Kilis’te tescilli lezzet iftar sofralarından eksik olmuyor. Lezzetiyle damak çatlatan bu tarife o kadar çok talep var ki artık ustalar sipariş yetiştiremiyor. İşte, Kilis’te gelenek haline gelen o lezzet…
Kilis'in geleneksel tatlarından biri olan "cennet çamuru", son yıllarda büyük ilgi görmekte. Tel kadayıf, şeker, Antep fıstığı ve kaymağın birleşimiyle ustaların maharetli ellerinden çıkan bu tatlı, adını aldığı "cennet çamuru" ismiyle tatlıseverlerin ilgisini çekiyor. Kilis'e özgü bu lezzet, tescillenmesinin ardından büyük bir talep görüyor.
KİLİS’İN GELENEKSEL LEZZETİ
Kilis'in en önemli tatlılarından biri olarak kabul edilen "cennet çamuru", 3 kuşaktır tatlı işiyle uğraşan Uğur Bekan'ın ustalığında yapılıyor. Bekan, tatlının hazırlanışını ve kendine has lezzetini AA muhabirine anlattı. Çiğ kadayıfın yağda kavrulup ocakta ısıtılması, ardından şeker, fıstık ve tereyağının eklenmesiyle bu tatlı hazırlanıyor. Yaklaşık 10-15 dakika pişirildikten sonra, kaymak, pudra şekeri, tarçın ve fıstık ile son dokunuş yapılarak servis ediliyor.
2028’DE COĞRAFİ İŞARET ALDI
Cennet çamuru, 2018 yılında coğrafi işaret tescili alarak adını daha geniş kitlelere duyurdu. Bu tescil, tatlının sadece Kilis'e özgü olduğunu kanıtladı ve bölgedeki tatlıseverlerin ilgisini artırdı. Tescilin ardından "cennet çamuru"na olan talep katlanarak arttı. Özellikle ramazan ayında, bu tatlıya olan ilgi zirveye çıkıyor.
RAMAZAN AYINDA TALEP DAHA DA ARTIYOR
Tatlı ustası Uğur Bekan, ramazan ayında cennet çamurunun talebinin önemli ölçüde arttığını belirtiyor. İftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelen bu tatlı, özel günlerde de sıkça tercih ediliyor. Hem lezzetli hem de pratik bir tatlı olması, cennet çamurunun popülerliğini artıran faktörlerden biri.