İstanbul'da trafiğe giren para ödeyecek! Milyonları ilgilendiren kararda ilk adımlar: Benzinli araç kullananlar yanacak

İstanbul'da trafiğe giren para ödeyecek! Milyonları ilgilendiren kararda ilk adımlar: Benzinli araç kullananlar yanacak

Dünyada uygulanan tarife İstanbul'a da uyarlanacak. Çevre kirliliği ve trafik sorunu ortadan kaldıracağına inanılan proje 16 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. Büyük nüfusuyla bilinen Mega Kent'te trafiğe giren vatandaşlar ücret ödeyecek. İşte tüm detaylar...

Yaklaşık olarak 16 milyon vatandaşın yer aldığı İstanbul'da trafik sorunu gündemden düşmüyor. Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu'nun açıklamalarına göre, ücretli tarifeyle İstanbul trafiği yüzde 10 - 40 oranında azaltılabilir. İlk etapta o iki bölgeyi işaret etti.

ÜCRETLİ TRAFİK PROJESİ

Dünya üzerinde, "Trafik sıkışıklığı fiyatlandırma" uygulamasının sonuçlarından bahseden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, yüzde 10 - 40 oranında azalmalar görüldüğünü paylaştı. Bu tarifeyle vatandaşlar toplu taşımaya yöneliyor. İstanbul'da yaşayan 852 kişilik bir araştırmayı paylaşan Uyuduranoğlu, toplu ulaşım kullananlar bu sistemi destekliyor.

170120201845516663265.webp

DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE KULLANILIYOR

Bu sistemin trafik sorununu ortadan kaldıracağı paylaşılıyor. Sistemin öncelikle pilot bölgelerde kullanılarak, sonuçlara göre toplumla paylaşmanın gerektiği belirtildi. Hava kirliliği ve trafik sorununu çözecek bu projeye dünyanın farklı bölgelerinden örnekler verdi.

Uyduranoğlu'nun örneğinde, Stockholm'de önerilen bu projenin ilk başta reddedildiği, pilot uygulama esnasında hava kirliliğinin azaldığını gören yetkililerin 7 ayın sonunda kararını değiştirerek "Evet" oyu verdiklerini paylaştı.

f5haber-tdr2-cover.jpg

GELİRLER TOPLU TAŞIMADA KULLANILACAK

Dünyanın bazı bölgelerinde kullanılan fiyatlı trafik tarifesi günümüzde İstanbul için konuşuluyor. Bu tarifede elde edilen gelirin toplu taşıma çerçevesinde kullanılabileceğinden bahseden Uyduranoğlu, toplu taşımanın yetersizliği nedeniyle fiyatlandırma sistemine geçişin ertelendiğini belirtti.

Sistemin tasarımı için örnek veren Uyduranoğlu, "Örneğin, araç türlerinden ve bölgede geçirilen zamandan bağımsız olarak, uygulamaya tabi tüm araçlar için tek yönlü bir sabit ücret uygulanabilir. Çevre dostu araçlara -örneğin elektrikli araçlara- daha düşük bir tarife uygulamak söz konusu olabilir.” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN