Taksitle kurbanlık almak günah mı? Taksitle kurban alınır mı? Diyanet açıkladı

Taksitle kurbanlık almak günah mı? Taksitle kurban alınır mı? Diyanet açıkladı

Kurban bayramına sayılı günler kala vatandaşlar da kurban satış yerlerinin yolunu tutuyor. Bazı Müslümanlar, kredi kartıyla kurban satın alıyor. Bu nedenle, ‘’Taksitle kurbanlık almak günah mı?’’ sorusu akıllarda yer ediniyor. Diyanet, taksitle kurban satışı ile ilgili açıklama yaptı.

Kurban bayramı yaklaştıkça taksitle kurban satışı yapan yerlerin sayısı da artıyor. Allah’a yakın olmak için Müslümanlar tarafından kesilen kurbanlıkların taksitle satılmasına dair Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu konu açıkla beyan edilmiş…

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASI

Kurban Allah'a yaklaşmak adına yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç ise ancak kişinin kendi mülkünde var olan hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir.

Mülkiyet ise, hayvanı yetiştirmek, hibe veya miras yoluyla olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir. Vadeli satış caizdir.

Taksit, ödemenin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir. Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alının malın mülkiyetini satın alana geçtiği için, bu yolla alınan bir hayvan kurban olarak kabul edilir.

BANKA KREDİSİYLE KURBAN KESİLİR Mİ?

Kurban kesme ibadeti akıl sağlığı yerinde olan, ergenlik dönemine ulaşmış, dinen zengin sayılan insanlar için farzdır. İster vacip isterse nafile olarak kurban kesecek kişi, kurbanı peşin satın alabileceği gibi taksitlede alabilir. Ancak faizli borç alması durumunda faiz yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Kendi imkanlarıyla kurban kesemeyecek kişilerin, böyle yöntemlere başvurması dinen uygun değildir.

VEKALET YOLUYLA KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?

Kişi, kurbanını kendi kesebildiği gibi, vekâletle başkasına da kestirebilir. Kurban, hac, zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir. Mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir.

Vekâlet, sözlü, yazılı, internet, telefon, faks ve benzeri iletişim araçlarıylada verilebilir. Vekil tayin edilen kişi aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olmasıdır. Vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesi uygundur.

Yani kurbanın yurt dışında başka bir ilde ya da yurt içinde kesilmesinde sakınca yoktur.. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Fakat yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa , kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Kişinin bulunduğu yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır..

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN