" dedi.

Avcılar Belediyesi tarafından 2014 ve 2016 yılları arasında yapılan ihalelere fesat karıştırdığı gerekçesiyle 1 Nisan 2022'de tutuklanan ve hakkında 113 yıl hapis cezası istenen eski Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli çıkarıldığı ilk duruşmada tahliye edildi. Küçükçekmece 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Handan Toprak Benli bulunduğu cezaevinden getirilirken, 3 tutuklu sanık SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Bir kısım tutuksuz sanıklar ve avukatları salonda hazır bulundu.

"BENİM GEÇMİŞİM, ÜZERİME GİYDİĞİM BEYAZ ÖNLÜK GİBİ TERTEMİZDİR"

Mahkemede yaptığı savunmasında hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu ifade eden Handan Toprak Benli, şunları söyledi:

"Belediye Başkanlığım boyunca her yıl yapılan tüm oylamaları başarıyla geçmiş birisiyim. Ayrıca benim Belediye Başkanlığı yaptığım dönemdeki, stratejik plana uygun olarak yapılmış tüm faaliyetlerin raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilmiştir. Yani, benim görev ve sorumluluğumu yerine getirmediğim iddiası doğru değildir. Tam aksine yasaya göre olan, bütün görev ve sorumluluklarımı yerine getirdiğim görülmektedir.

'İHALENİN HİÇBİR SÜRECİNDE DAHLİM, İMZAM VE ONAYIM YOKTUR'

Suçlama konusu yapılan 2014, 2015, 2016 tarihlerinde yapılmış 6 ihalede, ne ihaleyi yapan, ne ihale yetkilisi, ne harcama yetkilisi, ne gerçekleştirme yetkilisi, ne de onaylayanlardan değilim. İhalenin hiçbir sürecinde dahlim, imzam ve onayım yoktur. Altı ihalede kayrıldığı ileri sürülen Erkan Karaslan ve Erkan Karaaslan'la ilişkilendirilen şirketler yalnızca Avcılar Belediyesi'ne değil, aralarında İçişleri Bakanlığı, MİT, Üniversiteler, çeşitli partilere mensup çok sayıda belediyenin olduğu kamu kuruluşlarından 80 civarında ihale alarak bu hizmetleri verdiği iddianamede de yer almaktadır.

'HİÇ KİMSENİN MALINA TAMAH ETMEDİM'

Malvarlığım da, yaşantım da şeffaf ve açıktır. Hiç kimsenin malına tamah etmedim. Devlet malını gözüm gibi korudum. Bana yapılan suçlama çok ağır ve çok insafsızcadır. Ama adaletin mutlaka tecelli edeceğine ve aklanacağıma eminim. Çünkü, benim geçmişim, üzerime giydiğim beyaz önlük gibi tertemizdir."

ADLİ KONTROL TEDBİRLERİ UYGULANARAK TAHLİYESİNE HÜKMEDİLDİ

Mahkeme heyeti, adli kontrol tedbirleri uygulanarak Handan Toprak Benli'nin tahliyesine hükmetti. İddianamede 185 yıl 6 aya kadar hapsi istenen Erkan Karaarslan'ın da tahliyesine karar verdi. Sanıklardan Burçin Baykal ve Mücahit Doğan da tahliye edilirken duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, ‘kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak’, ‘ihaleye fesat karıştırmak’ ve ‘suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma’ suçlarından aralarında Avcılar Belediyesi görevlilerinin de bulunduğu 27 şüpheliye yönelik 1 Nisan 2022 tarihinde operasyon yapılmıştı. Operasyon çerçevesinde Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından 27 kişi gözaltına alınmıştı.

11 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

Aralarında eski Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli’nin de bulunduğu 21 şüpheliden 11’i tutuklanırken, 10 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Olaya ilişkin Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanık Erkan Karaarslan’ın lideri olduğu suç örgütünün haksız menfaat sağlamak için kamu görevlilerine rüşvet veya komisyon verdiği, kamu görevlilerini tehdit ederek veya şantaj yaparak haksız menfaat sağlamayı da yöntem olarak kullandığı açıklanmıştı.

HAKSIZ MENFAAT SAĞLAMAK İÇİN GÖSTERMELİK DOSYA

Örgütün belediyelerde yapmış oldukları işler nedeniyle elde ettikleri tüm verileri kamu görevlilerinin aleyhine şantaj olarak kullandığı ayrıca haksız menfaat sağlamak için göstermelik dosya yaptığı veya açıktan para aldığı da iddianamede anlatılmıştı. Örgütün menfaatleri sağlama noktasında zorluk yaşadığında belediye görevlilerini tehdit ettiğinin tespiti de iddianamede belirtilmişti. Bir kısım şüphelilerin örgüte haksız menfaat sağlamak için belediyelere gerçekte herhangi bir hizmet vermedikleri halde göstermelik ve kurgulanmış şekilde dosya hazırladığı, sahte belgeler düzenlediği ve bu sahte belgeler ile hizmet verilmiş şekilde gösterdikleri ifade edilen iddianamede, sanıklar hakkındaki suçlamaların somut delillerle belirlendiği kaydedilmişti.

‘İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA’ VE ‘GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA’

Hazırlanan iddianame kapsamında Erkan Karaaslan’ın ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma veya yönetme’, ‘ihaleye fesat karıştırma’, ‘görevi kötüye kullanma suçuna azmettirme’, ‘zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik’ ve ‘zincirleme şekilde özel belgede sahtecilik’ suçlarından 62 yıldan 185 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti. Sanık Handan Toprak Benli’nin ise ‘örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek’, ‘ihaleye fesat karıştırma’, ‘görevi kötüye kullanma’, ‘zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik’ ve ‘zincirleme şekilde özel belgede sahtecilik’ suçlarından 26 yıldan 113 yıla kadar cezası talep edilmişti. Diğer 25 sanığın ise değişen oranlarda hapis cezalarına çarptırılması istenmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN