Tarım arazisi OSB yapılmak istendi köylü isyan etti: Ekinleri dozerle biçtiler

Amasya'nın Çambükü köyüne geçen yıl OSB yapılmasına karar verilmiş fakat yöre halkı buna karşı çıkarak dava etmişti. OSB ile ilgili yargı süreci devam ederken kolluk kuvvetleri araziye girdi. Köylülerin ekip biçtikleri arazi dozerle tıraşlanırken buna direnen köylülerse dövülerek gözaltına alındı.

Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köyüne geçen yıl yapılması planlanan ve yargı süreci devam eden organize sanayi bölgesine (OSB) sabah saatlerinde polis ve jandarma ekipleri girdi.Buna karşı direnen köylülerse dövülüp gözaltına alındı. Ayrıca dozerlerle ektikleri ürünler biçildi.

Diken'den Ayşegül Kasap'ın haberine göre;

Köylünün geçimini sağladığı tarım ve hayvancılığı bitirecek olan OSB'nin yapımı geçen yıl kararlaştırılmıştı. Tarım arazileri alanında olduğu için halk bunu istememişti. Köyün mezarlığının da OSB için tahsis edilmesi yöre halkının sabrını taşırmış, köy halkı muhtarın gerekli evrakları imzalamamasını istemişti. Muhtar İlyas Celep “O mezarlıkta iki şehit var” diyerek tahsis işlemi için gerekli evrakları imzalamamıştı.

Daha sonra valiliğin “Biz devletiz istediğimizi alırız” sözlerine ve kaymakamlığın baskılarına direnen muhtar görevden alınmış yerine ‘kayyım’ atanmıştı.

Köylüler buna itiraz edince muhtar seçimi yapıldı. Yine eski muhtar İlyas Celep seçildi. Ama görev ikinci en çok oy alan eşine verildi. Köylüler yetkililerin bunu yapacağını sezdiği için oyu muhtarın eşine vermişti. Şu an köyün muhtarı Fadime Celep.

'TOPRAK MI YİYECEĞİZ?'

Mahkemede süreci devam ederken sabah saatlerinde jandarma ve polis sert müdahalede bulundu. Köylünün tarlasındaki ürünler de telef edildi. Ekili araziler dozerle tıraşlandı. Olanlara karşı direnen köylülerse dövülerek gözaltına alındı.

Kolluk görevlilerine tepki gösteren kadınlar “Sizi analar doğurmadı mı” dedi: “O vali insan evladı değil. Toprak mı yiyeceğiz biz? Bize zulmedenler Allah’ından bulsun. Başka imkanımız yok.”

Toprağını savunan başka bir kadınsa “Öldürün bizi” diye bağırdı.

ARAZİNİN VASFI DEĞİŞTİRİLDİ

Köy halkı ortak kullandığı 550 dönümlük bir alanda hem tarım hem de hayvancılık yapıyor. Hayvancılıkta ilçenin önde gelen köyü olan Çambükü'nün arazisi bu nedenle çok önemli. Fakat kaymakamlık, buraya OSB’nin kurulmasına karar verdikten sonra arazinin vasfı değiştirildi ve meradan ham toprak haline çevrildi.

Arazinin vasfının düşürülmesinden sonra köylü dava açtı. Yargı süreci devam ederken OSB’nin kurulması Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından da onaylandı. Bakanlığa da dava açtılar.

Köylünün avukatı yetkililerin yargı sürecini beklemediğini burayı ‘oldu bittiye getirme’ derdinde olduğunu söyleyerek “Çünkü Danıştay’a gidip bozulma ihtimali var. Yaparsak bozmazlar düşüncesiyle burayı hızlıca yapma derdindeler.“ dedi.