Humblebrag ne demek? İşte humblebrag anlamı

Humblebrag ne demek? İşte humblebrag anlamı

Kişinin kendisini eleştirir gibi yaparak kendisiyle övünmesi anlamına gelen humblebrag, sosyal medya kullanımıyla ortaya çıktı. Kişi, numaradan kendisi ile ilgili bir şeyin kötü olduğunu söyleyip, aslında havasını atar. İşte, humblebrag tanımı ve örnekler...

Zaman zaman çevremizden duyduğumuz, "En sevmediğim özelliğim mükemmeliyetçi oluşum" cümlesi, humblebrag'a karşılık gelen bir tür kendi kendini eleştirerek övme biçimidir. Humblebrag tanımı; şikayet ediyormuş gibi görünüp kendini övmektir

HUMBLEBRAG NEDİR?

Kişinin kendisini eleştirir gibi yaparak ya da şikayet ederek kendisiyle veya yaptığı bir şeyle övünmesine 'humblebrag' denir. Numaradan kendisiyle ilgili bir şeyin kötü olduğunu söyleyip aslında havasını atar.

Humblebrag'a örnek olarak; bir kızın "O kadar salaş giyinmişim, hâlâ gelip yazanlar oluyor, sıkıldım artık" demesi gösterilebilir.

Yurt dışına nispeten uzunca süreli gidecek birisinin, "İstanbul'u ve arkadaşlarımı çok özleyeceğim, sizsiz ben orada ne yapacağım? Hiç gitmek istemiyorum" cümlesi bir humblebrag örneğidir.

HUMBLEBRAG NE DEMEK?

Harvard Üniversitesi ve North Carolina Chapel Hill Üniversitesi bilim insanlarının araştırmasına göre, "Bu sık sık karşılaştığımız bir olgu. Hepimiz, sosyal medyada ya da iş yerlerimizde, bu sinir bozucu şeyi yapan insanları tanırız. Bir humblebragger bunun her iki dünyanın en iyi yanlarını almak olduğunu düşünebilir ama biz esas kilit içeriğin samimiyet olduğunu gösterdik."

Yapılan araştırmada alınan sonuç ise şöyle:

646 katılımcının yüzde 70'i, yakın zamanda karşılaştıkları bir örneği kolayca hatırladı. Daha sonra, araştırmacılar iki ayrı tip humblebrag'i tanımlamış.

Birincisi, övünmesini şikayetin ardına gizleyenler: "Bu kadar genç gözükmekten nefret ediyorum! 19 yaşındaki biri bile bana asılıyor!"

İkinci tür ise tevazuya yaslanıyor: "Neden en önemli görevleri hep bana veriyorlar ki?!" Katılımcıların hatırladığı humblebraggerların yüzde 60'ı şikayet kategorisine girdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN