Sigorta girişi olmayan kadınlara müjde! Devlet destekli emeklilik yolu göründü: 25 yıl evli kalanlar dikkat!

Sigorta girişi olmayan kadınlara müjde! Devlet destekli emeklilik yolu göründü: 25 yıl evli kalanlar dikkat!

14 Mayıs seçimine sayılı günler kala ev hanımları için emeklilik vaatleri de hız kazandı. Peki ev hanımları nasıl emekli olabilecek? Tüm detaylar haberimizde.

Ev hanımları son günlerde iddia edilen emeklilik ile ilgili kolaylıkları merakla araştırmaya devam ediyor. Peki 25 sene evli kalma şartıyla emekli olma yolu nedir? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

25 SENE EVLİ KALAN EV HANIMI EMEKLİ OLABİLECEK

14 Mayıs seçimine bir ay kala seçim vaatleri de merakla araştırılıyor. Recep Tayyip Erdoğan Ankara Spor Salonu'nda yapılan toplantıda seçim beyannamesini açıkladı ve emeklilik ile ilgili yeni düzenlemeleri belirtti. Bu kapsamda emekli olacak kadınlarda çocuk sayısına göre emeklilik yaşı geriye çekilecek, ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta başlatması durumunda üçte bir kısmı devlet tarafından ödenecek, emeklilik düzenlemesi ile kadınlar daha az ödeme yaparak emekli olabilecek. Emeklilik yasasına göre SSK emeklisi olacak kadınlar 58 yaş ve 7200 prim gününü, erkekler 60 yaşını doldurarak emekli olabiliyor. Bağ Kur emeklisi olacak kadınlar ise 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim gününü doldurarak emekli olabiliyor. Çalışma durumu olmayan ya da eksik primi olan vatandaşlar için her ay isteğe bağlı sigorta kapsamında yüzde 32 oranında prim ödemesi yapılıyor. 18 yaşını geçen, zorunlu sigortası olması gereken bütün vatandaşlar bu sistemden faydalanabiliyor ve Bağ Kur üzerinden emekli olunuyor. Bu kapsamda asgari ücrete göre hesaplama yapıldığı zaman aylık 2 bin 202 TL 56 kuruş ödeme yapılması gerekiyor. Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre ev hanımlarının isteğe bağlı sigortalarının üçte biri devlet tarafından ödenecek. Ev hanımları bu kapsamda emekli olmak için 1.067.52 TL ödeme yapmış olacak. Yani ev hanımları 12 bin 810 TL devlet desteği alabilecek. EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte 2 milyon 250 bin vatandaş emeklilik hakkı kazandı. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası başlayan vatandaşlarda yaş şartı aranmıyor ancak prim gününde başlangıç tarihine göre kademeli emeklilik uygulaması yapılıyor. 

Ev Hanımları İçin Emekli Olma Şartları

SSK üzerinden emekli olacak vatandaşların sigorta başlangıç tarihlerine göre 5000-5975 prim gününü doldurma şartı aranıyor. Kadınlar 20, erkekler 25 senelik sigorta süresini doldurduktan sonra emekli olma hakkı kazanıyor. Yasa kapsamında 2.5 milyon vatandaş prim ve sigorta sürelerinin dolmasını beklerken prim günü eksik olanlar için doğum ve askerlik borçlanması şansı doğuyor. 18 ay askerlik yapan biri borçlanma yaparsa 57 bin 645 TL ödeme yapıyor ve borçlanma kişinin ihtiyacı olan gün kadar yapılabiliyor. Fazladan borçlanma yapılması durumunda ödemeler iade alınabiliyor. İsteğe bağlı sigorta yapabilmek için SGK müdürlüklerine giderek başvuru yapılabileceği gibi e-Devlet sistemi üzerinden de başvuru oluşturulabiliyor. Bu sene içinde en düşük aylık isteğe bağlı prim ödemesi 3 bin 202 TL olarak belirlendi. Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışan kişiler de isteğe bağlı sigortadan faydalanabiliyor. Sigortasız çalışan kişiler emekli olmak istediği zaman yetersiz prim günüyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu durumda çalışanlar işten ayrıldıkları süreden 5 sene içinde arabulucuya giderek başvuru yapabiliyor ve bu durumda da sonuç alamazsa mahkeme yoluna giderek sigorta süresini kazanabiliyor. Bu davaların kazanılabilmesi için şahit ve belge olması gerekiyor. Erkekler askerlik borçlanması yapabilirken kadınlar da 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren doğum borçlanması yapma hakkı elde etti. Doğum yapılan sürelerde 3 çocuk için toplam 6 sene borçlanma hakkı oluyor. Staj günleri sigorta başlangıcı olarak sayılmıyor ancak staj sigortası başladıktan sonra yapılan doğum da borçlanma olarak kabul ediliyor. Doğum borçlanması yapabilmek için doğum yapıldıktan sonraki iki sene çalışılmamış ve prim ödemesi yapılmamış olması gerekiyor. Bu iki senelik sürenin bir kısmında çalışma yapıldıysa çalışılmayan süreler de borçlanmadan sayılıyor. Her çocuk için iki sene borçlanma hakkı veriliyor. Çocuk başına 720 gün borçlanma yapan annenin günlüğü 106.75 TL olarak en az 76 bin 860 TL ödemesi gerekiyor. Eğer bir annenin 100 gün prim günü eksiği bulunuyorsa 100 gün borçlanma yapıp 10 bin 675 TL ödeme yaparak emeklilik hakkı elde edebiliyor. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN