Sürücü direnmese çok daha fazla kişi ölebilirdi

Sürücü direnmese çok daha fazla kişi ölebilirdi

Berlin’deki kamyonlu saldırıda Alman polisinin bulgularına göre, IŞİD militanının gasp ettiği kamyonun şoförü, eylem sırasında direniş gösterdi. Boğuşma nedeniyle kamyon bir dükkana çarptı. Yoluna devam etse, çok daha fazla kişi ölecekti. Kazanın ardından terörist, şoförü katletti.

Almanya’nın başkenti Berlin’de pazartesi günü düzenlenen kamyonlu saldırıya ilişkin yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Spiegel degisinin internet sitesi, güvenlik güçlerinin Enis A. adlı Tunuslu bir saldırganın yakalanması için geniş kapsamlı operasyon başlattığını duyurdu. Derginin haberine göre saldırıda kullanılan kamyonda ele geçirilen kimlikte yer alan bilgilere göre, Enis A.1992 yılında Tunus’un Tatavin şehrinde doğdu. Bild gazetesi ise Enis A.’nın güvenlik güçlerinin muhtemel teröristleri içeren veri tabanında bulunduğunu ve radikal bir örgütle ilişkisi olduğunu belirtti. Enis A.’nın ayrıca sahte isimler de kullandığı, bunlardan birinin Ahmed A. olduğu kaydedildi. Berlin polisi, saldırının ardından Navid B. adlı bir Pakistanlı sığınmacıyı gözaltına almıştı. Ancak Navid B. suçlamaları reddetmiş, ardından serbest bırakılmıştı. Saldırıyı önceki akşam IŞİD üstlenmişti. 25 ton ağırlığında olduğu belirtilen kamyon, Berlin’in en işlek noktalarından birinde kurulan Noel pazarına dalmış, saldırıda 12 kişi hayatını kaybederken 45 kişi de yaralanmıştı.

Bild gazetesine konuşan bir Alman güvenlik yetkilisi, kamyonda ölü bulunan şoföre dair ilginç bir ayrıntıyı aktardı. Buna göre kamyonun Polonyalı şoförü, IŞİD militanına saldırıdan önce ve saldırı sırasında direniş gösterdi. Alman polisi, kamyonun bu boğuşma sırasında pazarda sosis ve şarap satılan bir dükkana çarparak kaza yapmış olma ihtimalini değerlendiriyor.

Kamyon pazardaki yaya yolunda ilerlemeye devam etmiş olsa, ölü sayısının çok daha fazla olabileceği belirtiliyor. Kamyonun sahibi olan Polonya menşeli şirket, sürücünün cesedinde bıçak ve kurşun yaraları olduğunu açıkladı. Enis A.’yı yakalama çalışmalarını sürdüren Alman polisi, arama faaliyetlerinin Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yoğunlaştırıldığını açıkladı. Saldırganın bölgede saklandığının tahmin edildiği ve bölgede ‘acil güvenlik önlemleri’ aldındığı belirtildi. Ayrıca Enis A.’nın kamyonun şoförüyle boğuşma esnasında yaralandığı, bu nedenle olay yerine yakın hastanelerde de araştırma yapıldığı ifade edildi. Güvenlik güçleri, halka saldırganın ‘silahlı ve son derece tehlikeli’ olduğu uyarısını yaptı.

IŞİD, daha önce de Fransa’nın Nice kentinde kamyonlu bir saldırı düzenlemişti. Fransız Devrimi’nin yıldönümü olan 14 Temmuz’da gerçekleştirilen saldırıda 86 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı düzenleyen militan, olay yerinde polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Dün akşam saatlerinde, Düsseldorf kentinde Enis A.’nın bulunduğu tahmin edilen bir alışveriş merkezinin etrafı sarıldı. Ancak yapılan aramada saldırganın burada olmadığı anlaşıldı. Öte yandan Tagesspiegel gazetesi, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Enis A.’nın Alman yetkililer tarafından defalarca sınırdışı edilmeye çalışıldığını, ancak bu çabaların sonuçsuz kaldığını yazdı. Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Ralf Jeager ise “Güvenlik kurumları bu kişi hakkındaki bulguları ve bilgileri Kasım 2016’da Terörle Mücadele Ortak Merkezi’yle paylaştı” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN