Konya'da kazı yapan arkeologlar bulduklarına inanamadı! Karbon testi yapınca değeri ortaya çıktı, dünyada başka örneği yok

Konya'da kazı yapan arkeologlar bulduklarına inanamadı! Karbon testi yapınca değeri ortaya çıktı, dünyada başka örneği yok

Arkeologların odağı Konya’ya döndü! Konya’da kazı yapan arkeologlar buldukları karşısında şaşkına döndü! Yapılan karbon testinin ardından ortaya çıkan değeriyle daha da kıymetlendi! Dünyada başka örneği yok...

Çumra ilçesinde bulunan ve Neolitik döneme ait izler taşıyan Çatalhöyük, arkeoloji dünyasını heyecanlandıran bir keşfe ev sahipliği yapıyor. Kazı Heyeti Başkanı ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan liderliğinde yürütülen çalışmalarda, Mekan 66 olarak adlandırılan alanda bir fırın yapısı keşfedildi. Bu fırın yapısının çevresinde yapılan incelemelerde, tahrip olmuş olsa da buğday, arpa ve bezelye tohumlarının yanı sıra avuç içi büyüklüğünde bir buluntu da ortaya çıktı.

GIDA ARKEOLOJİSİNİN BAŞLANGIÇ NOKTASI

resim-2024-03-05-154553099.png

Doç. Dr. Türkcan, yaptığı açıklamada, arkeolojinin artık gıda arkeolojisi olarak da adlandırılan bir alana doğru genişlediğine dikkat çekerek "Gıda arkeolojisinin başlangıç noktasının yine Anadolu olduğunu söylememiz gerekiyor. Çatalhöyük burada çok önemli duraklardan biri. 2021'de keşfettiğimiz bir bulgu. Türk kazılarında artık çok hassas belgeleme ve detaylı çalışmalarla beraber bu tür organik kalıntıları tespit edebildiğimizi gösterdik." ifadelerini kullandı.

FIRININ KÖŞESİNDE EKMEK BULUNDU

resim-2024-03-05-154628718.png

Numunenin milattan önce yaklaşık 6.600’e kadar gidebileceğini belirten Türkcan, "Fırının köşesinde küçük ve yuvarlak süngerimsi buluntunun, dikkatli bir belgelemeyle ekmek olduğu anlaşıldı. Yapının üzerinin ince bir kille kaplı olması hem ahşap hem de ekmek, bu organik kalıntıların tümünün günümüze kadar saklanmasına olanak sağladı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde (MAM) yapılan radyo karbon testleri, numunemizin milattan önce yaklaşık 6 bin 600'e kadar gidebileceğini gösterdi." dedi.

Radyo karbon testleri sonucunda, bulunan ekmeğin yaklaşık olarak 8,600 yaşında olduğunun belirlendiğini söyleyen Türkcan şu ifadelere yer verdi: "Çatalhöyük'teki bu buluntunun dünyanın en eski ekmeği olduğunu söyleyebiliriz. Bu organik kalıntının, gözlem, analizler ve tarihlendirmesini de göz önüne alarak yaklaşık 8 bin 600 senelik bir ekmek olduğunu söyleyebiliyoruz. Somun ekmeğin küçültülmüş hali. Ortasına parmak basılmış, fırına girmemiş ama mayalanmış, içindeki nişastalarla beraber günümüze gelmiş. Bugüne kadar böyle bir örnek yok. Çatalhöyük zaten birçok ilklerin merkeziydi. Daha kazıldığı yıllarda dünyanın ilk dokumaları Çatalhöyük'teydi. Ahşap eserler yine Çatalhöyük'teydi. Duvar boyaları, resimler buna eklendi. Konya ve Türkiye bu anlamda çok şanslı."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN