Suna Kıraç kimdir? Vergi rekortmeni Suna Kıraç ne iş yapıyor? ALS hastalığı ile mücadele ediyor!

Suna Kıraç kimdir? Vergi rekortmeni Suna Kıraç ne iş yapıyor? ALS hastalığı ile mücadele ediyor!

Suna Kıraç ünlü iş adamı Vehbi Koç'un kızı ve iş adamı İnan Kıraç'ın eşidir. 2018 vergi rekortmenleri listesinde 6. sırada yer alan Suna Kıraç'ın ne iş yaptığı ve kim olduğu merak konusu oldu. Uzun yıllardır ALS hastalığıyla mücadele eden 78 yaşındaki Suna Kıraç hakkında merak edilen soruların yanıtları haberimizde...

2018 vergi rekortmenleri listesinde Mustafa Rahmi Koç, Şarık Tara ve Erman Ilıcak isimlerinden sonra 6. sıraya yerleşen Suna Kıraç'ın kim olduğu merak konusu oldu.

Suna Kıraç Vehbi Koç'un kızı, İnan Kıraç'ın eşidir. Peki 78 yaşındaki Suna Kıraç ne iş yapıyor?

SUNA KIRAÇ KİMDİR?

3 Haziran 1941'de Ankara'da doğan Suna Kıraç Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'ni ve ardından da Boğaziçi Üniversitesi Bankacılık ve Finansman bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Kıraç 1999'da, üstün yöneticilik ve liderlik vasıfları ile Koç Holding'e, iş dünyasına ve Türk çocuklarının eğitimine katkılarından dolayı London Business School tarafından "Onur Üyeliği"ne layık görüldü.

19-11/21/suna-kirac-2.png

 ALS HASTALIĞI İLE MÜCADELE EDİYOR

Uzun yıllardır ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) adı verilen hastalıkla mücadele eden ve çevresiyle sadece gözleriyle iletişim kurabilen Suna Kıraç, eşi İnan Kıraç'la birlikte kurdukları Pera Müzesi ve 1 Mart 2007'de hizmete sundukları İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ile ülkesine hizmet yatırımlarını sürdürmektedir.

*ALS NEDİR?

Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), beyin ve spinal kordun üst ve alt motor nöronlarında dejenerasyonla karakterize ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın % 90-95’ı tesadüfi (sporadik), % 3-10’u ailesel (familyal) olarak ortaya çıkar. Klinik bulgular genellikle 50- 60 yaşlarında başlar. Ailesel olgularda hastalık başlangıç yaşı daha erkendir.

Vehbi Koç'un dört çocuğundan en küçüğü olan Suna Kıraç, 17 yıldır beyin sapındaki motor hücrelerin kaybı nedeniyle kaslarda erimeye ve solunum yetmezliğine neden olan ALS hastalığı ile boğuşuyor. Kıraç, hastalığının teşhis edildiği dönemde eşi İnan Kıraç’tan bir söz alır: İnan bunun sonu makine ama ben makineli bir hayat istemiyorum. Yaşamımı makineye bağlı olarak geçiremem. o gün geldiğinde sana soracaklar makineye bağlayalım mı bağlamayalım mı? Mutlaka hayır demelisin. Ölümü öp yapacaksın.

Ancak İnan Kıraç, eşinin gözleri önünde ölmesine razı olmaz. Suna Kıraç’ı ikna eden ise evlatlık kızı İpek’in “Anne sana ihtiyacım var. Beni evlat olarak aldığında anne olmaya karar verdin. Kararının arkasında dur” demesi oldu. 

19-11/21/suna-kirac.jpg

"ÖMRÜMDEN UZUN İDEALLERİM VAR"

İstanbul'a dünya çapında bir oditoryum ve kültür merkezi kazandırmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Suna Kıraç'ın 2006 yılında yayımlanan,tüm geliri TEGV'na bağışlanan ve editörlüğünü Rıdvan Akar'ın yaptığı Ömrümden Uzun İdeallerim Var adlı kitabı 100.000'in üstünde sattı ve yılın en çok satan kitaplarından biri oldu.

1997 T.C. Bakanlar Kurulu'nun 23 Eylül 1997 tarihli kararı ile Türkiye'de eğitim, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yaptıkları katkılar dolayısıyla 27 Ekim 1997 günü T.C. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirilmiştir.

19-11/21/suna-kirac-3.jpg

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN