Son dakika! 81 ilde Bina Kimlik Sistemi devreye girecek

Son dakika! 81 ilde Bina Kimlik Sistemi devreye girecek

Son dakika haberi... Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum "Bütün Türkiye'de uygulanacak Bina Kimlik Sistemini 2021 yılında devreye alacağız" açıklaması yaptı.

Son dakika haberi... Meclis'te sunum yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Bütün Türkiye'de uygulanacak Bina Kimlik Sistemini 2021 yılında devreye alacağız" dedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2021 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. 

AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan komisyonda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yanı sıra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bütçesi de ele alınacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlığının bütçesi ile ilgili sunum yaptı. 

Kurum, Elektronik Beton İzleme Sistemi ile 116 bin yapıdan 8 milyon 357 bin çipli beton numunesi alıp incelediklerini belirterek "Yapılara ait tüm ruhsat, iskan, proje, denetim,  yapı sahibi, müteahhit gibi bilgilerin yer aldığı ve bütün Türkiye'de uygulanacak Bina Kimlik Sistemi'ni 2021 yılında devreye alıyoruz" dedi. 

"YIKILAN BİNALARIN YÜZDE 70'İ 1990 SONRASINA AİT"

İzmir depreminin ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kurum, kentte 145 bin 677 bina ile 737 bin 291 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık 647 bina, 4 bin 556 bağımsız bölüm tespit ettiklerini aktaran Kurum, şunları söyledi: 

"6 bin 465 az hasarlı, 676 orta hasarlı binamız var.  Bugün itibarıyla eşya tahliye çalışmaları biten bina sayısı 136, yıkımı biten bina sayısı 73'tür. 930 personelimizle yürüttüğümüz hasar tespit çalışmaları çok önemlidir. İzmir depreminde ağır hasarlı ya da yıkılmış binaların ortalama  yüzde 30'u 1990-2000 arasında, yüzde 70'i ise 1990 öncesinde yapılmış yapılardır. İzmir'de 2000 yılından sonra yapılan binalarda yıkım da hasar da tespit etmedik. Bu da aslında devlet olarak, 1999 depremi sonrasında aldığımız tedbirlerin, inşaatlarda uyguladığımız yapı denetim çalışmalarımızın ne kadar doğru adımlar olduğunun bir göstergesidir."

"NÜFUSUN YÜZDE 71'İ RİSKLİ ALANDA YAŞIYOR"

Türkiye nüfusunun yüzde 71'inin deprem riskli alanlarda yaşadığına dikkati çeken Kurum, "Ne yazık ki son 100 yılda 80 bin vatandaşımız hayatını depremlerde kaybetti. Bugünkü tespitlerimize göre Türkiye'de 9,8 milyon bina, 28,6 milyon konut var. Türkiye genelinde 1,5 milyon, İstanbul'da da 300 bin bağımsız birimin acil bir şekilde dönüşmesi gerekiyor" diye konuştu. 

Kurum, 2012'de kentsel dönüşüm seferberliğinin İstanbul'dan başlatıldığını hatırlatarak "O günden bu güne 59 ilde 568 bin bağımsız bölümün bulunduğu 269 riskli alanda çalışmalara başladık. 81 ilde riskli 690 bin konut ve iş yerini yenileme çalışmalarını başlattık ve bu kapsamda riski alanlarda ve yapılarda yer alan 677 bin konut ve iş yerinin yıkım işlemlerini tamamladık" ifadelerini kullandı. 

DEPREM İZMİR'İ VURDU

İzmir'de 30 Ekim'de öğle saatlerinde merkez üssü Seferihisar olan 6,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi, deprem başta İstanbul olmak üzere birçok kentte hissedildi

Kandilli Rasathanesi'ne göre deprem 6,9 büyüklüğünde, AFAD'a göre 6,6 büyüklüğünde.

Korkunç depremde 117 kişi hayatını kaybetmiş, 1500'den fazla kişi de yaralanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN