Sosyal medyada 'Erkek Yerini Bilsin' mesajları büyük yankı uyandırdı! #ErkekYeriniBilsin akımı nedir?

Sosyal medyada 'Erkek Yerini Bilsin' mesajları büyük yankı uyandırdı! #ErkekYeriniBilsin akımı nedir?

Twitter, Instagram ve Facebook'ta son günlerde #ErkekYeriniBilsin etiketiyle yazılan mesajlar merak konusu oldu. Hayatları boyunca maruz bırakıldıkları toplumsal cinsiyet rollerine dikkat çekmek isteyen kadınların başlattığı 'Erkek Yerini Bilsin' akımı gündeme tam anlamıyla damga vurdu! Ünlü isimlerin de katıldığı akımla kadınlar, maruz kaldıkları cinsiyetçi dili erkeklere uyarlayarak yaşadıklarına ve hissettiklerine dikkat çekiyor ve empati çağrısında bulunuyor. İşte büyük yankı uyandıran 'Erkek Yerini Bilsin' akımıyla ilgili merak edilenler...

'Sosyal medyada neden 'Erkek Yerini Bilsin' mesajları yazılıyor?', '#ErkekYeriniBilsin akımı nedir?', 'Twitter Instagram Facebook'ta yazılan 'Erkek Yerini Bilsin' mesajlarının anlamı nedir?' sorularının yanıtlarını sayfamızda bulabilirsiniz. Sosyal medya kullanıcılarının cinsiyet eşitsizliğine vurgu yaparak, her konuda kadınlara dayatılan tüm kadın hakları ihlallerine tepki vermek adına başlattığı 'Erkekler Yerini Bilsin' akımına ünlüler de destek verdi. Detaylar haberimizde...

#ERKEKYERİNİBİLSİN AKIMI NEDİR?

Kadınlar için kullanılmasına alışık olduğumuz ifadeler, Twitter'da 'Ruqinq' adlı kullanıcının "Kocam isterse çalışabilir" paylaşımının ardından, kadın kullanıcılar tarafından erkeklere uyarlanarak yeniden yazıldı.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan akımın başlatıcısı, kadın kullanıcıların bu kez cinsiyetçi ifadelere karşı çıkan paylaşımını daha büyük oranda sahiplenmesinin nedeni olarak, "Cinsiyetçi paylaşımların sayısının Twitter'da çokça artmaya başladığını" ve bu nedenle tepkinin de büyük olduğunu söyledi. Yorumlarda çoğunlukla kadın kullanıcıların, bugüne kadar kadınlar için söylenen ve baskı unsuru olarak kullanılan cinsiyetçi ifadelerin erkekler için kullanıldığı görülüyor.

Twitter'ın yanı sıra diğer sosyal paylaşım sitelerinde de #ErkekYeriniBilsin etiketiyle milyonlarca paylaşım yapılan akıma ünlü şarkıcı Gaye Su Akyol, "Plajda üstsüz erkek perdesiz eve benzer. Ya satılıktır ya kiralık" yazarak katıldı. Bu tweet'in ardından binlerce kadın sosyal hayatta ve iş hayatında karşılaştıkları cinsiyetçi yorumları erkeklere yönelik değiştirerek 'Erkek Yerini Bilsin' akımını sürdürdü.

Ünlü isimlerin, belediyelerin ve üniversitelerin katıldığı akımda yer alan paylaşımların bazıları şöyle:

* Sıla Gençoğlu: Erkeği boş bırakırsan ya davulcuya ya zurnacıya...

* Gaye Su Akyol: Erkek dediğin evinden damatlığıyla çıkar, kefeniyle döner.

* Nükhet Duru: Poposu yakın olan erkekten korkacaksın

* Şişli Belediyesi: Erkekleri her türlü tehlikeden korumak amacıyla ürettiğimiz Pembe Otobüsler çok yakında Şişli'de!

* İBB: İETT otobüs şoförlerimiz, saat 22.00'den sonra erkek yolcularımızın güvenliği için otobüsten durak beklemeksizin istediği yerde inebilmelerine yardımcı olacaklardır.

* Yaşar Üniversitesi: Pozitif ayrımcılık uyguluyor erkeklerin üniversite okumasını sonuna kadar destekliyoruz.

* Erkeğin sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etmeyeceksin.

* Ya beni çıldırtmak mı istiyorsun erkek dediğin hesap mı öder.

* Maskülinizmi savunan çirkin ve şişmandır. Genellikle kadınlar tarafından reddedilmiştir. Maskülinizm karıyı buluncaya kadar.

* Bir erkeğin en güzel kariyeri babalıktır.

* Elbette kötü kadınlar da var şiddet uygulayan, tacize tecavüze karışan, suç işleyen. Ama unutmayın, o kadınları da bir baba, bir erkek yetiştiriyor.

* Dünya erkekler gününde, erkeğe yönelik şiddet yine kadınlar arasında tartışıldı. Bari birkaç tane de erkek konuşmacı olsaymış!

* Babanızın evlenmeden önceki oğlanlık soyadının iki ve üçüncü harfi.

* Kocam tutturdu çalışacağım diye. Yav senin kazanacağın paraya ihtiyacımız mı var? Çok istiyor tamam çalış dedim, hevesini alsın. Çocuk olunca bırakacak nasılsa

* Erkekler çiçektir.

* Erkekten orkestra şefi olmaz.

* Bir erkeğin ağzına küfür hiç yakışmıyor.

* Bir erkek için en iyi meslek öğretmenlik. Çocuklarına evine rahat rahat vakit ayırır.

* Erkekler tıraş bıçaklarını siyah poşetle taşımalı ben görmek zorunda mıyım onların tıraşını.

* Kes sesini. Erkek gibi dırdır yapma.

* Senin babana abine yapılsa hoş mu?

* Erkek dediğin İstanbul gibi olmalı. Fethi zor, fethedeni tek.

* Erkek köpek kuyruğunu sallamazsa dişi kovalamaz.

* Dövmemiş sövmemiş ne yapmış ya! Çapkınlık kadının fıtratında vardır, erkek dediğin azıcık sineye çekmeli!

* Evlenilecek erkek var, eğlenilecek erkek var.

* Kayınço kaymaktan tatlıdır.

* Erkek kendini gelecekteki hanımı için saklamalıdır.

* Erkek cinayetleri çok abartılıyor, bu toplumun başka sorunları da var. Sadece erkekler ölmüyor ki.

* O şortun boyu ne oğlum ablan bacaklarını kırar.

* E kadınız... Gözümüz kayıyor.

* Şimdi kızım istediği saatte eve gelir, ona bir şey demem ama oğlan öyle mi? Onun öyle olur olmaz saatte dışarıda işi yok. Bak ben yoldan geçen adamlara bakıyorum mesela ona da bakarlar.

* Boşanmaların artmasının nedeni erkeklerin iş hayatına girmesinden kaynaklı, asıl görevi olan kocalığı unutuyor çalışan erkek.

* Erkek erkekliğini bilmeli, kapıyı güler yüzle açıp masaya bir tabak sıcak yemek koymalı çünkü kadının kalbine giden yol midesinden geçer.

* Erkek düşmanı değilim. Benim babam da bir erkek.

"HERKES CİNSİYETÇİ DİLİN FARKINA VARDI"

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Toplumda bir şeylerin farkına varmak için farklı yöntemler izlemek gerek. Bu akım toplumun kadınların yaşadıklarını anlaması için çok güzel bir yöntem oldu. Bunu başlatan arkadaşımızın da aklına sağlık. Gündelik hayatta kullanılan o ifadelerinin öznesini değiştirdiğimiz zaman herkes nasıl irkiliyor, okuyan erkekler garip oluyor...

İşte biz kadınlar o okuduğumuzda yaşanan rahatsız olma hissini her gün yaşıyor. Bu ifadeler kadınlara normalmiş gibi dayatılıyor. Kullanılan dilin ne kadar cinsiyetçi olduğunu göstermiş olduk. Hatta bazı erkekler de akıma katıldı, kendilerini tiye aldı. Ancak daha sonra bundan rahatsız olan erkekler ortaya çıktı.

Bundan bile rahatsız olmaları yine içlerindeki erkekliği tutamadıklarını gösteriyor. Bütün bu cinsiyetçi söylemler bakış açıları kadınların şiddete uğramasının, öldürülmesinin yolunu döşeyen taşlar. Artık herkes diline dikkat etsin, cinsiyetçiliklerinin farkına varsın."

"BU AKIM ERKEKLERİ DÜŞÜNMEYE ZORLUYOR"

'#ErkekYeriniBilsin' etiketiyle birçok tweet atan müzisyen Gaye Su Akyol, akımla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Ben hayatım boyunca 'kadınlar şöyledir, erkekler böyledir' saçmalığını duymaktan çok sıkıldım. 7 milyar insanı ikiye bölüp genelleyerek sınıflandırmaya ve baskı altına almaya çalışan bu dille sürekli dalga geçmek istiyorum. Bu berbat düzeni dalga geçe geçe bitereceğiz. Bir kullanıcının tweetini devam ettirdim.

Akım çığ gibi büyüdü. Bu tür bir yaklaşım erkekleri asla maruz kalmadıkları bir yerden düşünmeye zorluyor. Kadınlar için kabusa dönen bir düzende dile yerleşmiş cinsiyetçiliği ayrımcılığı yeniden ve ironik bir şekilde inşa ederek hem trajikomik hem de yanında olmak isteyeceğin türden bir mizah üretiyor."

KADEM, CİNSİYETÇİ DİLİN FARKINA VARILMASINDAN RAHATSIZ

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), sosyal medya kullanıcılarının cinsiyet eşitliğine vurgu yaparak, kadınlara dayatılan hak ihlallerine tepki vermek adına başlattığı 'Erkekler Yerini Bilsin' akımının 'ulaştığı boyutu' kınadı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğu KADEM'in Twitter'dan paylaştığı açıklama şöyle: "Adalet ve hakkaniyet ölçüsünde kadın ve erkeğin toplum içindeki varlığı, karşılıklı saygı ve anlayıştan geçer. Bir empati vurgusu olarak ortaya çıkan #erkekleryerinibilsin akımı inandığımız değerleri zedeleyecek boyuta ulaşmıştır. Bu durumu kınıyor ve reddediyoruz."

Akademisyen Deniz Ülke Arıboğan ise KADEM'in Twitter'daki bu açıklamasına yine aynı platformda "İnandığınız değerler 'kadınları aşağılamanın sıradanlaştırılıp normalize edildiği değerler' değildir umarım. Çünkü yapılan, kadınlar için kullanılan gündelik sözlerin ters çevrilmesiyle oluşan neşeli bir protesto idi. Bu sözlerin kadınlar için kulanımını mı kınayıp reddettiniz yoksa?" yanıtını verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN