Marmaris'te orman yangını! Çevre illerden takviye ekipler yola çıktı

Muğla’nın Marmaris ilçesi Amazon Koyu Bördübet Yedi Adalar mevkiinde ormanlık alanda saat 20.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekipleri sevk edildi. Yangına müdahale devam ediyor. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Zor bir gece bizi bekliyor" dedi. Bölgedeki 30 evde tahliye işlemi başlatıldı.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına karadan müdahale ediliyor. Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda saat 20.00 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

HAVANIN KARARMASIYLA BİRLİKTE KARADAN MÜDAHALEYE GEÇİLDİ

Şiddetli rüzgar nedeniyle bir anda büyüyen alevlere ekipler ilk etapta iki yangın söndürme helikopteri ile müdahalede bulundu. Havanın kararması ile birlikte alevlere müdahalenin karadan devam edeceği bilgisi edinildi.

4864916.jpg

TAKVİYE EKİPLER YOLA ÇIKTI

Şiddetli rüzgar ile büyüyen alevler geniş bir alana yayıldı. Sık ormanlık alanda etkili olan yangına müdahalede bulunak üzere Denizli, Antalya ve İzmir’den çok sayıda takviye ekipler sevk edildi. Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

"144 ARAZÖZ, 13 DOZER, 576 PERSONELLE MÜDAHALE"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Marmaris’teki orman yangınına 144 arazöz, 13 dozer, 576 personelle müdahale edildiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Marmaris’teki yangını, Yangın Yönetim Merkezimizden takip ediyoruz. Yangın 20.02’de başladı. 20.10’da ilk müdahale yapıldı. An itibariyle 144 arazöz, 13 dozer, 576 kahraman personelimiz yangına müdahale ediyor. Devletimiz tüm kurumlarıyla teyakkuz halinde yangına müdahale ediyor” ifadelerini kullandı.

4864768.jpg

"YANGINA 8 DAKİKA İÇERİSİNDE İLK MÜDAHALE GERÇEKLEŞTİ"

Yangının ardından Orman Genel Müdürlüğü'nden de açıklama geldi. Açıklamada, "Muğla / Marmaris'te çıkan orman yangınına 8 dakika içerisinde ilk müdahaleyi gerçekleştirdik. #OrmanınKahramanları Yeşil Vatanımızı alevlere karşı korumak için fedakarca mücadele ediyor." denildi.

4864767.jpg

YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI KULLANILMAMIŞTI

Geçen sene Ege ve Akdeniz'de birçok bölgede orman yangınları çıkmış, yangınların en çok Manavgat ve Muğla'da etkili olduğu belirlenmişti. Yangınlar, Manavgat bölgesinde 30 bin, Bodrum'da 12 bin 600, Marmaris'te 8 bin ve Güzelbağ çevresinde 6 bin 500 hektar alana zarar verdiği tespit edilmişti.

Geçen yıl günler süren orman yangınlarında tüm tepkilere rağmen Türk Hava Kurumu’nun (THK) yangın söndürme uçaklarını kullanmadı. Görevden alınan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "THK’nin söndürme uçakları neden kullanılmıyor?” şeklindeki soru önergesine verdiği yanıtta da “Bu uçaklar yangınlarda etkili ve verimli olarak çalıştırılamadığından dolayı yangınlara müdahalede zafiyet oluşturmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

4864881.jpg

MSB: İŞ MAKİNESİ, YANGIN SÖNDÜRME ARAÇLARI VE PERSONEL GÖREVLENDİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yangının ardından yaptığı açıklamada yangın söndürme çalışmalarına destek verileceğini belirtti. Bakanlık, "Muğla Valiliği'nin talebi üzerine yangın söndürme çalışmalarına destek için iş makinesi, yangın söndürme araçları ve personel görevlendirilmiştir." açıklamasını yaptı.

fvznb2hxsaavizm.jpg

ŞAHAN GÖKBAHAR'DAN TEPKİ

Şahan Gökbakar, Marmaris'te başlayan orman yangınının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Gökbakar, yaptığı paylaşımlarla yangın söndürme uçaklarını sordu. Gökbakar "Marmaris yine yanıyor. Nerede bu uçaklar? 1 adet helikopter görülmüş. 3 ayrı yer yanıyor. Bütün kış söyledik. Bu sezon alarmda olmamız lazımdı" dedi.

24.jpg

MARMARİS BELEDİYE BAŞKANI: ZOR BİR GECE BİZİ BEKLİYOR

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay saat 00.02'de yaptığı paylaşımda yangınla ilgili son gelişmeleri paylaştı:

"Yüreğimiz yanmaya devam ediyor, yangın kontrol altına alınmış değil. Karadan müdahalenin zorlaşmasına rağmen söndürme ekipleri aralıksız çalışmaya devam ediyor. Hedefimiz en azından hava aydınlanana kadar alevlerin büyümesini engellemek. Zor bir gece daha bizi bekliyor."

BABACAN: DEFALARCA UYARDIK

Orman yangını sonrası Twitter hesabından paylaşım yapan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Marmaris halkına geçmiş olsun dileklerini iletti. Babacan, DEVA Partisi olarak defalarca iktidarı uyardıklarını söyledi.

Babacan, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Ormanları yanan #Marmaris halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Partimiz bu konuda iktidarı defalarca uyardı. Daha bugünkü açıklamamızda sorularımızı yineledik. Şakası yok, derhal önlem alınmalı."

26.jpg

ALEVLERİN TEHDİT ETTİĞİ BÖLGE TAHLİYE EDİLDİ

Alevlerin orman içindeki yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle Bördübet mevkisinde bulunan 30 evde tahliye işlemleri başlatıldı.

Evleri gezen jandarma ve polis ekipleri, vatandaşların dumandan ve yangından etkilenmemeleri için evlerini boşaltmaları yönünde uyarıda bulunuyor. Vatandaşlar evlerini ve ahırlarda bulunan hayvanlarını boşaltmaya başladı. Bazı mahalle sakinleri ise evlerinin yanacağı endişesiyle gözyaşı döktü.

Muğla Valisi Orhan Tavlı da bölgede çalışmaları takip ediyor. Yangının kontrol altına alınması için ekiplerin yoğun bir çaba sarf ettiklerini aktaran Tavlı, tüm imkanların seferber edildiğini, takviye ekiplerin yangın bölgesine yönlendirildiğini kaydetti.

AFAD: BİN 393 PERSONEL, 338 ARAÇ VE 35 İŞ MAKİNESİ GÖREVLENDİRİLDİ

AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Bölgede meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları Orman Genel Müdürlüğü ile eşgüdüm halinde devam etmektedir. Burdur, Aydın, Denizli ve Antalya’dan AFAD ekipleri görevlendirilmiş; Afyonkarahisar, Kütahya, İzmir ve Uşak’taki AFAD ekipleri teyakkuz haline geçirilmiştir" denildi.

Ayrıca AFAD bölgede devam eden çalışmalarda; 592’si OGM personeli olmak üzere toplam bin 393 personel, 338 araç ve 35 iş makinesi görevlendirildiğini, AFAD Mobil Koordinasyon Tırı ile 2 adet mobil baz istasyonun bölgeye sevk edildiğini bildirdi.

30.jpg

TOMA'LARLA MÜDAHALE

Emniyet Genel Müdürlüğü kaynaklarından alınan bilgiye göre; Marmaris'in Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangın sonrası Emniyet Teşkilatına ait TOMA'lar da devreye girdi. Yangın bölgesine sevk edilen Muğla Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki 7 TOMA, söndürme çalışmalarına katılırken, çevre illerdeki 12 TOMA da takviye için yola çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN