Turistler bardak bardak içiyor! Kış ayının meşhur içeceğinde mesai başladı: Bardağı 10 TL'den sipariş yetiştiremiyor

Turistler bardak bardak içiyor! Kış ayının meşhur içeceğinde mesai başladı: Bardağı 10 TL'den sipariş yetiştiremiyor

Kış aylarının etkisini göstermesiyle beraber kışın meşhur içecekleri de tezgahlardaki yerini aldı. Özellikle bu içecek turistler tarafından bardak bardak tüketilirken yoğun mesai başladı. Barda 10 liradan satılan içecekte adeta sipariş yetiştiremiyor. İşte detaylar…

Soğuk havaların etkisini göstermesiyle soğuktan korunmak isteyen çoğu kişi kışın meşhur içeceklerine yönelmeye başladı. Hem iç ısıtan hem de lezzeti ile damakları şenlendiren salep satışları da bu kapsamda oldukça arttı. Gaziantep’te vatandaşlar salebe yoğun ilgi gösterirken, esnaf satışlara yetişemediğini aktardı.

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE UZANAN GELENEK

Osmanlı’dan günümüze kadar gelen ve gelenekselleşmiş bir hal alan salep tüketimi, her zaman olduğu gibi havaların soğumasıyla beraber tekrar satışa başladı. Hoş kokusu, damakları şenlendiren tadı özellikle de hastalıklara şifa olma yanıyla özellikle de soğuk havalarda sıklıkla tercih ediliyor. İlk olarak sütun kazanlarda uzun süre kaynatılıyor. Ardından tarçın, ceviz ve fıstık ile buluşan bu karışım kışın vücudun ısınmasına yardımcı olurken mideyi de rahatlatıyor. Tüm bunların yanı sıra öksürük ve bronşite oldukça iyi geliyor.

yeni-proje-22.jpg

TURİSTLER SALEBE BAYILIYOR

Gaziantepli satıcı Halil Gezer, hem yerli hem yabancı turistlerin salebe oldukça yoğun ilgi gösterdiğini söyleyerek, "Salep, süt, salep, şeker ve vanilyanın karışımıyla elde edilir. Süt kaynatılarak içerisine salep ve şeker katılır en sonunda vanilya eklenerek çok güzel bir kış içeceği elde edilir. Gaziantep’e gelen turistlerimiz ve burada yaşayan vatandaşlarımız salebe tek kelimeyle bayılıyorlar. ’Biz evde yapıyoruz, hiçbir zaman böyle güzel olmuyor’ diyen vatandaşlarımız oluyor. Biz sonuçta bu işin ilmini aldık. Biz ne kadar güzel yaparsak onlar da severek içiyorlar” dedi.

yeni-proje-24.jpg

KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ

Salebin mideyi rahatlatma ve soğuk algınlığına iyi gelme özelliği taşıdığını da aktaran Gezer, “Salep mideyi rahatlatır, soğuk havalarda öksürükten, bronşitten korur, vücudun hararetini alır. Sütten yapıldığı için çok faydalıdır ve kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Satışlarımız çok iyi. Bana müşteri bir defalık değil her zaman lazım. 15-20 TL’ye satacağıma 10 TL’ye veriyorum. Hem vatandaşların içi ısınıyor hem de devamlı geliyor. Vatandaşlar burada salebi içince ısınıyor" ifadelerini kullandı.

yeni-proje-25.jpg

HERKESE TAVSİYE EDİYORLAR

Mehmet Delibaş ise kış aylarında sıklıkla salep tükettiklerini ve herkese de tavsiye ettiklerini söyleyerek, “Salebi sıcak tutma özelliğinden dolayı kış aylarında çok sık tüketiyoruz. İçimi rahat olduğu gibi boğazı da rahatlatıyor. Haftada 3-4 defa içiyorum ve herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN