İstanbul'un sembollerinden biriydi: Ortaköy Meydanı'nın adı değişti! Artık o kişinin adıyla anılacak

İstanbul'un sembollerinden biriydi: Ortaköy Meydanı'nın adı değişti! Artık o kişinin adıyla anılacak

İstanbul'un yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği Ortaköy Meydanı'nın adı, Beşiktaş Belediye Meclisi'nin kararıyla değiştirildi. İşte, Ortaköy Meydanı'nın yeni adı...

Beşiktaş'ta 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan siyasetçi ve eski sporcu Ayfer Atay, 1 Şubat 2025 tarihinde hayatını kaybetmişti. Beşiktaş Belediyesi, Ayfer Atay'ın adının yaşatılması için harekete geçti.

ORTAKÖY MEYDANI'NIN ADI MECLİS KARARIYLA DEĞİŞTİRİLDİ

Sarıyer Gazetesi'nden Bekir Batu'nun haberine göre, Beşiktaş Belediye Meclisi tarafından 6 Mart 2025 tarihinde alınan karara göre, her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği, İstanbul turizminin merkezlerinden Ortaköy Meydanı'na, Ortaköy Ayfer Atay Meydanı adı verildi.

Çevre, Trafik ve Ulaşım Komisyonu tarafından hazırlanan müşterek raporda, "1989-1999 yılları arasında 10 yıl boyunca Beşiktaş Belediye Başkanlığı yapan ve 1 Şubat 2025 tarihinde aramızdan ayrılan ilçemizin unutulmaz başkanı sayın Ayfer ATAY'ın isminin 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18’nci maddesinin birinci fıkrasının (n) bendine istinaden ilçemiz Ortaköy Meydanına verilebilmesi için önergemizin meclis gündemimize alınmasını arz ve talep ederiz" denildi.

Müşterek rapor, tamamı CHP'lilerden oluşan belediye meclisinden oy birliğiyle geçti.

ortakoy-meydaninin-adi-neden-degisti.jpg

AYFER ATAY KİMDİR?

19 Mayıs 1935 tarihinde İstanbul'un Beşiktaş ilçesine bağlı Ortaköy mahallesinde dünyaya geldi.

Ayfer Atay, 1989-1999 yılları arasında iki dönem Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi'den (CHP) Beşiktaş Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

SİYASİ HAYATI

1977 yerel seçimlerinde CHP adayı Aytekin Kotil'in İstanbul Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Ayfer Atay, 1980 yılında darbe sonucunda Aytekin Kotil'in görevden alınmasına kadar yardımcısı olarak görev yaptı. 1984 yerel seçimlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde SHP'nin grup başkanlığını yaptı.

1989 seçimlerinde SHP'den Beşiktaş Belediye Başkanlığı'na aday oldu. 26 Mart 1989 tarihinde yapılan yerel seçimler sonucunda SHP'den Beşiktaş Belediye Başkanı Adayı olan Ayfer Atay, yüzde 47,79 oranında oy alarak yeni Beşiktaş Belediye Başkanı olarak seçildi.

Başkan seçildikten kısa bir süre sonra 11 Mayıs 1989 tarihinde kalp krizi geçirdi. Önce Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırılan Ayfer Atay, ardından tedavi için Houston, Texas'a gönderildi.

1994 Yerel Seçimleri'nde yine SHP'den tekrar aday oldu ve bu kez yüzde 29,26 oy oranı ile yeniden Beşiktaş Belediye Başkanı seçildi. Ancak 1999'da 3. defa CHP'den aday olmasına rağmen ANAP'ın aday olan Yusuf Namoğlu'na karşı seçimi kaybetti. 2009'da bu kez 4. kez DSP'den Beşiktaş Belediye Başkanı adayı oldu ama kazanamadı.

ayfer-atay-kimdir-kac-yasinda-oldu.jpg
Ayfer Atay

SPOR YÖNETİCİLİĞİ

Ayfer Atay, gençlik yıllarında Ortaköy Spor Kulübü'nde uzun yıllar futbol oynadı. 1969-1970, 1973-1975, 1976-1977 ve 1982-1983 yılları arası dört dönem Ortaköy Spor Kulübü başkanı olarak da görev yaptı.

Beşiktaş JK Divan Kurulu üyesi olan Ayfer Atay'ın belediye başkanlığı yaptığı dönemde Akatlar Spor Kompleksi, BJK Fulya Şan Ökten Tesisleri, BJK Süleyman Seba Spor Salonu ve Çilekli Futbol Sahası, Beşiktaş JK'ya kazandırıldı.

2012'deki olağanüstü kongrede Beşiktaş JK başkanlığına adaylığını açıklayan Hürser Tekinoktay'ın yönetim kurulu listesinde yer aldı ancak Hürser Tekinoktay daha sonra yaptığı açıklama ile adaylıktan çekildi.

ÖZEL HAYATI

Ayfer Atay'ın Aynur Atay ile olan evliliğinden iki erkek çocuğu bulunuyor.

Ayfer Atay, 30 Ocak 2025 tarihinde çeşitli hastalık sorunları nedeniyle Beşiktaş'ta bulunan Liv Hospital'a kaldırıldı. Yoğun bakımda tedavisi süren Ayfer Atay, çoklu organ yetmezliği nedeniyle 1 Şubat 2025 günü 89 yaşında hayatını kaybetti.

2 Şubat 2025 tarihinde Nispetiye'de bulunan Beşiktaş Belediyesi binasının önünde Ayfer Atay için tören düzenlendi. Törenin ardından cenazesi Ortaköy Büyük Mecidiye Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Ortaköy Mezarlığı'na defnedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN