Kapıdaki tehlike alarmın sesini yükseltiyor: İstanbul'da 300 bin yorgun bina var

Kapıdaki tehlike alarmın sesini yükseltiyor: İstanbul'da 300 bin yorgun bina var

Küçükçekmece'de bir kişinin yaşamını yitirdiği binanın çökmesi, deprem tehlikesinin kapıda beklediği İstanbul’daki riskli yapıları tekrar gündeme getirdi. İstanbul İnşaatçılar Derneği'ne göre megakentte 300 bin yorgun bina var ve 60 bini her an çökmek üzere. Dönüşüm başta olmak üzere riskli binalara neşter vurmanın acil bir durum olduğunu ifade eden Keçeli, “İstanbul’da seferberlik, olağanüstü hal ilan edilmeli. Bunu insanların rızasına bırakmak doğru değil" dedi.

İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde bulunan üç katlı bir bina çöktü ve bir kişi hayatını kaybetti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, olayla ilgili yaptığı açıklamada, binanın 36 yıl önce inşa edildiğini ve kaçak olarak eklenen 1,5 katın olduğunu belirtti. Binanın yapımında deniz kumu kullanıldığı ortaya çıkarken, bu durum İstanbul'daki riskli binaların durumunu yeniden gündeme getirdi.

İSTANBUL’DA 2-3 BİN BİNA TEHLİKE ALTINDA

Arel Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Fatih Alan, İstanbul'da 2 bin ila 3 bin binanın herhangi bir deprem olmadan bu şekilde yıkılabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Bu açıklama, İstanbul'daki bina güvenliği konusundaki endişeleri daha da arttırdı.

Prof.Dr. Altan: İstanbul'da 2 bin 3 bin binanın böyle olduğunu tahmin etmekteyiz - analiz360 haberiniz olsun | Son dakika haberler | Objektif habercilikProf. Dr. Mehmet Fatih Alan

300 BİN YORGUN BİNA

Milliyet'ten Gülden Çokan'a konuşan İstanbul İnşaatçılar Derneği Genel Başkanı Engin Keçeli, riskli olduğu tespit edilen yapıların kamu gücüyle boşaltılıp bir an önce dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Keçeli, "Bu yönde yasal düzenleme yapılmalı. Bizim bu tespit edilmiş binalarda ‘Var mısınız, yok musunuz’ kısmını geçmemiz gerekiyor. İstanbul’da bir seferberlik ilan edilmeli. Yaklaşık 300 bin yorgun bina var. 60 bine yakını ise çökmek üzere. Yoldan geçenlerin üzerine de düşebilir. Bunu insanların rızasına bırakmak doğru değil. İstanbul’da olağanüstü hal ilan edilmeli" dedi.

İnderİstanbul İnşaatçılar Derneği Genel Başkanı Engin Keçeli

'RİSKLİ BİNALARIN TAHLİYESİ İÇİN ACİL ÖNLEMLER ALINMALI'

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, "Bir binanın riskli olduğu tespit edilmişse bunların can ve mal güvenliği açısından boşaltılması lazım. Riskli olduğu tespit edilirse bir an önce yasal sürelerin kullanılarak bu binaların insandan ve eşyadan tahliye edilmesi gerekiyor. Bu konuyu devletin üstlenmesi gerekiyor" dedi.

Kentleşmede oyunun kuralları değişiyor” Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören; 20… | Single breasted suit jacket, Suits, Suit jacketKentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören

DENİZ KUMU KULLANIMI VE KAÇAK KATLAR: İSTANBUL’UN YAPI SORUNU

Küçükçekmece'deki binanın çöküşü, İstanbul'daki yapıların güvenliği konusunu bir kez daha gündeme getirdi. Özellikle deniz kumu kullanımı ve kaçak kat eklemeleri, yapıların dayanıklılığını ciddi şekilde azaltıyor. Uzmanlar, bu tür malzeme ve yöntemlerin kullanılmasının felaketlere davetiye çıkardığını belirtiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN