Spor yaparken aman dikkat! Herkes bir şey olmaz diyor ama tehlike bağıra bağıra geliyor

Spor yaparken aman dikkat! Herkes bir şey olmaz diyor ama tehlike bağıra bağıra geliyor

Sağlıklı bir vücut için düzenli spor yapmanın önemi de sık sık vurgulanıyor. Güçlü kaslar ve düzgün bir postür derken gözden kaçırılan o detaylar felaketi de beraberinde getiriyor. Herkesin bir şey olmaz diyerek gözden kaçırdı o detaylar büyük travmalara neden oluyor. İşte işin uzmanından tavsiyeler…

Spora yeni başlayanların dikkat etmesi gereken detaylarda işin uzmanından geldi.Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Kaya, spor yaparken yaşanabilecek sakatlanmalar ve yaralanmalara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Bunun için alınması gereken önlemleri değinen Kaya, tüm detayları tek tek anlattı. İşte işin uzmanından tavsiyeler…

sporda-isinma-hareketi.jpg

1- SPORA ISINMADAN BAŞLAMAK

Spora başlamadan önce herkesin göz ardı ettiği ısınma egzersizlerinin önemine değinen uzman isim sakatlanmalara karşı en önemli detay olduğunu belirtti. Soğuk kaslarla yapılan ani hareketler kas yaralanmaları ile birlikte Menisküs yırtığı gibi sorunlara zemin hazırlıyor. Bu nedenle spora başlamadan önce mutlaka vücudunuzu ısıtmanız gerekmektedir.

asiri-yemek-yemek.jpg

2- SPORUN HEMEN ÖNCESİNDE AŞIRI YEMEK

Spordan önce fazla yemek tüketmenin de en büyük zararlardan biri olduğuna değinen uzman isim kan dolaşımının kaslardan uzaklaşarak sindirim sistemine yöneldiğini belirtti. Özellikle basit şekerin tüketilmesi insülin hızıyla yükselmesine yol açarken egzersiz sırasındaki kan şekerinin hızlıca düşerek baş dönmesi ve bayılmaları sebebiyet verdiğini belirtti.

su-icmek-1.jpg

3- VÜCUDU SUSUZ BIRAKMAK

Dr. Kaya, egzersiz öncesinde sırasında ve sonrasında mutlaka su içilmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Aşırı susamışlık hissi yorgunluk, baş ağrısı ve bedensel olarak ağırlık hissini beraberinde getirmektedir. İdrar rengindeki koyulaşmanın sıvı kaybı işareti olduğunu söyleyen Kaya, bu durumda spora devam edilmemesi ve hızlıca su tüketilmesi gerektiğini söyledi.

yorgunken-spor-yapmak.jpg

4- AŞIRI YORGUN VE BİTKİN GÜNLERDE SPOR YAPMAK

Aşırı yorgun olduğunuz günlerde spor yapılmaması gerektiğini ifade eden uzman isim denge duygusunun azalması nedeniyle sakatlıkların beraberinde gelebildiğini belirtti.

kilo-vermek-kapak-1.jpg

5- KISA SÜREDE SONUÇ ALMAYA ÇALIŞMAK

Spora yeni başlayan kişilerin yaptığı en büyük hatalardan biri de kısa sürede büyük sonuçlar beklemek oluyor. Vücut yapısına uygun olmayan ya da aşırı yüksek tempo ve sıklıkla yapılan sporların aşırı kullanım nedeniyle kas ve eklem hasarlarına neden olduğu belirtildi.

pilates.jpg

6- GEÇ SAATLERDE SPOR YAPMAK

Geç saatlerde şiddetli yapılan sporun Uyku düzenini olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar güneşin doğuşuyla başlayan hormonal ritmin bozulması gibi sorunlara neden olduğunu aktardı. Antrenman günleri arasındaki sürenin iyi düzenlenmesi ve dinlenmek için vücuda yeterli süre verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Spor sürecinde vücudun haftada en az 2 gün dinlenmesi gerektiğini işaret eder Kaya, yüksek aktiviteler ile sporlarda aşırı kullanım yaralanmalarının görülebildiğini de söyledi.

spor-ekipmani.jpg

7- SPORA UYGUN OLMAYAN KIYAFET VE EKİPMAN KULLANMAK

Soğuk havalarda dışarıda spor yapacak kişilerin çok kalın ve yünlü kıyafetler tercih etmemesi gerektiğini belirten Kaya, vücut ısısını koruyan kıyafetler ile birlikte spor yapılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Alper Kaya, “Sporda kullanılacak olan ekipmanlar konusunda mutlaka bilgi edinilmeli ve bilinçli seçimler yapılmalıdır. Örneğin, tenis oynarken gelişebilecek olan omuz ve dirsekteki sorunları önlemek için raketin büyüklüğü, ağırlığı veya zeminin uygunluğu açısından mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır. Ayrıca basketbol ayakkabısıyla da tenis oynanmamalıdır. Bu hata ayak bileğinde bağ ve tendon zedelenmelerine yol açabilir” açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN