Şemsi Paşa Camii dolgusunun 'mimarı' Hilmi Türkmen çıktı

Kamuoyunda birçok tartışmaya neden olan Şemsi Paşa Camii’ne zarar veren dolgu çalışmasının devam etmesi için Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in ısrarcı olduğu ortaya çıktı. Sosyal medyada yayınlanan bir videoda görülen Türkmen, İBB Başkanı İmamoğlu’na çalışmayı “Camiyi denizden koparıyoruz. Güzel bir şey olacak başkanım... Bunda bir şey yok ya” sözleriyle savunuyor.

SALİHA SULTAN

2017’deki protestoların ardından durdurulan, Ocak 2021’de İBB tarafından projede değişiklik uygulanarak tekrar başlatılan ve kamuoyunda bir çok tartışmaya neden olan Şemsi Paşa Camii'ndeki düzenlemenin yapılması için Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in ısrarcı olduğu ortaya çıktı.

'BUNDA BİR ŞEY YOK YA'

Üsküdar Gazetesi tarafından sosyal medyada paylaşılan bir videoda çalışmanın devam etmesi için Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen’in İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ısrarcı olduğu ortaya çıktı. Videoda Türkmen, tarihi Şemsi Paşa Camii'ne zarar veren dolgu çalışmasını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na şöyle savunuyor:

"Burayı millet kullanamadığı için burası bir metruk alan oldu. Aslında burayı yaparsak camiyi daha güzel korumuş olacağız. Camiyi denizden koparıyoruz. Üzerine bir yapı yapmıyoruz ki, burayı gayet güzel, vatandaşın kullanacağı bir yolu bir meydancık hatta... Güzel bir şey olacak başkanım... Bunda bir şey yok ya...”

NELER OLMUŞTU?

İstanbul'un yalı camilerinden olan Mimar Sinan eseri tarihi Şemsi Paşa Camii'nin deniz tarafında, 2015 yılındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi tarafından dolgu yapılması kararlaştırılmış, kurul onayı ile 2016 yılında çalışmalara başlanmıştı. Yine o dönem, uygulama sırasında denize çakılan kazıklar nedeniyle, tarihi caminin beden duvarlarında çatlaklar oluşmuş, yapı hasar görmüştü.

Proje, deniz yönündeki dolgu ve camide meydana gelen hasarlar nedeniyle oluşan kamuoyu tepkisi üzerine 2017’de durdurulmuştu. Ardından Şemsi Paşa Camii meydanının, şantiye görünümünden kurtulması amacıyla harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, revize projeler hazırlamış, yeni projede 20 metrelik deniz dolgusu, 10 metreye düşürülmüştü. Bu proje de 8 Ocak 2020 tarihinde koruma kurulu tarafından onaylanmıştı.

Ancak yeni İBB yönetimi, bu projeyi, denize dolgu yapılması ve tarihi caminin denizle ilişkisini bozarak ‘yalı cami’ özelliğini kaybettirmesi nedeniyle devam ettirmeme kararı aldı. İBB bu projenin yerine, deniz dolgusu yapılmadan, yayaların deniz yönünden geçişlerini emniyetli şekilde sağlayacakları, aynı zamanda caminin yalı özelliğini sürdürecek çelik konsol sistemi uygulamasını başlattı. 

Yeniden başlayan tartışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy da katıldı. Ersoy, Twitter hesabında yaptığı açıklamada, “Yalı camii özelliği ve 450 yıllık tarihi ile boğazın incilerinden Şemsi Paşa Camii’ne İBB tarafından yapılmaya çalışılan yaya yolu uygulamasından ivedilikle vazgeçilmesini, vazgeçilmediği takdirde Camiimizin kimliğini korumak açısından Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu nezdinde gerekli girişimlerde bulunacağımızı, Buna bağlı olarak ilgililer hakkında yasal süreci başlatacağımızı belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN