İstikşafi ne demek? İstikşafi görüşmeler ne anlama geliyor?

İstikşafi ne demek? İstikşafi görüşmeler ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Yunanistan'ın istikşafi görüşmelere başlamaya hazır olduğunu dile getirdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, deniz yetki alanlarının belirlenmesi için görüşmeye açık olduklarını belirtmişti. İstikşafi kelimesinin sözlükteki karşılığı, 'keşfe çalışma, araştırma, yoklama'dır. Arapça kökenli söz, 'buldu, keşfetti' fiilerinin mastarı halindedir. İşte, TDK'ya göre istikşafinin anlamı...

'İstikşafi', Türkiye ile Yunanistan arasındaki doğu Akdeniz kriziyle bir kez daha gündemimize geldi. 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile yaptığı koalisyon görüşmeleri için kullandığı 'istikşafi görüşme' terimi, Yunanistan ile yaşanan krizin aşılması için karşılıklı açıklamalarla yeniden gündem oldu.

İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER NE DEMEK?

Diplomatik bir terim olan 'istikşafi görüşmeler'; 'keşif, tanıma amaçlı görüşme, yoklama' anlamına gelmektedir.

İSTİKŞAFİ NEDİR?

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre, 'istikşaf' kelimesi 'keşif ve tahkik etmeye çalışma, etraf ve teferruatını zahire çıkarma' anlamına gelmektedir.

Arapça 'keşf' kelimesinden türemiştir.

Sözün 'istikşafi' biçiminin geçmiş dönem ve günümüz Osmanlıca sözlüklerinde geçmediğini belirten yetkililer, şunları söyledi:

"Bugünlerde gündeme ilişkin konularda sıkça geçen 'istikşafi görüşmeler' gibi tamlamalardaki 'istikşaf' ve 'istikşafi', benzer durumlarda yaygın kullanılan İngilizce 'exploratory' sözünün çevirisi; 'istikşafi görüşme' sözü ise 'exploratory talks' tamlamasının çevirisidir. Bu durumda 'istikşafi görüşme' tamlaması için 'ön görüşme, araştırma-tanıma görüşmesi' gibi anlamlar verilebilir"

'NÜFUZ' İLE 'NÜFUS' ARASINDAKİ FARK NEDİR?

TDK'YA GÖRE 'AREFE' Mİ YOKSA 'ARİFE' Mİ?

DİSTRİBÜTÖR NE DEMEK?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN