Üsküdar Şemsi Paşa (Kuşkonmaz) Camii nerede, ne zaman yapıldı, mimarı kim? İşte tarihçesi...

Üsküdar Şemsi Paşa (Kuşkonmaz) Camii nerede, ne zaman yapıldı, mimarı kim? İşte tarihçesi...

Şemsi Paşa (Kuşkonmaz) Camii, Mimar Sinan tarafından 1580 yılında inşa edildi. Tarihi camiyi diğer camilerden ayıran en önemli özelliklerinden birisi, fırtınalı günlerde iç avlusuna kadar gelen deniz suyunun tahliyesi için yapılan rögar sistemidir. İşte Şemsi Paşa Camii hakkında bilgiler...

İstanbul'un yalı camilerinden biri olan Üsküdar'daki Şemsi Paşa Camii, denize olan kıyısına yaya yolu yapılmasıyla yeniden gündeme geldi. Üsküdar Belediyesi'nin talebi doğrultusunda hazırlanan projede kapsamında, 2017 yılında çakılan kazıkların üzerine 15 metrelik yaya yolu yapılıyor.

ŞEMSİ PAŞA CAMİİ NEREDE, MİMARI KİM?

İstanbul'un Asya Yakası'ndaki Üsküdar ilçesinde Şemsi Paşa Caddesi'nin İstanbul Boğazı'na bakan kısmında yer alan Şemsi Paşa (Kuşkonmaz) Camii, Mimar Sinan tarafından yapıldı. Kesme taştan yapılan kare planlı camiinin kubbesi sekiz yüzlü bir kasnağa oturmaktadır. Avlusunun iki kapısı olup, biri deniz tarafına, diğeri ise park yönüne açılmaktadır. Caminin minaresi esas yapısı üzerine ve köşeye oturtulmuştur.

Şemsi Paşa Camii'ne nasıl gidilir, merak konusu oldu. 500A, 15KÇ, 11Ü, 11T, 11Y ve 320A otobüslerinden birine binilerek caminin karşısındaki 'Şemsipaşa' adlı durakta inilebilir. Üsküdar Meydanı'na yakın bir konumda yer alan Şemsi Paşa Camii'ne Üsküdar-Çekmeköy metro hattı ve Marmaray banliyö tren hattıyla ulaşmak da mümkün. Bir diğer seçenek ise Beşiktaş ve Karaköy'den Üsküdar'a vapurla geçmektir. Şemsi Paşa Camii iskeleye beş dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor.

semsi-pasa-camii-uskudar.jpg

ŞEMSİ PAŞA CAMİİ NE ZAMAN YAPILDI?

Şemsi Paşa Camii, hicri takvime göre 988, miladi takvime göre 1580 tarihinde inşa edildi.

Külliyenin batı kanadında yer alan Şerefabad Kasrı, 19. yüzyılın son çeyreğinde yıkıldı. Sonraki yıllarda boş alana havuz inşa edilmiş ve özellikle Ramazan ayında ışıklı su gösterileri düzenlendi. Külliyenin kuzey ve doğu kısmında yer alan çiçek bahçeleri, 1970 yılından sonra yerini ticari mekanlara bıraktı.

Cami hakkındaki belgeler incelendiğinde, tarihi yapının birçok kez onarım geçirdiği görülüyor. Restorasyon çalışmaları esnasında çatlayan kubbe düzeltildi ve medrese odalarında düzenleme yapıldı.

1894 yılında İstanbul'da meydana gelen deprem caminin hasar görmesine neden oldu. Cami depremden bir yıl sonra onarıldı.

1940-1943 yılları arasında Vakıflar Müdürlüğü tarafından onarım ve tadilat gerçekleştirildi.

2008 yılında yıkılma riskine karşı minaresi onarıldı.

6468961.jpg

KUŞKONMAZ CAMİİ HİKAYESİ

Tarihi ibadethane, Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselme döneminde inşa edildi. İslami geleneklere bağlı kalınarak, gösterişten uzak bir şekilde yapılan cami Mimar Sinan'ın en küçük ve en sade eserlerinden biridir.

Şemsi Paşa Camii, III. Murad ve III. Ahmed'in ikamet ettiği kasrın tam karşısına yapıldı. Halk arasında Kuşkonmaz Camii olarak bilinen caminin en önemli özelliği, kuşların minareye çarpıp zarar görmesini önlemek için, cami rüzgarların kesiştiği noktada inşa edildi. Mimar Sinan'ın dehasını gösterdiği bu ince detay, zamanla halk arasında yayılmış ve Şemsi Paşa Camii'ne kısaca Kuşkonmaz Camii dendi.

GOOGLE HARİTALAR'DA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN