İstanbul depremi için ilk 48 saatlik dev eylem planı hazır: Herkesin gideceği nokta belirlendi

İstanbul depremi için ilk 48 saatlik dev eylem planı hazır: Herkesin gideceği nokta belirlendi

Olası İstanbul depremine karşı sağlık altyapısını baştan sona yenileyen Sağlık Bakanlığı, megakenti 10 ayrı acil müdahale bölgesine ayırarak ilk 48 saatlik eylem planını tamamladı. Bakan Kemal Memişoğlu, sarsıntı anından itibaren hangi personelin ve tıbbi malzemenin nerede görev alacağının otomatik bir sistemle belirlendiğini duyurdu.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Marmara Bölgesi'ni tehdit eden muhtemel afet risklerine karşı hazırlanan sağlık acil eylem planını duyurdu.

Olası bir sarsıntı durumunda mega kentin 10 ayrı operasyonel bölgeye ayrıldığını ve afet sonrasındaki ilk 48 saatlik sürecin kendi kendine yetecek bir mekanizmayla yönetileceğini bildirdi.

İSTANBUL 10 AYRI SAĞLIK BÖLGESİNE AYRILDI

Geliştirilen otomatik afet müdahale sisteminin ayrıntılarına değinen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sarsıntının yaşandığı sıfırıncı an itibarıyla sağlık ağında görevli her personelin izleyeceği rotanın önceden netleştirildiğini aktardı.

Türkiye genelindeki sağlık çalışanlarının, kullanılacak araç gereç ile yöntemlerin hangi bölgeye aktarılacağının milimetrik şekilde planlandığını kaydeden Bakan Memişoğlu, şunları söyledi:

"Sağlık sistemimizde özellikle İstanbul depreminde kim Türkiye'de hangi ilde, hangi sağlık çalışanı, hangi malzeme, hangi yöntemle nereye gideceğini öğreniyor.

Böylece ilk andan itibaren otomatik bir sistemle bu tür afetlere müdahale etmeniz gerekiyor."

İZOLATÖRLÜ HASTANELER AFETİ KENDİ KENDİNE YÖNETECEK

Kent genelinde inşa edilen depreme dayanıklı izolatörlü hastanelerin stratejik rolünü vurgulayan Bakan Memişoğlu, bu tesislerin yalnızca tıbbi operasyonlar ve cerrahi müdahaleler için değil, bulundukları bölgenin tüm sağlık organizasyonunu sevk ve idare edecek birer komuta merkezi olarak tasarlandığını dile getirdi.

Bakanlık bünyesinde çok sayıda saha tatbikatı icra edildiğini ve sağlık altyapısının her an göreve hazır konumda tutulduğunu belirten Sağlık Bakanı, şöyle konuştu:

"Böylece ilk 48 saatte depremi kendi kendine yönetebilecek bir sağlık sistemi oluşturmuş durumdayız. Bunu da diğer ülkelerle paylaşıyoruz."

BÖLGESEL HALK SAĞLIĞI VE KORUYUCU HİZMETLER PLANLANDI

Afet sonrasında ortaya çıkabilecek olası salgınların ve sağlık risklerinin önüne geçmek amacıyla koruyucu tedbirlerin de eylem planına eklendiğini bildiren Bakan Memişoğlu, tedavi süreçlerinin yanı sıra deprem sonrası halk sağlığı yönetiminde görev alacak personelin yetki ve sorumluluklarının tek tek belirlendiğini paylaştı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda yürütülen hazırlık çalışmalarının, geçmiş afet tecrübeleriyle yeniden şekillendirildiğini ifade eden Sağlık Bakanı, Türkiye'nin afet acil durum yönetiminde kazandığı birikimi uluslararası kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğini beyan etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN