Kazmayı vurduğu yerden çıkan şeyle şaşkına döndü. Türkiye'nin gözü kulağı o noktaya çevrildi. Tam 20.000 kişinin ihtiyacını karşılayacak kadar alan sağlıyor. İşte tüm detaylar…
Türkiye'nin ilginç yerleri bir bir ortaya çıkmaya devam ediyor. Konya'da gerçekleştirilen o keşif yüzyıllık geçmişi de gün yüzüne çıkardı. Sarayini yeraltı şehrinin kilometre kuzeyinde yer alan bu tüneller tam 20.000 kişilik alan sağlıyor. İşte Türkiye'nin ilginç noktaları…
20.000 KİŞİYE SU KARŞILIYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Sarayönü Belediyesi işbirliği ile büyük bir yeraltı şehri keşfedildi. Yaklaşık 20.000 kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek bir sarnıç ile birlikte muhtelif büyüklükte işlikler, büyük şaraphane gibi mekanlar keşfedildi. 20.000 metrekarelik bir alanı kaplayan bu mekanların sayısı da 41'e yükseldi.
Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Kazı Başkanı Hasan Uğuz, tüm detayları AA muhabirine ne anlattı. Elde ettiği buluntular ile birlikte 8. yüzyıla ait detaylarda ortaya çıkıyor. Yeraltı şehrinin içerisinde evsel mekanlar, bağlantılı galeriler, bağlantılı galeriler, odayı andıran yaşam alanları, su kuyuları, sarnıç, şaraphane, ocaklar, atölyeler, bacalar, aydınlatma için kandil yerleri, kilerler, depolar, havalandırmalar ve niteliği henüz araştırılan mekanlar yer almaktadır.
1 KİLOMETRE KUZEYDE BULUNDU
Konya'da gerçekleştirilen çalışmalar Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilirken bulunan yeni mekanların da yeraltı şehrinin bir kilometre kuzeyinde yer aldığı aktarıldı.2 Yeraltı şehrini birbirine bağlayan tünel sistemleri olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Uğuz, Bu durumun yeraltı şehrinin geniş bir alana yayıldığının habercisi olduğunu aktardı.
63 METREKARE GENİŞLİĞİNDE
Konya'da ortaya çıkan yeraltı şehrinde büyük bir sarnıç bulunduğunu ifade Uğuz, sarnıcın genişliğinin 63 metrekare olduğunu söyledi. Yaz aylarında 1 metre 20 santimetre yüksekliğinde su birikintisi olduğunu ifade eden Uğuz, “Yer altı şehrinde kaç kişinin, dışarıya çıkmadan ne kadar süre yaşayabileceğini, 63 metreküp su rezervinin kaç insana yetebileceğinden hesaplıyoruz. Sarnıcı besleyen kuyularla birlikte neredeyse 20 bin kişilik bir su kaynağı var. Yani sarnıçta bir orduya yetecek kadar su mevcut. Suyun analizini yaptırdığımızda kaynağın kendi dönemine göre kaliteli bir su olduğunu tespit ettik. Suyun topraktan süzülerek gelmesi ve depolama yöntemi bu kaliteyi sağlıyor." sözlerini dile getirdi.
Sancı ulaşan tünellerin güvenlik amacıyla yuvarlak taşlarla kilitleme mekanizması olduğunu ifade eden uzman isim, düşmanlar tarafından zehirlenme riskine karşı kuşatma zamanlarında ya da kriz dönemlerinde yağmayı engellemek için bu sistemin kurulduğunu söyledi.
ÜZÜM ÇEKİRDEKLERİ BULUNDU
Dışarıyla bağlantısı bulunan taş bloklar ve ahşap döşemelerin yer aldığı mekanda bölgenin antik dönemde tarımsal faaliyetleri Işık tutacak nitelikte olduğu aktarıldığı. Ve temizlik çalışmaları doğrultusunda işliğin bir şaraphane olduğunu ifade eden Uğuz, mermer taşlardan yapılmış bir üzüm ezme yeri olduğunu söyledi.
Üzüm şırasının aktığı oluklu bir yer ve depolama küplerinin olduğunu aktaran uzman isim, şaraphaneden çıkan numunelerin içerisinde ise üzüm çekirdekleri ve tortu olduğunu söyledi. 1000 yıl öncesinde bu topraklarda yetişmiş üzüm türüne rastlanılması durumunda çalışmaların taçlanacağını aktaran Uğuz, “Hem sarnıcın hem tahkimatlı alanların hem de şaraphanenin keşfi buranın bizim de tahminlerimizin ötesinde geniş bir kullanım alanı olduğunu ortaya koyuyor." şeklinde konuştu.