Hodbin ne demek? TDK'ya göre sözlük anlamı nedir?

Hodbin ne demek? TDK'ya göre sözlük anlamı nedir?

Siyasiler arasındaki tartışmalarda ve televizyon ekranlarında düzenlenen açık oturumlarda zaman zaman kullanılan hodbin kelimesinin anlamı, 'bencil, egoist' demektir. Farsçada kendini beğenmiş anlamına gelir. İşte hodbin kelimesinin cümle içerisinde kullanımı...

Şair ve yazar Ahmet Hamdi Tanpınar'ın eserlerinde sıkça kullandığı 'hodbin' kelimesi, günümüzde konuşma dilinde olmasa da yazı dilinde kullanılıyor. Öte yandan topluluk önünde konuşan politikacılar, akademisyenler gibi çeşitli mesleklerden insanların da konuşmalarında yer verdiği sözcük olan 'hodbin', 'yalnız kendini düşünen kimse' anlamına gelir.

HODBİN NEDİR?

Hodbin, Farsçadan Türkçeye geçen kelimelerden biridir. 'Kendi' manasındaki 'hod' kelimesiyle, 'gören' manasındaki 'bin' kelimesinin birleşiminden oluşmuştur.

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre, hodbin kelimesinin anlamı, 'bencil' demektir. Ayrıca, 'sadece kendine güvenen', 'mağrur', 'kibirli' anlamlarında da kullanılabilir.

HODBİN KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE KULLANIMINA ÖRNEK

Behiç yalancı, sahtekar, hodbin ve nankördü fakat sevimliydi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN