Kuşlar için Çamlıca Tepesi'nde bir araya geldiler

Kuşlar için Çamlıca Tepesi'nde bir araya geldiler

Kuş gözlemcileri, Çamlıca Tepesi'nde kuşların göç edişlerini izlemek için İBB etkinliğinde bir araya geldi.

İstanbul'da bir grup kuş gözlemcisi Çamlıca Tepesi'nde İBB tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı. Kuş gözlemcileri, kuşların göç zamanı olan sonbaharda dürbünleri ve fotoğraf makineleri ile anı heyecanı yaşamak için bir araya geldi. Özellikle küçük orman kartalı, atmaca, doğan, kızıl akbaba gibi yırtıcı kuşların göçlerinin gözlemlendiği Çamlıca Tepesi'nde kuş gözlemciler unutulmaz anlar yaşadı.

'KUŞ GÖZLEMCİLİĞİ İLE İLGİLİ EĞİTİMLER VERMEK İSTİYORUZ'

Etkinlikle ilgili bilgi veren Kentsel Ekolojik Sistemler Müdürü İbrahim Dedeoğlu göçmen kuşların önemine dikkat çekerek, "Kent ekosisteminin bir parçası olan yaban hayatı ve bu yaban hayatının İstanbul'daki en önemli ayağı da göçmen kuşlar. İlkbahar ve sonbaharda bizler farkında olmadan İstanbul'un üzerinden Afrika'ya ve Avrupa'ya sürekli göç halindeler. Biz bunun farkındalığını arttırmak ve kuş gözlemciliği ile ilgili eğitimler vermek istiyoruz. Doğayı ve yaban hayatını korumaya yönelik bir adım atmış oluyoruz" dedi.

9.jpg

'TRAKYA VE İSTANBUL ÜZERİNDEN AFRİKA'YA GÖÇ EDİYORLAR'

Kuş Gözlemcisi Dilek Geçit sonbaharı heyecanla beklediklerini ve İstanbul üzerinden binlerce göçmen kuşun geçtiğini söyledi. Geçit, " Ağustos ayında leyleklerle başlayan ve süzülerek uçan kuşların göçleri İstanbul'da çok yüksek sayılarda devam ediyor. Özellikle 9 Ekim Dünya Göçmen Kuşlar Günü'nde etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Bugün de o amaçlardan biri için buradayız. Bugün şanslıysak küçük orman kartalı, atmaca, doğan, belki kızıl akbaba gibi yırtıcı kuşları göreceğiz. Avrupa'nın doğusundan geliyorlar Trakya ve İstanbul üzerinden Afrika'ya göçüyorlar. İstanbul Boğazı bu açıdan çok önemli çünkü denizleri aşamadıkları için karadan yükselen sıcak hava akımlarına ihtiyaç var. Denizin de en çok daraldığı yer İstanbul Boğazı olduğu için buradan geçiyorlar. Dünyada süzülerek uçan kuşların göç noktalarından biri" diye konuştu.

'BU SADECE GÖZ ZEVKİ DEĞİL'

İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'ndan Ümit Yardım dünyadaki en önemli göç noktalarından birinin İstanbul olduğunu belirtti. Avrupa'da bir numara olduklarını söyleyen Yardım, "Göçmen kuşların popülasyonunun yüzde 70'i İstanbul üzerinden uçmak zorunda. bu yüzden çok güzel hassas bir konudur. Bu sadece göz zevki değildir. Bu bilimsel olarak o kadar önemlidir ki her geçen kuş İstanbul'un ormanında oturduğu zaman etrafta kalan çöpler dahil, leşler, tarıma zarar veren mahlukatlardan hepsini ayıklaya ayıklaya geçer gider" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN