Olası deprem riskine karşı gerekli önlemler alınıyor

Olası deprem riskine karşı gerekli önlemler alınıyor

Çanakkale Belediye Meclisi Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu; Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) ve Muhtarlar ile bir araya geldi.

Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu ÇATOD ve Muhtarlar ile Buluştu

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından olağanüstü toplanan Çanakkale Belediye Meclisinde alınan kararla depreme dirençli bir kent oluşturmak amacı ile kurulan Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kurulmasının hemen ardından çeşitli meslek odaları, kurum ve kuruluşlar ile görüşmelerini sürdüren komisyon, 27 Mart 2023 Pazartesi günü ÇATOD ve muhtarlar ile Belediye Meclis Salonunda birer toplantı gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın da katılımı ile gerçekleştirilen toplantılar kapsamında komisyon üyeleri ilk olarak ÇATOD üyeleri ile bir araya geldi.

“Depremin Ardından Meclis Olağanüstü Toplandı”

Toplantıda konuşan Başkan Gökhan, kentte meydana gelebilecek olası bir depreme karşı Çanakkale Belediyesi ve Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu tarafından bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Depremin hemen ardından toplanan mecliste alınan kararlara ilişkin konuşan Başkan Gökhan; “Deprem olduktan sonra olağanüstü bir meclis toplantısı yaptık. Orada meclis içerisinden bir komisyon oluşturduk. O komisyona da istediği kadar alt komisyon kurabilme yetkisi verdik. Dolayısı ile depreme yönelik çalışmalarımıza böylelikle başlamış olduk. Belediyenin içerisinde İmar Müdürlüğümüze bağlı bir alt birim oluşturacağız. Bu birim tamamen deprem koordinasyonu ile ilgili olacak. Buraya yapı denetim ekipmanlarını alacağız ve binaları belediye olarak biz denetleyeceğiz” dedi.

“Altında Dükkan Bulunan Binalar Öncelikle Denetlenecek”

Kent genelinde yapıların hızlı bir şekilde denetleneceğini ifade eden Başkan Gökhan; “Burada temel olan şu; Mevcut yapı stoğumuz ve durumu, şu anda yapılmakta olan binalar ve bundan sonra yapılacak olan yapılar ile ilgili alacağımız önlemler.

Mesela yapılar ile ilgili şöyle bir karar alınabilir; öncelikle altlarında işyerleri olan yapılar denetlenecek. Ne için? Olası kolon kesilmesini denetlememiz gerekiyor. Biliyorsunuz bu depremde yıkılan binaların en başında bu binalar geldi. Onun dışında insanların toplu bulunduğu alanlar. Mesela kamu kurumları, yurtlar ve oteller. Buralarda insanlar kitleler halinde bulunduğu için öncelikli olarak denetlenmeli. Tabi bu çalışmalar ile ilgili kurumlar ile görüşmeler yapılacak ve ne yapılması gerekiyorsa bunlar bir bir yerine getirilecek” dedi.

“Çanakkale'nin Zemin Haritasını 2013 Yılında Çıkardık”

Çanakkale Belediyesi'nin 2013 yılında üniversite ile birlikte yaptığı çalışma ile kent zeminin haritasını çıkarttığını ifade eden Başkan Gökhan; “Çanakkale Belediyesi olarak 2013 yılında Çanakkale'nin zemin haritasını çıkardık. Bunu Türkiye'de ilk yapan biziz. Üniversite ile birlikte yaptık. O günden beri binaların temelleri ile ilgili raporları geoteknik mühendislerine imzalatıyoruz. Bunları eskiden inşaat mühendisleri imzalıyordu ama şu anda bunları geoteknik mühendisleri imzalıyor. Bununla ilgili bina inşa edilirken yapılan zemin iyileştirme raporlarını istiyoruz. Ondan sonra geoteknik mühendislerinin raporlarını istiyoruz. Şimdi bunlara bir ilave daha yaptık ve yapılan binaları biz inceleyeceğiz. Yani giderek inşaat denetimlerini sıkılaştıracağız. Tabi biz bu çalışmalar konusunda ileri aşamadayız. Yani Çanakkale Belediyesi tarafından önceden alınan birçok karar, daha sonra yasalaştırıldı. Dolayısı ile Çanakkale Belediyesi olarak bu konuda hazırlıklıyız” dedi.

Başkan Gökhan'ın konuşmasının ardından söz alan İmar ve Şehircilik Müdürü M. Kemal Albayrak, Çanakkale Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar hakkında bir bilgilendirme yaparak, ÇATOD üyelerinden gelen soruları yanıtladı.

“Toplanma ve Barınma Alanlarının Altyapılarını Tamamlayacağız”

Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu, ÇATOD üyeleri ile yaptığı toplantının ardından mahalle ve kent çevresinde bulunan köy muhtarları ile bir araya geldi. Muhtarlar ile gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başkan Gökhan, depreme dayanıklı bir kent oluşturmak için tüm Çanakkale'ye görev düştüğünü ifade ederek, bu süreçte en önemli görevlerden birinin de muhtarlarda olduğunu belirtti.

Muhtarların mahalle ve köylerine daha hakim olduğunu belirten Başkan Gökhan, bu süreçte muhtarların komisyona mahallelerindeki riskli bina olup olmadığı gibi çeşitli alanlarda destekler sağlayabileceğini aktardı. Komisyonun ve Çanakkale Belediyesi'nin sürece ilişkin yaptığı planlamalara ilişkin bilgilendirmede bulunan Başkan Gökhan; Çanakkale'de mahallelerde oluşturulacak olan toplanma alanları ve barınma alanlarının altyapıları ile ilgili çalışmaları başlatacağız. Tabi bununla ilgili olarak AFAD ile görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Onların belirleyeceği alanlardaki altyapı çalışmalarımızı hızla tamamlayacağız. Yarın orada bir şey kurulduğunda orada ne ihtiyaç olacak ise onları şimdiden belirleyerek teminini sağlayacağız” dedi.

“Mahalle Gönüllüleri Oluşturmalıyız”

Deprem sonrasına hazırlık için mahallelerde yapılması gereken çalışmalara da değinen Başkan Gökhan; “Olası bir deprem durumunda kullanılmak üzere hazırda bulundurulması gereken çadır ve konteyner gibi barınma ekipmanlarını temin ederek, bunları belirlenen mahallelerdeki noktalara yerleştirmemiz gerekiyor. Tabi bunların dışında deprem olduktan sonra 48 saat içerisinde yapılması gereken bir arama ve kurtarma çalışması var. O sürede ne kadar çok insanı kurtarabilirsek zaiyatı azaltmış oluruz. Deprem oldu, binalar yıkıldı diyelim. Biz burada kimi bekleyeceğiz. AFAD mı asker mi gelecek. Bunları bekleyene kadar buraya müdahale edebilecek mahalle gönüllülerini oluşturmamız gerekiyor. Her bir mahallemizde arama kurtarma gönüllülerinin olması gerekir. Bu insanları belirlemeli ve onları eğitmemiz gerekir. Hatta onlara gerekli malzemeleri tedarik etmemiz lazım. Onlar da deprem olduktan sonra kimsenden talimat beklemeden mahallesindeki çalışmalara başlaması lazım. Burada sizlere de büyük görev düşüyor. Sizler de mahallelerinizde bu çalışmaya insanları katılmaya teşvik etmelisiniz” dedi.

“Gönüllülük Çalışması Sürekli Hale Getirilmeli”

Mahalle gönüllüsü çalışmasının sürekli hale getirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan; “Mahalle gönüllüsü çalışmasının bir kereliğe mahsus olmaması gerekir. Sürekli olarak yeni gönüllüler oluşturmamız gerekiyor. Bu çalışma her sene olmayabilir ama bunu belirli bir periyotta yaparak yeni gönüllüleri yetiştirmemiz gerekiyor. Eskiden sivil savunma diye bir kurum vardı. O kalktı ama bizlerin gönüllü mahalle sivil savunmacıları oluşturmamız gerekir. Zaten o mahalle de olanlar komşularını kurtarmak için canla başla çalışacaktır. Tabi bu gönüllülerin AFAD'la da koordinasyonunu kurup bir çalışma planı yapılması gerekir” dedi.

Başkan Gökhan'ın konuşmasının ardından sohbet ortamında devam eden toplantıda mahallelerde yapılacak çalışma ve planlamalara ilişkin görüş alışverişinde bulunulmasının ardından toplantı sona erdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN