İstanbul’a bu sefer kötü değil iyi haber var! İstanbullu derin bir oh çekebilir: O tehlike şimdilik geçti

İstanbul’a bu sefer kötü değil iyi haber var! İstanbullu derin bir oh çekebilir: O tehlike şimdilik geçti

İstanbul’a bu sefer kötü değil iyi haber var. Son günlerde etkili olan yağışlar İstanbul’un yüzünü güldürdü. Yağışlarla birlikte o tehlike de şimdilik geçti…

İstanbul’da son 1 haftadır aralıklarla yağan yağış, barajların su doluluk oranını artırdı. İstanbul Su ve kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verileri kapsamında, 11 Ocak tarihinde 57,01 olarak ölçülen barajların su oranı bugün itibari ile 61,05 oldu.

EN YÜKSEK SU ORANI %87,88 OLDU

Kentin su oranı en yüksek barajı %87,88 ile Elmalı Barajı oldu. Papuçdere Barajı’ysa %28,79 doluluk oranı ile en düşük su seviyesine sahip baraj olarak kaydedildi. Su miktarı Alibey'de yüzde 70,3, Büyükçekmece'de 52,5, Darlık'ta 75,92, Istrancalar'da 56,15, Kazandere'de 50,68, Sazlıdere'de 43,04, Terkos'ta 50,57 ve Ömerli'de 80,14 ölçüldü..

Barajların mevcut su hacmi 530,3 milyon metreküp seviyesinde kaydedildi. Kentin günlük su tüketimi ise 2 milyon 901.495 metreküp olarak ölçüldü.

İSKİ istatistikleri kapsamında, son on senenin 21 Ocak tarihli baraj doluluk oranı 2024 yılında %33,05, 2015 yılında %84,57, 2016 yılında %72,58, 2017 yılında %83,75, 2018 yılında %69,01, 2019 yılında %91,01, 2020 yılında %54,09, 2021 yılında %31,04, 2022 yılında %52,84, 2023 yılındaysa %30,03 olarak belirlenmişti.

istanbul-baraj-doluluk-orani-1.jpg

KURAKLIK TEHLİKESİ SON BULDU

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, geçtiğimiz sene özellikle sonbahar aylarının sonuna dek süren kuraklığın Aralık yağışlarıyla sone erdiğini belirtti.

Tek, "Artan yağışlarla birlikte bu yıl için bir kuraklık öngörülmüyor. Ancak, iklim değişikliği senaryoları önümüzdeki süreçte Akdeniz ve ülkemiz havzasında, yağışlarda büyük azalma öngörüyor. Su tasarrufunun yanı sıra elimizde tasarruf edebileceğimiz suyun da bulunması gerekir.

Bu sebeple suyu tutabileceğimiz biriktirme haznelerinin önemi daha fazla ortaya çıkıyor. Bu konu üzerinde çalışmaların acil olarak şimdiden hayata geçirilmesi gerekiyor." İfadelerini kullandı.

istanbulda-baraj-doluluk-orani-1.jpg

İSTANBUL YILDA 1 MİLYAR 100 MİLYON METREKÜP SU KULLANIYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros da İstanbul’a yılda 1 milyar 100 milyon metreküp su kullanıldığını belirtti.

Son 10 yıl değerlendirildiğinde su kullanım oranının her sene 20 milyon metreküp arttığını söyleyen Toros, İstanbul barajlarının %100 doluluk seviyesine ulaşması halinde daha kapasitesinin 200 milyon metreküpün altında kaldığını aktardı.

Toros, kalan kısmın ise Melen ile Yeşilçay’dan karşılandığını dile getirdi. Kentte kişi başı günlük su tüketiminin 200 litre civarında olduğunu vurgulayan Toros, bu oranın dünyanın pek çok noktasında 100 litreden az olduğunu kaydetti.

istanbulda-baraj-doluluk-orani.jpg

Toros, fazla su tüketiminin sürdüğü taktirde, bilhassa kuraklığın vuracağı yıllarda ciddi sorunlar yaşanacağına dikkat çekerek, su tüketiminin 3 ayrı sistemde kullanılmasını önerdi. Ev ve iş yerlerine gelen suyun tamamının içme kalitesinde geldiğini belirten Toros, "Bu ciddi bir maliyet. Biz bu suyun hepsini içme amaçlı kullanmıyoruz. Bir kısmını lavabolarda, fabrikalarda, bahçelerde, farklı yerlerde kullanıyoruz. Bu suyun arıtılmasına gerek yok." dedi.

İkinci olarak ise yağmur hasadının yapılmasını öneren Toros, "Örneğin parktaki su belli yerde biriktirilebilir. Ya da bir site su ihtiyacını çatılardan gelen suyu yer altında biriktirip buradan karşılayabilir. Sitedeki bahçelerin sulanması, sifonlarda vesaire gibi arıtma ihtiyacı duyulmayan yerlerde kullanılması sağlanabilir." diye konuştu.

Toros, içme suyu kullanımının son derece az olduğunu belirterek, kentte belirli noktalara yapılacak olan çeşme ve sebillerle veya sitelere özel ücretlendirmeyle içme suyu tüketiminde tasarruf sağlanabileceğini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN