Trebenna Antik Kenti artık Podcast'te

Trebenna Antik Kenti artık Podcast'te

Konyaaltı Belediyesi, hazırladığı podcastler ile ilçenin tarihi, turistik ve doğal alanlarını tanıtmaya devam ediyor. Son olarak Trebenna Antik Kenti'ne ilişkin bilgiler dinleyicilerle paylaşıldı. Podcastlerde arkeologlar, tarih bilimciler ve yazarlar gibi konunun uzmanları tarafından hazırlanan içerikler yer alıyor.

Antalya Konyaaltı Belediyesi, ilçenin tarihi, turistik ve doğal alanlarını tanıtmak için podcast yayınlarına devam ediyor. Son olarak, Trebenna Antik Kenti hakkında bilgilerin yer aldığı podcast yayınlandı.

Arkeologlar, tarih bilimcileri ve yazarlar gibi konunun uzmanları tarafından hazırlanan podcastlerde, Konyaaltı İlçesinin Tarihçesi, Gürsu Roma Hamamı, Konyaaltı Sahili Obalar, Sıçan Adası’nın Sırrı, Feslikan Yaylası ve Güreş Sporu’nun Kısa Tarihi gibi konular ele alınıyor. Sivridağ'ın kuzey eteğinde yer alan Trebenna Antik Kenti de bu podcastlere dahil edilerek, ilçenin zengin kültürel mirası dinleyicilere aktarılıyor.

3-003.jpg

SOLİM HALKININ TOPRAKLARI

Trebenna, Antalya körfezine hakim, 680 metre yükseklikteki konumu, sulak ve tarıma elverişli arazisiyle stratejik öneme sahip bir bölgedir. Burası, Anadolu'nun yerli halklarından Luvilerin soyundan gelen savaşçı karakterleriyle bilinen Solim halkının topraklarıdır. Trebenna, Likya, Pamfilya ve Pisidia kavşağında yer alan bir sınır kentidir ve kaya ve lahit mezarlar, imparator kültü tapınağı, agora, magazin, iki kilise, işlikler ve bölgeyi gözetleyen akropolüyle ünlüdür.

4-001.jpg

UZUN YILLARDIR UNUTULAN KENT

Trebenna Antik Kenti, ilk kez Pamfilya ve Pisidya'nın önemli kentlerini belgeleyen Polonya kökenli Alman araştırmacı Karol Lanckoroński tarafından 1890'larda keşfedilmiş, ancak uzun yıllar orman içerisinde unutulmuştu. Kent, 1997-2005 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında yürütülen "Antalya Beydağları Yüzey Araştırmaları" projesi sayesinde yeniden gündeme gelmiş ve bilim dünyasına tanıtılmıştır.

5-001.jpg

HELENİSTİK ÇAĞDAN BİZANS’A

Trebenna Antik Kenti, Helenistik dönemden Doğu Roma (Bizans) dönemine kadar kesintisiz yerleşim görmüş bir alandır. Bizans döneminde küçülerek, akropol çevresine örülmüş surların içine çekilen Trebenna'da iki kilise kalıntısı günümüze kadar ulaşmıştır. Bu kiliselerden biri Erken Bizans Kilisesi olup, akropolün doğusunda, kaya tapınağının arkasında bulunmaktadır.

Diğer kilise ise akropolün güney batı yamacındaki dar bir taraça üzerinde yer alan Ortaçağ Kilisesi'dir. Semavi Eyice tarafından 1977'de tanıtılan Ortaçağ Kilisesi, Nevzat Çevik ve ekibi tarafından 2001-2002 yılları arasında yürütülen çalışmada detaylı olarak incelenmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN