Mersin’de yetişiyor dünyaya ihraç ediliyor! Pazarda kilo işi de satıyor taneyle de: Hasadı da tam 150 Bin Lira

Mersin’de yetişiyor dünyaya ihraç ediliyor! Pazarda kilo işi de satıyor taneyle de: Hasadı da tam 150 Bin Lira

Çiftçiler için tarımsal üretim desteği veren Mersin Büyükşehir Belediyesi, alternatif gelir kapısı oluşturmak için bölgeye özgü fide ve fidan desteği sağlıyor. Bu kapsamda verilen alternatif ürünler Mersin’de yetişiyor dünyaya ihraç ediliyor!

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından çiftçilere sağlanan destekler kapsamında %50 hibeyle verilen avokado fidanlarından alan üreticiler, hasadın mutluluğunu yaşıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli ziraat mühendisi Aysun Seçkin, avokado fidanı dağıtımı projesinin 2020’de başladığını ve 4 senedir avokado üreticilerine ulaştıklarını belirtti.

MALİYETİ AZ GETİRİSİ YÜKSEK

Türkiye’nin, iklim değişikliklerinden dolayı subtropikal iklim kuşağından tropikal iklim kuşağına evrildiğini belirten Seçkin, “Çiftçilerimize yeni ürünler getirmemiz ve alternatif ürünler sunmamız gerekiyordu. Bu noktada tropikal ürünler içerisinden, bölgemize uyum sağlayabilecek çeşitleri seçtik ve getirdik. Bunların başında piyasaya avokadoyla girdik. Vatandaşın talebi çok fazla. Mersin sahil kesiminin neredeyse tamamında yetiştirilebilecek bir ürün. İhracata da giden bu ürünün maliyeti az olup, getirisi yüksek” ifadelerini kullandı.

mersinde-avakado-hasadi-1.jpg

4 YILDA 22.377 ADET AVOKADO FİDANI DAĞITILDI

Avokadoda ilaç ve gübre maliyetlerinin düşük getirisinin ise yüksek olduğunu aktaran Seçkin, “Pazarda veya markette hem tekli hem de kiloyla satılabilen bir ürün. Mersin genelinde 4 yıl boyunca bin 160 üreticimize, toplamda 22 bin 377 adet avokado fidan dağıtımı gerçekleştirdik. Bu fidanların hepsi yüzde 50 hibeli. Fidanlarımız oldukça kaliteli ve 2 yaşındaki fidanlar. Üreticiye ulaştırdığımız bu fidanları, üretim aşamasında sürekli takip ediyoruz. Atıl vaziyetteki bahçeleri, avokado bahçesi olarak değerlendiriyoruz” dedi.

mersinde-avakado-hasadi.jpg

HASAT GELİRİ 150 BİNİ GEÇEBİLİYOR

Avokado üretimi yapan Sabit Torun da belediyeden aldığı %50 hibeyle 3 yıldır hasat yaptığını, şuan ağaçlardan 20 kiloya yakın verim aldığını ve ağacın yaşına göre ilerleyen yıllarda verimin daha da artacağını söyleyerek şu ifadelere yer verdi:

“Bizim verim almamız aslında ağaç başına göre değil, dönüm bazlı oluyor. Mesela bir dönüme 30 ağaç dikiliyor ve bin metrekarede 7-8 yaşına gelmiş ağaçların olduğu bir yerden, aşağı yukarı piyasa endeksine bağlı olarak 150 bin liranın üzerinde gelir elde edilir.”

Anamur’da daha önce fıstık, susam ve mısır gibi ürünlerden gelir elde edildiğini, şimdilerde ise üreticilerin alternatif ürünlere yöneldiğini aktaran Toru, “Bu ürünler Anamur’un tropikal şartlarına ve bu iklime uygun olmalıydı. Buna da belediyemiz ön ayak oldu ve hibe verdi. Bunların arasında avokado birinci sırada. Şu anda hem pazarı oluşmuş vaziyette ve ihracatı var, hem de metrekarede dönüm bazında geliri daha fazla. Mersin Büyükşehir Belediyesi pasiflorada da öncülük yaparak, bizlere onu da vermişti. Pasiflora fidanı da ektik. Burası tropikal iklime yakın olduğu için, bu bölgede bu ürünlerden daha iyi gelir elde ediliyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN