TCDD'nin Arifiye'deki hatalı menfez raporunu dikkat almadığı ortaya çıktı

TCDD'nin Arifiye'deki hatalı menfez raporunu dikkat almadığı ortaya çıktı

İstanbul-Ankara seferi sırasında makinistlerin dikkati sayesinde olası bir facia önlense de TCDD'nin, Arifiye'deki hatalı menfez raporunu da dikkate almadığı ortaya çıktı. Trenin olası kazadan kurtulduğu menfezin, hatalı inşa edildiği Ekim 2018'de raporlanarak yetkililere bildirildiği belirlendi.

18 Haziran'da yağmur nedeniyle Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki rayların altındaki toprak boşalmış; İstanbul-Ankara seferini yapan Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) makinistleri durumu fark edip treni durdurmasıyla olası bir facia önlendi.

YHT makinistleri, Arifiye'den geçerken yolun eski olmasından dolayı hızlarını 25 kilometreye kadar düşürdü. Rayların altının boşaldığının ortaya çıkmasının ardından tren geri geri giderek Alifuatpaşa İstasyonu'na çekildi.

HATALI MENFEZ 2018'DE RAPOR EDİLMİŞ!

Ancak TCDD'nin, Arifiye'deki hatalı menfez raporunu dikkate almadığı ortaya çıktı. Trenin olası kazadan kurtulduğu menfezin, hatalı inşa edildiği Ekim 2018’de raporlanarak yetkililere bildirildiği tespit edildi. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, TCDD Köprü Şefliği tarafından hazırlanan Senelik Umimi Muayene Raporu'na göre, derenin kot farkı demir yolundan yüksek. Bu yüzden yağış sonrası derenin suyu yolu kaplayarak rayların altının boşalmasına neden oldu.

Eski demir yolu hattının yanına yapılan yeni menfezde hem genişlik, hem kalınlık bakımından da hatalar bulunuyor. Raporda, H1'deki (eski yol) menfezin 3x2 metre, yani altı metre açıklığında olduğu vurgulanarak şöyle deniliyor: "Mevcut imalatın karşısına 2x2 metre prekast imalat ile geçiş yapılmıştır. Yeni hatta dubeşe (menfez genişliği) yetersiz. 2012 yılından sonra imal edilen menfezlerin duvar et kalınlıkları 35 santimetrenin altında olmaması gerekirken, yeni hattaki prekast menfezlerin tamamı 35 santimetrenin altında imal edilmiştir. "

Raporda ayrıca, hatta bulunan köprü ve menfezlerin Devlet Su İşleri'nin 500 yıllık debi hesabına uygun olup olmadığı ile ilgili bilgi ve belge bulunmadığı da belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN