Son dakika Manisa referandum sonuçları: Evet hayır oranı! GÜNCEL

Son dakika Manisa referandum sonuçları: Evet hayır oranı! GÜNCEL

2017 referandumu Manisa sonuçları, evet hayır kaç son dakika gelişmeleriyle Karar.com'da... Sandıkların yüzde 95'i açıldı buna göre 'hayır' oyları önde.

Son dakika haber! 16 Nisan 2017 refarandum sonuçları açıklanır açıklanmaz, Manisa evet hayır oranlarını haberimizden ve Karar.com sayfalarından anlık olarak takip edebilir, son dakika bilgilerine ulaşabilirsiniz. Türkiye'yi yeni bir yönetim ile Cumhurbaşkanlığı sistemine taşıması beklenen referandumda, Manisalıların ne yönde tercihte bulunduğu merak ediliyor. Kente AK Parti ve MHP tabanının kuvvetli olması evet yönünde tercihin ağırlık kazanağı ihtimalini güçlendiriyor. Son referandumda hayır dediği için bu kez sonucu en çok merak edilen kentlerin başında Manisa geliyor. 

İŞTE MANİSA REFERANDUM SONUÇLARI

17-04/16/manisa8888.jpg

1 MİLYON SEÇMEN MANİSA'DA OY KULLANACAK

16 Nisan’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi anayasa değişikliği halk oylamasında Manisa’da 12’si cezaevi olmak üzere toplam 3 bin 159 sandıkta 1 milyon 29 bin 622 seçmen, evet ya da hayır tercihinde bulunacak.

Anaysa değişikliği referandumu Manisa sonuçlarını son dakika haberleriyle birlikte aşağıdaki linki tıklayarak takip edebilir, anlık verileri bu safyada da bulabilirsiniz. 

MANİSA REFERANDUM SONUCU ANLIK TAKİP!

Bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle ilgili anayasa değişikliği oylandı. 2016 TÜİK verilerine göre 1 milyon 396 bin 945 nüfusa sahip olan Manisa’da 1 milyon 29 bin 622 seçmen 3 bin 159 sandığa gitti. 1 Kasım 2015 yılında yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde 1 milyon 10 bin 966 seçmenden 912 bin 148’i oy kullanmıştı. Sandığa gitme oranı yüzde 90,28 olan Manisa’da 2 yıl içinde seçmen sayısı 18 bin 656 kişi artarak 1 milyon 29 bin 622’ye ulaştı. 

TÜM REFERANDUM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Önümli bir oy potansiyeline sahip Manisa'da evet mi çıkacak, hayır mı merak edilirken, sonuçlar açıklanmadan, daha önceki seçim ve referandum sonuçlarına bakarak tahminde bulununabilir. İşte Manisa analizi: 

MANİSA 2010 REFERANDUM SONUÇLARI

Manisa 2010'da gerçekleşen referandumda HAYIR demişti. Manisa referandum sonuçlarına göre, 959 bin 247 seçmenden 815511 kişi oy kullanmış, referanduma katılım oranı yüzde 86,98 olmuştu. Kılpayı hayır çıkan kentteki sonuçlar şöyle:

EVET: %49.81

HAYIR: %50.18

16 Nisan referandumunda Manisa'da MHP'nin evet cephesinde yeralması önemli. Çünkü kentte ikinci parti konumunda olan MHP tabanının küçük bir kısmı bile evet derse 2017 referandumunda evet çıkması gerekiyor. 

MANİSA 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SONUÇLARI

2014'te gerçekleşen seçimlerde cumhurbaşkanını seçiminde ise yine MHP'nin CHP ile desteklediği aday AK Parti'nin adayı Tayyip Erdoğan'dan çok az farkla daha çok oy almıştı. MHP'nin Manisa'da belirleyici olduğu bu seçimde de bir kez daha ortaya çıkmıştı. Sonuçlar şöyle olmuştu: 

Ekmeleddin İhsanoğlu: % 48,27

Recep Tayyip Erdoğan: % 46,13

Selahattin Demirtaş: % 5,60

MANİSA 2015 SEÇİM SONUÇLARI

1 Kasım 2015 genel seçimlerine bakıldığında Manisa'dan bugünkü referandumda ne oyu çıkacağı net şekilde kestirilebiliyor. MHP'nin yüzde 18'lik oyu adeta evet ve hayır arasındaki çizgiyi belirliyor. Kent, MHP tabanının evet için parti politikasını ne kadar onayladığını da gösterecek. 2015'teki oy oranı şöyle: 

AKP: % 44
CHP: % 29,7
MHP % 18
HDP % 5,4

16 NİSAN YENİ ANAYASA MADDELERİNDE NELER VAR? 

Yeni Anayasa maddeleri şu şekilde:

  • Başbakanlık ve bakanlık kurulu olmayacak ve yürütme görevi Cumhurbaşkanı tarafından kullanılacak.
  • Bütçeyi de yine cumhurbaşkanı meclise sunacak.
  • Milletvekili sayısı 550’den 600 çıkartılacak ve milletvekili seçilme yaşı 18’e düşürülecek.
  • Partisiyle bağlantısı kesilmeyecek olan cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak ve en fazla 2 dönem görev yapabilecek.
  • Devlet Başkanının yürütme yetkisine sahip olan cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartabilecek ve aynı zamanda başkomutanlığı da temsil edecek
  • Cumhurbaşkanı bir veya bir çok yardımcı ve bakanları atayabilecek ayrıca görevlerine son verebilecek.
  • Cumhurbaşkanı şartlar yerine getirilince OHAL ilan edebilecek ve askeri mahkemeler kurulamayacak. Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kaldırılacak.
  • Meclis üyeleri cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanları hakkında soruşturma açılmasını talep edebilecek.
  • Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek ve üye sayısı 13 olacak.

Evet durumunda

Referandumdan “Evet” oyu çıkarsa 2019’a kadar yine şu anki sistem yürürlükte kalacak.

Yeni reformun hayata geçirileceği cumhurbaşkanlığı seçimleri 3 Kasım 2019’da düzenlenecek, ilk partili cumhurbaşkanı görevine başlamış olacak.

Hayır durumunda

Fakat sandıktan “Hayır” oyu çıkması durumunda şu anki mevcut sistem devam edecek.

REFERANDUM SÜRECİNE NASIL GELİNDİ?

Meclis’teki hararetli tartışmalar ve protestolara rağmen, MHP’nin desteğiyle oy çoğunluğuna ulaşıldı.

AK Parti’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen referandum maddeleri Cumhurbaşkanının onayına sunuldu.

Düzenleneme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylandıktan sonra 11 Şubat 2017’de T.C. Resmi Gazete’de yayımlandı.

Erdoğan’ın onayının ardından teklife referandum yolu açıldı ve Yüksek Seçim Kurulu referandum tarihini 16 Nisan 2017 olarak belirledi.

2017 referandumu Manisa sonuçları, evet hayır oranı son dakika gelişmeleriyle Karar.com'da... Sandıklar kapandı, oy sayımı başladı. Sonuçlar açıklanmaya başlar başlamaz Manisa referandum sonuçlarını haberimizden bulabilirsiniz. Kentte yüzde kaç evet yüzde kaç hayır çıkacak anında bu sayfadan öğrenebilirsiniz...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN