Sivil şehidin yakınına askerlik muafiyeti

Sivil şehidin yakınına askerlik muafiyeti

OHAL kapsamındaki 677 sayılı KHK yayımlandı. Kararnameyle ağırlıklı güvenlik olmak üzere bir çok kanunda değişiklik yapıldı. 2 bin 391’i TSK’da ve 7 bin 586’sı Emniyet’te olmak üzere 15 bin 726 kişi memurluktan ihraç edildi. 15 Temmuz şehitlerinin yakınları askerlikten muaf tutulurken günlük ev kiralayanlara kimlik bildirme zorunluluğu getirildi.

KENAN BUTAKIN 

15 Temmuz’un ardından ilan edilen OHAL kapsamında hazırlanan 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname resmi gazetede yayımlandı. KHK kapsamında güvenlik, ekonomik ve ihraç kararları alındı. Bu kapsamda kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile bakanlıklar ve bağlı kuruluşlarında toplam 15 bin 726 kamu çalışanı hakkında meslekten ihraç kararı verildi. Daha önce meslekten ihraç edilen 157 kamu çalışanı görevlerine iade edildi. KHK ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda bin 259, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 391, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 338, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 403, ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 7 bin 586 mesleklerinden ihraç edildi. Kararnameye göre “terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı” olduğu iddiasıyla 550 dernek, 9 basın yayın kuruluşu ve 19 özel sağlık kuruluşu kapatıldı. 

184 AKADEMİSYEN KHK’DA

KHK ile İçişleri Bakanlığı ve bağlı kurumlarında 2 bin 696, YÖK’ten bin 184, Sağlık Bakanlığında 752, Maliye Bakanlığında 526, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında 131, Milli Eğitim Bakanlığında 119, Diyanet’ten 94, Enerji Bakanlığında 73, Orman ve Su İşleri Bakanlığında 52, TRT’de 45, Milli Savunma Bakanlığında 23, HSYK’da 15, AFAD’da 14, Gençlik ve Spor Bakanlığında 13, Kültür ve Turizm Bakanlığında 11, TİKA’dan bir olmak üzere toplam 5 bin 749 kamu çalışanı ihraç edildi. İhraç edilenlerin yanı sıra 672 ve 675 sayılı KHK’lar ile AFAD, Diyaet, TİKA, SGK ve bazı bakanlıklardan görevden alınan 157 kamu çalışanı görevlerine iade edildi.

3’Ü ŞUBE 266 MÜDÜR LİSTEDE

KHK ile ihraç edilen emniyet personelinin 5’i 1. sınıf, 7’si 2. sınıf, 55’i 3. sınıf, 199’u 4. sınıf olmak üzere toplam 266’sı emniyet müdürü, 178’i emniyet amiri, 51’i başkomiser, 477’i komiser, bin 550’si komiser yardımcısı, 195’i başpolis, 4 bin 778’i polis, 4’ü bekçi, 87’si ise sivil personel. İhraç edilenler arasında Emniyet Genel Müdürlüğü eski Havacılık Daire Başkanı Hüseyin Başak, eski Dış İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Kemal Yüzgüleç de yer aldı. OHAL kapsamında 677 sayılı KHK ile hakkında işlem yapılan 550 dernekten 375’i kapatıldı. 175 dernek ve 18 vakfın ise faaliyetlerine devam etmesine karar verildi. Yeniden açılan dernekler arasında Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği, Türk Romen Dostluk Derneği, Mobbing İle Mücadele Derneği, Bilişim Dernekleri Federasyonu da bulunuyor.      

FETÖ’CÜ İŞADAMLARINA VIP MUAMELEYE İHRAÇ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Hatay Dörtyol’da gözaltına alınan örgüt üyesi 50’ye yakın işadamına VIP muamele yapan Emniyet Müdürü Ali Koray Ataş da KHK ile ihraç edilen polisler arasında yer aldı. Ataş’ın Dörtyol Emniyet Müdürlüğü internet sitesindeki özgeçmişi ve ismi de hemen kaldırıldı. KARAR, İçişleri Bakanlığı’na iletilen şikayet dilekçesinden hareketle, örgüt üyelerinin Dörtyol Emniyet Müdürlüğü’nde adeta misafir gibi ağırlandığını fotoğraflarıyla ortaya çıkarmıştı. 

SİBER SAVAŞA UZMAN EKİP

Kanun Hükmünde Kararname’de güvenlikle ilgili  düzenlemelerde yer aldı. Güvenlik korucularının yaş ortalaması düşürüldü ve günübirlik kiralanan evlerde kimlik bildirimi zorunlu hâle getirildi. 15 Temmuz’da şehit olanların çocukları ve kardeşleri istememeleri hâlinde askerlik yapmayacak.

KORUCUYA 50 YAŞ SINIRI

*  Bugünden itibaren 49 yaşını dolduran güvenlik korucularının görevleriyle ilişiği 6 ay içinde kesilecek. İlişiği kesilen güvenlik korucularının yerine, aynı yerleşim biriminde görev yapmak üzere öncelikle ve sırasıyla, varsa 30 yaşını doldurmamış olmak kaydıyla çocuklarından biri, yoksa kardeşlerinden biri korucusu olarak görevlendirilebilecek.

GÜNLÜK KİRAYA KİMLİK ZORUNLULUĞU

* KHK ile günübirlik ev kiralayanlara da kimlik bildirimi zorunlu hale getirildi. Özel veya resmi her türlü konaklama tesisi, tüm kayıtlarını bilgisayarda tutarak günü gününe, kolluk kuvvetlerine belgeleriyle kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek zorunda. Bunu yapmayanlara 10 bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin lira idari para cezası verilecek. Suçu tekrarlayan işletme kapatılacak.

VALİYE BELEDİYE GÖREVLENDİRME YETKİSİ

* Afet, kitlesel göç ve teröre maruz kalan yerleşim birimlerinin belediyeleri ile belediye başkanı veya başkan vekili görevlendirilen belediyelerde, başkan veya vali, aksayan belediye hizmetinin başka bir belediye tarafından yerine getirilmesini talep edebilecek. Yardım istenilen belediye, meclis kararına gerek duymadan İçişleri Bakanının izniyle bu talebi yerine getirebilir.

İSTEYEN ŞEHİT YAKINI TERHİS OLACAK

* Kararnamede MSB’ye yönelik düzenlemede, Askerlik Kanunu’na geçici madde eklendi. 15 Temmuz şehitlerinin çocukları ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak. Askerde olanlar ise istemeleri durumunda terhis edilecek.

ADLİ BİLİŞİME EK PERSONEL

* Kararnameyle, 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nda siber suçlarla mücadele konusunda da düzenlemeye gidildi. Kanuna eklenen ek madde ile Emniyet Genel Müdürlüğü, adli süreçlerin hızlandırılması amacıyla siber suçlarla mücadele birimlerindeki adli bilişim incelemeleri ve siber suç analizlerinde personel yetersizliğinin giderilmesi için alım yapılacak.

YÖK KANUNU’NDA DÜZENLEME

* Öte yandan KHK ile Yükseköğretim Kanunu’nda, mahkeme tarafından kayyum atanıncaya kadar kurucu vakfın, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmesine karar verildi.

BELEDİYE DERSHANELERİNE İZİN

* 29 Ekim’de çıkarılan KHK ile kapatılmalarına karar verilen belediyelere ait dershaneler için yeni hazırlanan KHK ile değişiklik yapıldı. Belediyeler il milli eğitim müdürlükleri ile yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde, destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açabilabilecek.

‘ŞANSLI’ SPİKER GÖNDERİLDİ

* TRT’den ihraç edilen 45 kişi arasında spikerler Ayşen Yılmaz ve Muhammet Taha Can’da yer aldı. 2008’de KPSS ile stajyer spiker olarak başlayan Mahmut Taha Can göreve başladıktan 2 ay sonra 23 Mart 2009 tarihinden itibaren bir çok görevde bulununca kurum içinde Can’a ‘şanslı spiker’ denilmişti.

   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN