Estağfurullah ne demek? Estağfurullah ne için söylenir?

Estağfurullah ne demek? Estağfurullah ne için söylenir?

Estağfurullah kelimesinin TDK'ya göre anlamı; alçak gönüllülük, kibarlık ve incelik göstermek üzere teşekkür eden birinin söylediği bir söz olarak tanımlanıyor. İşte, estağfurullah kelimesinin cümle içinde kullanımına örnek...

Estağfurullah tanımı, merak konusu oldu. Zira, sosyal hayatta sıkça kullanılan kelime, yöneltilen bir övgüye karşılık verirken kullanılıyor. Alçak gönüllüğü ifade eden 'estağfurullah' kelimesinin ayrıca tövbe istiğfar anlamı da bulunuyor.

ESTAĞFURULLAH ANLAMI NEDİR?

Estağfurullah kelimesi Arapça kökenli olup, Allah'tan bağışlanmayı rica etmeyi ve affını kibarca istemeyi ifade eder. Bu şekilde yapılan tespih ve zikirle Allah'tan bağışlama isteriz ve dileriz.

Allah'ın affına sığınarak 'estağfurullah' deriz. Genel olarak estağfurullah kelimesini tövbe ederek kullandığınızda böyle olur. Ancak karşılıklı yapılan sohbetlerde bile estağfurullah kelimesini kullanırız.

Estağfurullah TDK'ya göre anlamı; alçak gönüllülük, kibarlık ve incelik göstermek üzere teşekkür edilen birinin söylediği bir söz olarak tanımlanır.

ESTAĞFURULLAH ÖRNEK CÜMLE

'Estağfurullah'ın bir diğer anlamı, Allah'tan affedilmeyi isteme eylemidir. Bu, "Allah'tan affedilmeyi istiyorum" anlamına gelen estağfurullah kelimelerini tekrarlayarak yapılır. İslam Peygamberi Hz. Muhammed masum yaşamış en erdemli insandı, ancak günde yetmiş kereden fazla Allah'tan affedilmeyi istedi: Estağfurullah, estağfurullah, estağfurullah...

Bazen farkında bile olmadığımız ve bazen de yardımcı olmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışırken hata yaparız, bazı zararlara neden oluruz. Örneğin: bir hastalığın tedavisi için bir doktor, cerrahi tedavi veya yan etkileri olabilecek bir ilaç vermek gibi tedaviyle birlikte bazı sıkıntılara neden olabilir. Tüm bu durumlarda ve daha fazlasında, bağışlanmak için Allah'tan şifa istemek, affedilmeyi dilemek iyidir.

ESTAĞFURULLAH CÜMLE İÇİNDE NASIL KULLANILIR?

Ben her gün Allah'a yönelerek tövbe estağfurullah zikri yapıyorum. Bu genel olarak dini ve İslami bir cümle, sıklıkla söylediğimiz ve hepimizin kullandığı bir cümledir.

Bir de estağfurullah kelimesi şöyle bir sohbet ile de sıklıkla kullanılır:

* Evinize haber vermeden geldik, kusura bakmayın.

* Olur, mu hiç öyle şey, estağfurullah. Buyurun hoş geldiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN