TDK'ya göre nüfuz ile nüfus arasındaki fark nedir? Nüfuz ve nüfus ne anlama geliyor?

TDK'ya göre nüfuz ile nüfus arasındaki fark nedir? Nüfuz ve nüfus ne anlama geliyor?

Nüfus ile nüfuz arasındaki fark nedir? TDK'ya göre nüfus ve nüfuz ne demek? sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Gerek sosyal medyadaki paylaşımlarda gerekse günlük konuşmada dilinde sıkça karıştırılan kelimelerden ikisi olan 'nüfus' ve 'nüfuz' anlamlarını haberimizde bulabilirsiniz...

'Yazı dilinde çokça birbirine karıştırılan nüfus ve nüfuz ne anlama geliyor?', 'Nüfus ne demek?', 'Nüfuz ne demek?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Vatandaşların günlük konuşmalarında, zaman zaman televizyon önündeki insanların dahi birbirine karıştırdığı 'nüfus' ve 'nüfuz' kelimeleri birbirleriyle bağlantılı mı? 'TDK'ya göre nüfus ile nüfuz kelimelerinin doğru yazılışı hangisi?' İşte detaylar...

TDK'YA GÖRE NÜFUS VE NÜFUZ NE DEMEK?

Nüfus, bir ülkede ya da bir yerde yaşayan insanların toplamını yalnızca bir sayısal bilgi olarak ifade eder. Nüfuz ise bu insan sayısının etkisini ve gücünü ifade eder.

* Nüfus, bir nicel değerdir. Nüfus, kalite ve faaliyet içermez.

* Nüfuz ise nitel bir değerdir. Nüfuz, kalite ve faaliyet demektir.

Türk Dil Kurumu'na göre 'nüfus'un 3 anlamı vardır:

1) Kişi (Örnek: Burada beş nüfus var.)

2) Bir ülkede, bir bölgede, bir evde belirli bir anda yaşayanların oluşturduğu toplam sayı, popülasyon

3) Ortak bir özellik gösteren kimselerin bütünü. (Örnek: Tarım nüfusu. Gecekondu nüfusu.)

Türk Dil Kurumu'na göre 'nüfuz'un 2 anlamı vardır:

1) İçine geçme

2) Söz geçirme, güçlü olma, erk. (Örnek: Birbirlerinin servetlerini, nüfuzlarını, rütbelerini, kabiliyetlerini bilirlerdi. / Abdülhak Şinasi Hisar)

NÜFUS İLE NÜFUZ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Nüfus ile nüfuz arasında bağ yoktur. Nüfusu çok olanın nüfuzu da çok olur diye bir kural yoktur. Nüfus, yetişmiş, eğitimli ve günümüzün şartlarına uygun donanımlı insanlardan oluşmuyorsa, esasında bir güç değil, bir yüktür.

NÜFUZ İÇİN NİTELİKLİ NÜFUS ŞART

Nüfus; üretken, çalışkan, donanımlı ve yetişmiş ise ve katma değer üretiyorsa, bu bir nüfuzdur. Yoksa yalnızca bir nüfustur. Başlı başına bir nüfus çok da anlamlı değildir. Öyleyse, nüfusun anlamlı kılınması için insanımızın yetiştirilmesi gereklidir. Ülkemizin dünyada bir güç ve nüfuzlu olması için, nüfusun nitelikli insanlardan oluşması ve bu nitelikli insanların aynı hedefe doğru yönlendirilmesi gerekir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN