Punch line nedir?

Punch line nedir?

Punchline ne demek, merak konusu oldu. Bir fıkranın, kısa hikayenin ya da tulûatın en vurucu cümlesine 'punch line' denir. Örnek vermek gerekirse, Nasreddin Hoca fıkralarındaki "Hoca da bunun üzerine demiş ki..." sözlerinin ardından gelen cümle, punch line'dır. İşte detaylar...

Günlük konuşma dilinde bazen kullanılan İngilizce kelimeler, karşı tarafta rahatsızlık uyandırabilir. Türkçenin doğru kullanımı hassasiyeti anlaşılır olmakla beraber, bazen Türkçede tek kelimeyle ifade edilemeyen durum ya da ifadeler, İngilizce ile dile getirilebiliyor. Bunlardan biri de punch line olarak gösterilebilir.

PUNCH LINE ANLAMI NEDİR?

Punchline, kısaca 'bitiriş cümlesi', 'can alıcı nokta' ya da bir konuşmanın, hikayenin, fıkranın 'en vurucu cümlesi' olarak ifade edilebilir.

Örneğin, sahnede stand-up yapan bir komedyen hikayenin arka planını anlatır, beklentiyi yukarı çıkarır ve en sonunda 'punch line' ile mesajı seyirciye verir. Punch line ne kadar etkili ve basit olursa, alkış o kadar yüksek olur.

Rap şarkılarda sıklıkla kullanılır.

PUNCH LINE NE DEMEK?

Punch line, roller coaster'a benzetilebilir. Araç yavaş yavaş yukarıya yükselir ve zirveye ulaştıktan sonra hızlıca aşağı inerek yoluna devam eder. En tepeden aşağı inerken yaşanılan adrenalin, punch line noktasıdır.

Punch line'nın iyi kurgulanması gerekir. Bir şaka çok komik olabilir, materyal çok iyi olabilir ama güldürmeyebilir. Bunun nedeni, punch line kurgusunun doğru yapılmamasıyla alakalıdır. Hangi şaka ya da fıkra olursa olsun, karşı tarafı güldürmek için punch line noktasının çok iyi ayarlanması gerekir.

İngilizce 'punch'ın kelime anlamı 'yumruk' demektir. 'Line' ise 'çizgi', 'hat', 'sıra' anlamına gelir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN