‘Klasman ayarı’nda tek sorumlu MHK

‘Klasman ayarı’nda  tek sorumlu MHK

Sezonun bitimine 10 hafta kala 13 hakemin görevden alınmasının ardından, şaibe, dış müdahale ve kulüp baskısı iddiaları gündeme atılmıştı. MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, kararların tek sorumlusu olduğunu ifade ederken “Hakemlerin suç örgütleriyle ilişkilendirilmesinden rahatsızım”

OĞULCAN ÇOKSAYAR

Süper Lig ve TFF 1. Lig’de 13 hakemin sezon ortasında klasman düşürülerek görevden alınmasının yankıları sürüyor. Şaibe, dış müdahale, kulüp baskısı ve talimat ile değişim yapıldığı iddiaları konuşulurken yaşananlara birinci ağızdan açıklama geldi. Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu, 13 hakem ile yolların ayrılmasıyla ilgili yayıncı kuruluşa açıklamalarda bulundu. Alınan kararların ani bir manevra olmadığını belirten ve 4 aydır klasman belirleme konusunda çalıştıklarını söyleyen Gündoğdu “Bu aldığımız karar bir operasyon değil. Operasyon, temizlik gibi kelimelerin kullanılmasını asla kabul etmiyorum, bunlar doğru değil. Türk hakemliğinin geleceği için bir süredir planladığımız çalışmanın bir bölümüydü bu. Bu listeden tamamıyla ben sorumluyum. Çok yıpratılıyoruz, bu hakemliğe bir fayda sağlamıyor. 4 ay boyunca herkese bir süre tanıdım, buna çalışma arkadaşlarım da dahil. Hizmet kalitesini yukarı çıkartmak için ne yapmamız gerekiyor diye kendi içimizde kendimizi sorguladık. 4 aylık süre boyunca, hakem arkadaşlarımızı gözlemledik. 8 Mart’ta da bu kararı aldık. Bu bir klasman belirleme. Her yıl yapılır. Alışık olmadığımız konu şu; klasman belirleme, ilk olarak temmuz veya ağustos aylarında belirlenir, bir de devre arasında belirlenir. Ben geldiğimde bunun 4’e çıkartıldığını öğrendim. Gerekliliğini o gün bu kadar iyi anlayamamıştım. Bugün ne kadar doğru olduğunu gördüm” ifadelerini kullandı.

Hamle için geç kalmak istemediklerini belirten Gündoğdu “Hakemlerden beklenen en önemli şey, hür iradeyle karar verebilmeleridir. Son 2 aylık süreçte, birtakım gözlemlerde bulunduk. Seminerler, saha içi performanslar, saha dışı davranışlar, VAR kayıtları. Bunların hepsine bakıldı. Bu karar 8 Mart günü alınmadı, son 1.5 aylık çalışmanın geldiği son noktaydı” dedi.

Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak’ın FETÖ ile ilişkilendirdiği hakemlere ilişkin yapılan yorumlar da Gündoğdu tarafından yalanlandı. Hakemlerin suç örgütleriyle ilişkilendirilmesinden rahatsızlığını dile getiren MHK Başkanı, herkesin görev alırken soruşturmadan geçtiğini belirtti.

‘YABANCI HAKEME KARŞIYIM'

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, yabancı hakem tartışmalarına nokta koydu. Ellerindeki isimlere güvendiklerini belirten Gündoğdu “Ülkemde tabi ki yabancı hakeme karşıyım. Yabancı teknik direktör de tercihtir ama ben Türk teknik direktör tercih ederim. İnsan kaynağı ile ilgili hiçbir sıkıntımız yok” dedi.

DENİZ ATEŞ BİTNEL: TÜRK FUTBOLUNA İHANET

"Dünkü açıklamalar başlı başına çelişkilerle dolu. Alınan kararlar hakem camiası tarihinde görülmemiş kararlardır. Daha önce böyle bir şeyle hiç karşılaşmadık. MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, söz konusu kararları kendi hür iradesi ile aldığını söylüyor, TFF ve Kulüpler Birliği’nin haberi yoktu diyor. Ancak bir diğer cümlesinde 1.5 ay önce planlanan 4 ay önceden başlayan bir projeydi ve Nihat başkanla raporladık, sık sık fikirlerimizi paylaştık da diyor. Bu da çelişkileri doğruyor.

Başkan Gündoğdu hakemlerin yüzde 20’sini düşürme hakkı olduğunu söylüyor ancak yaklaşık yüzde 50’sini klasmanından indirdi ve talimatları çiğnedi. Bu da hukuki bir sürecin önünü açtı.

Burada bir başka husus ise Cüneyt Çakır kararı. Dünya Kupası’na gidecekken listeden çıkarılması tek kelime ile bir ihanet. Cüneyt Çakır’ın üst üste 6 büyük turnuvaya katılıp tarihe geçmesine bir adım kalmışken yapılanlar MHK tarihine kara leke olarak geçecek. Listeyi performanslara göre sıraladık dendi ancak üst düzey performansları olan bazı isimleri ‘kendilerini hakemlik kurumunun üzerinde görüyorlardı’ denilerek dışarıda bıraktıklarını açıkladılar. Başkan Gündoğdu isim vermedi ama bunlar Cüneyt Çakır ile Fırat Ayıdnus’tu. Asıl sebep söylemeliydi. Ben Gündoğdu’nun aşağılık kompleksine kapıldığını hissettim. Kendisinin hakemlik kariyeri MHK başkanlığına yeterli değil. Aydınus ve Çakır gibi kariyerli hakemleri yönetemeyeceği için aşağılık kompleksine girdi.

Ayrıca MHK Başkanı, kimse dahil olmadı dedi ama dahil olan vardı. 1.5-4 aylık bir şey değil devre arası yapılacak bir operasyonu 10 hafta kala sezon sonuna sarkıttılar. Kendileri operasyon demese de bu bir operasyon. 8 Mart’ta liste belirlemişti diyor ancak listedeki hakemlere o güne kadar maç vermesiyle çelişiyor. Ben MHK başkanı olsam böyle bir tasarrufta bulunmam.

‘Trabzonspor’un yarışta tek başına kalması etken oldu mu?’ sorusuna ‘dolaylı yoldan etken’ cevabı bir başka konu başlığı. Aslında diğer kulüpler potada olsa, bu hakemlerle devam edecektik demeye getirdi. Skandal bu. Büyükler potadan uzaklaştığı için bu hakemlere ihtiyaç kalmadı demek bu. Şaibelerle dolu skandal bir açıklama. Hakemlerin özgüvenleri yerlerde. Açıklamalar bunu destekler türden. Motive edeceğiz dendi ama nasıl edecekler göreceğiz. Bu baskıyla kalan haftalarda hatalar çok büyük olacaktır.

Başkan Gündoğdu, özellikle üstüne basa basa 1. etap diyor. Bu söylemle baskı artıyor. Sezon sonunda yolların ayrılacağı hakemler var demek bu. Hakemleri baskı altına almanın başka bir yolu. Ve bu kalan haftaları sıkıntıya sokacak.

Yüzü eskimiş olan yıpranmış olan kamuoyu ile sıkıntı yaşayan hakemlerle de yollarımızı ayırdık dediler. Böyle bakınca Ali Şansalan, Atilla Karaoğlan, Zorbay Küçük gibi isimler de yıpranmış olmuyor mu? Başkan, Twitter’dan son 48 saatte takip ettiğim kadarıyla, gelen desteklerle doğru yaptığımızı anladık dedi. Taraftarları baz alırsanız Ümit Öztürk, Ali Şansalan vb. isimleri de istemiyoruz söylemlerini de şimdiden dikkate almaları gerekecek. Profesyonel bir ortamda taraftarlar son referans alınacak kişilerdir.

Bu yaşananlar için her ne kadar bağımsız karar dense de, asla bağımsız değil. İsmine operasyon denilmese de bu operasyondur."

MURAT FEYZİ TANIRLI: EMEĞE SAYGISIZLIK VAR

"Kurumsal yapılarda yönetimler istedikleri profesyoneller ile çalışır veya çalışmaz, bu tamamen kurumun inisiyatifindedir. Hakemler için de bu durum geçerlidir elbette ancak somut kriterler, adap ve yaklaşım önemlidir. Her ne kadar bu MHK döneminde talimat çıkarılmamış olsa da, Avrupa’nın 5 büyük liginde sezon ortasında klasman belirlemek gibi bir yaklaşım söz konusu değildir. Adil de değildir, hakemliğin doğasına tamamen aykırıdır. Onca yıl emek verip Süper Lig’e geliyorsunuz ve birkaç maç kötü geçince direkt aşağıya gönderilme riski taşımak gibi bir sistem kabul edilebilir değil. Bu tamamen TFF ve MHK’nın gelen tepkiler karşısında keyfiyetini kullanma hakkını doğuracak bir hamle.

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu açıklamasında, bir kısım hakemin kurulu rahatsız edici davrandığını, bir kısmının da performansların yetersiz olduğunu düşünerek bu kararı aldıklarını ifade ediyor ancak durumun öyle olmadığı aşikar. Bu yaşananları birkaç başlıkta incelemek mümkün. Emek tarafı için konuşmak gerekirse hakemlere yapılan veda şekli yakışık almadı. İkinci konu başlığı ise yapılandırma.

Hakem sisteminin yapılandırması için İngiltere MHK Başkanı’nı TFF’ye danışman olarak işe başlatıyoruz ancak hakem kadrolaşmasından kendisinin haberi yok. Servet Yardımcı, UEFA ve FIFA bilgilendirildi diyor. Roberto Rosetti ve Collina ve hatta Uilenberg kamuoyu ile birlikte öğreniyor. Başkan Gündoğdu, MHK’nın bu kararını TFF’nin oy birliği ile onayladığını belirtiyor ancak gerek MHK’da gerek TFF yönetiminde karardan son dakika haberi olanlar var.

Yayıncı kuruluşta Güntekin Onay’ın sorularına net bir cevap beklendi ancak elbette ki cevap almak zor. Ali Palabıyık, Rizespor-G.Saray maçından sonra 16 hafta ceza aldı. O dönemde uluslararası arenada maç yönetmedi. Çünkü kendi liginde maç yönetmeyen hakeme görev verilmez temayül olarak. Cüneyt Çakır bir dünya markası ve Dünya Kupası’na hazırlık aşamasında. Çakır’ın dünya kupası da şu an zora girdi. Sistem yapılandırması adı altında kulüp başkanlarının baskısı, tepkiler etken olmamalı. Bitime 10 hafta kaldığı bir ortamda, sezon sonunda daha sağlıklı ve bu hakemleri kamuoyu önünde rencide etmeden final yapılabilirdi.

Sayın Başkan, uzun süredir görev alan hakemlerin yıpranmalarından bahsetti. Bu durumda kendilerinin FIFA yaptığı 29 yaşındaki Zorbay Küçük’ten uzun yıllar yararlanmayı düşünmüyorlar demek ki.Çünkü ilk senesinde yıprandı ve daha 18 senesi var. Mümkün mü?

Sezon içinde klasman belirlemenin ne kadar faydalı olduğunu gördük bu vesileyle diyor Başkan Gündoğdu. Hakemlerin sezon içinde daha tedirgin ve gergin maç yönetmelerine neden olacak faktör olarak görüyorum. Her başarısız maç sonunda kokartımı kaybediyor muyum psikolojisini hakemlere yüklemek sağlıklı bir yönetim meziyeti değil."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN