İstanbul'un bu iki ilçesinde zemin kayması var! Riskli bölgeleri canlı yayında açıkladı

Uzmanlar, Marmara ve İstanbul için deprem uyarılarını sürdürüyor. 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında uzmanlar dikkatleri Marmara Bölgesi'ndeki tehlikeye dikkat çekmeye çalışıyor. İstanbul'a bir deprem uyarı daha geldi. İşte, İstanbul'un riskli ilçeleri...

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) Marmara Denizi'nden geçen bölümünde beklenen 7.4 büyüklüğündeki depremin İstanbul'da büyük yıkıma neden olması öngörülüyor.

Jeofizik mühendisi Hurşit Canlı, katıldığı bir programda olası Marmara depreminin İstanbul'a etkilerine dair önemli bilgiler paylaştı. Özellikle İstanbul'un iki ilçesi için dikkat çekici uyarılarda bulunan Hurşit Canlı, bu ilçelerin zeminlerinin büyük bir depremde denize doğru kayabileceğini belirtti.

2023/02/15/istanbul-deprem-riski-olan-ilceler.jpg

HURŞİT CANLI DEPREM YORUMU

Medyatava'da yer alan habere göre, Hurşit Canlı, insanların depremden korkmaktansa, yapılarının zemin ve taşıyıcı elemanlarının sağlamlığına odaklanması gerektiğini vurguluyor. Bu, deprem riski altındaki tüm bölgeler için geçerli temel bir ilke.

Bakırköy ilçesi, kireç taşı zemini nedeniyle olası bir İstanbul depreminde diğer bölgelere göre daha az zarar görebilirken, Eminönü gibi dolgu zeminlere sahip alanların çok daha fazla etkileneceğini belirtiyor. Dolgu zeminlerin sıvılaşma riski taşıması, bu bölgeleri özellikle tehlikeli kılıyor.

2023/02/15/istanbul-deprem-haritasi.jpg

İSTANBUL'DA HANGİ BÖLGELER RİSK ALTINDA?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) geçmişte yaptığı zemin özellikleri etüdünün, hangi alanların deprem riski açısından d savunmasız olduğunu gösterdiğini ifade ediyor. Bu etütler, kentsel planlama ve yapısal güçlendirme çalışmaları için kritik öneme sahip.

1999 Marmara Depremi'nde ağır hasar gören Avcılar'ın, beklenen yeni depremlerde de risk altında olduğunu, Adalar Kumburgaz fay zonlarının kırılması durumunda İstanbul'un daha fazla etkileneceğini belirtiyor.

2023/02/15/istanbul-deprem-mudahale-oncelikli-alanlar.jpg

İSTANBUL'DA ZEMİNİ EN RİSKLİ İLÇELER HANGİSİ?

Hurşit Canlı, özellikle Esenyurt ve Beylikdüzü ilçelerindeki zeminlerin, yaklaşık 40 metrelik bir kayma zonu içerdiğini ve 7 büyüklüğünde bir depremde bu zeminlerin denize doğru kayabileceğini, bu durumun geniş bir heyelan bölgesi oluşturabileceğini ve yıkımın bu bölgelerde daha fazla olabileceğini ifade ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN