Tarım şehrinde korkudan alarm verildi. Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk hava dalgası vatandaşları dondurmakla kalmayın tüm ürünleri de dondurdu. Erken ürün bekleyenler hüsrana uğrayacak tüm ürünleri don vurdu. İşte tüm detaylar…
Adana, Mersin ve Hatay’ı etkisi altına alan dondurucu soğuklar, tarımsal üretimi felç etti. Çukurova’da sıcaklığın -14 dereceye kadar düşmesi, birçok sebze ve meyveye büyük zarar verdi. Özellikle şeftali ağaçları, erkenci patatesler, karpuz fideleri ve narenciye bahçeleri dondan etkilendi. Üreticiler, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini ve Ziraat Bankası borçlarının sıfır faizle ertelenmesini talep ediyor.
ÇİFTÇİNİN TÜM ÖNLEMLERİ YETERSİZ KALDI
Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, Cumartesi gününden bu yana etkisini sürdüren soğukların büyük bir tarımsal yıkıma neden olduğunu belirtti. Doğan, “Eskiden don olurdu ama bu kadar uzun sürmezdi. Üç-dört gündür devam eden soğuklar yüzünden çiftçiler çare aradı. Kimisi lastik yaktı, kimisi saman yaktı, seralarda soba bile yakıldı ama hiçbir yöntem işe yaramadı. Ova bitti.” ifadelerini kullandı.
PATATES VE ŞEFTALİ BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ
Don olayının en büyük etkisi şeftali bahçeleri ve erkenci patates tarlalarında görüldü. Şeftali ağaçları çiçek açmıştı ancak tamamen dondu. Açık alanda ekili tüm patatesler zarar gördü.
Doğan, “Ovada yaklaşık 60 bin dönüm patates ekiliydi, tamamı yandı. Mısır ekenler de büyük zarar gördü. Erkenci karpuz fideleri kurudu. Sebzede özellikle sahil kenarındaki 15-20 bin dönümlük alan etkilendi. Afetin boyutu gerçekten büyük.” dedi.
PATATESİN PİYASAYA GİRİŞİ GECİKECEK, FİYATLAR ARTACAK
Erkenci patatesin normalde nisan başında hasat edilmesi beklenirken, don nedeniyle ürün kaybı yaşandığı için hasat mayıs sonu veya hazirana sarkacak.
Doğan, “Ceviz büyüklüğüne ulaşan patatesler bile dondu. Tarla sürülmek zorunda kalabilir. Piyasaya Adana-Mersin bölgesinden erkenci patates girmeyecek. Bu durum, depolardaki patates fiyatlarının yükselmesine neden olacak.” dedi.
AYDIN’DA ENGİNAR TARLALARI DONDU
Aydın’da da aşırı soğuklar meşhur enginar üretimini vurdu. Aydın merkeze bağlı Gölhisar Mahallesi'nde birçok tarladaki enginarların donduğu bildirildi. Mahalle Muhtarı Mehmet Karagöz, “Bu yıl enginar mevsime aldandı ve erken gelişti. Ancak aşırı soğuklar nedeniyle tamamen dondu. Hasat en az bir ay gecikecek.” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLERE ÇAĞRI: ZARAR TESPİTİ YAPTIRIN
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, çiftçilerin zararlarını kayıt altına aldırmaları gerektiğini belirterek, “Zirai dondan etkilenen üreticiler, bağlı oldukları ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvurarak zarar tespiti yaptırmalıdır. Ürünlerini sigortalatan çiftçiler de TARSİM’e hasar başvurusu yapmalıdır.” dedi.
Doğru, sigorta eksperlerinin zarar tespit raporlarının adaletli olması gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin tazminatlarının üretim sezonu geçmeden ödenmesi gerektiğini belirtti.
ÇİFTÇİLER NE TALEP EDİYOR?
Adana ve çevresindeki üreticiler, zararlarının büyük olması nedeniyle hükümetten şu taleplerde bulundu:
Çukurova’nın afet bölgesi ilan edilmesi,
- Çiftçilerin Ziraat Bankası borçlarının sıfır faizle ertelenmesi,
- Devlet desteğiyle yeni ekim yapılabilmesi için teşvik sağlanması.
- Dondurucu soğukların vurduğu bölgede çiftçiler, devlet desteği olmadan toparlanmalarının zor olduğunu vurguluyor. Tarımsal üretimin sekteye uğraması ise, önümüzdeki dönemde tüketicileri de etkileyecek.