Türkiye’de altın çağını yaşıyor, ürüne kamyonlar yetişemiyor! Milyonluk hasatta verim arttı fiyat düştü! 6 TL’den alıcı buluyor

Türkiye’de altın çağını yaşıyor, ürüne kamyonlar yetişemiyor! Milyonluk hasatta verim arttı fiyat düştü! 6 TL’den alıcı buluyor

Verimli toprakların sahibi Türkiye, birbirinden farklı ürünlerde hasat rekoru kırmaya devam ediyor. Kış denildiğinde herkes onun için pazara koşuyor tezgahta bulunan kilo kilo alıyor. Ürünleri dallar taşıyamıyor kamyonların biri gidip biri geliyor. 340 dönümlük araziden milyonluk hasat devam ediyor. İşte tüm detaylar…

Oldukça verimli topraklara sahip olan Adana'da 340 dönümde yetiştirilen mandalinalar iç pazara sunuluyor. 2024 yılı resmen mandalina yılı oldu. Kış aylarında herkesin poşet poşet aldı mandalinaların faydaları da saymakla bitmiyor. Yeni yılda yeni rekorları imza atan mandalina altın çağını yaşıyor. İşte tüm detaylar…

340 DÖNÜMDEN MİLYONLUK HASAT

Adana'da yaklaşık 340 dönümlük bir alanda yapılan mandalina hasadı 2024 yılına damga vuruyor. C vitamini deposu olarak bilinen mandalina birçok farklı hastalığında koruyucu kalkanı oluyor. Rekolte rekoru kırılırken bu ürünleri taşımaya kamyonlar tırlarda yetişemiyor. Tarlada kilosu 6 ile 6,50 TL'den alıcı bulan mandalinaların değeri de bilinmiyor.

mandalina-hasadi-basladi.jpg

Türkiye üretiminin büyük bir kısmını karşılayan Adana'da mandalina hasadı devam ederken hem iç pazarın hem de dış pazarın ihtiyacı karşılanıyor. W. Murcott cinsi mandalinalardan yüksek verim alınırken tarlada fiyatının 6-6,50 TL'den satıldığı görülüyor.

FİYATLAR YÜKSELECEK

Hasat süreci hakkında İHA’ya açıklamalarda bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Adana’da bu yıl yaklaşık 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesi var. 340 bin dönüm alanda 1 milyon 350 bin ton narenciye rekoltesi bekliyoruz. Erkenci çeşitlerin hasadı bitti, şu anda sadece bölgemizde W. Murcott cinsinin hasadı sürüyor. Şubat ayının ortalarına kadar da hasat sürecek. Fiyatlar da dalında kilogramı 6 ile 6 buçuk lira arasında değişiyor. Don olmadığı sürece hasat devam edecek. Eğer ileriki günlerde don olmazsa fiyatlar biraz daha yükselecek" sözlerini dile getirdi.

mandalina-toplamak.jpg

MANDALİNANIN FAYDALARI NELERDİR?

C vitamini deposu olarak bilinen mandalina, bağışıklık sistemini güçlendirirken serbest radikallere karşı oluşan hasarı önlemeye de yardımcı olmaktadır.

A ve B vitamini açısından zengin olan mandalina potasyum, kalsiyum ve lif açısından da son derece zengindir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan C vitamini kan hücrelerinin üretimine katkı sağlamaktadır.

Soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

Serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı antioksidan görevi gören mandalina kanser, kalp hastalığı ve diğer kronik rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.

Kolajen üretimine destek olan C vitamini açısından zengin bir ürün olarak görülen mandalina Cilt kuruluğu, kırışıklık ve cilt sorunlarına iyi gelmektedir.

İçerisinde bulundurduğu A vitamini ile birlikte gece körlüğü, katarakt ve görme sorunlarının önüne geçer.

Kan basıncını dengeleyerek Kolesterolü düşüren mandalina kalp hastalığı riskini de en aza indiriyor.

Sindirim sistemi destekleyerek bağırsakların aktif bir şekilde çalışmasını sağlayan mandalina lif açısından da zengindir.

Çocuk kalorili bir ürün olan mandalina kilo vermeye de yardımcı oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN