Lebalep ne demek?

Lebalep ne demek?

Lebalep kelimesinin anlamı 'ağzına kadar dolu' demektir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'nin Rize kongresinde kullandığı kelime, sosyal medyada merak uyandırdı. İşte, lebalep dolu olmanın anlamı...

15 Şubat 2021 günü Rize'de gerçekleştirilen AK Parti kongresine katılan ve aynı zamanda Aksaray, Eskişehir ve Konya'daki kongrelere de seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgını sürecinde yaptıkları kongrelerin tıklım tıklım dolu olmasını övdü.

Salonda özellikle sosyal mesafe kuralına uyulmayan kongrede partililere seslenen Erdoğan, "İşte şu salonun hali… Bakın bir kongre yapıyoruz, salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve Rize'de salon lebalep dolu" diyerek kalabalığı övmesi dikkat çekti.

LEBALEP NEDİR?

Tarihten bugüne farklı kültürlerle yapılan savaşlar, ticaret anlaşmaları ve dostluk ilişkileri, konuşma ve yazı dilini de etkiledi. Farkı dillerinden birçok kelime alışverişi yapıldı. Eski zamanlarda çok fazla kullanılan fakat bugün pek kullanılmayan kelimelerden biri olan lebalep, "Ağzına kadar dolu" anlamına karşılık geliyor.

Lebalep kelimesinin TDK'ya göre anlamı 'tıklım tıklım dolu'dur.

Farsça 'dudak' anlamındaki 'leb' kelimesinden türemiştir. Osmanlıca divanlarda sık sık kullanılmıştır.

Lebalep cümle içinde kullanımına örnek: Kahve lebalep dolu, tavan ve duvarlar donanmış. (Yahya Kemal Beyatlı)

LEBALEP NASIL YAZILIR?

Türk Dil Kurumu'nun resmi internet sayfası üzerinde lebalep kelimesinin yazılışı 'lebalep' olarak ifade ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN