Belli bir amacı gerçekleştirmek için baskı yapmak amacıyla bir kimseyle, bir yerle, bir topluluk, bir kuruluş ya da bir ülkeyle her türlü ilişkiyi kesme kararına 'boykot' denir. Siyasi gerilim yaşayan ülkeler, birbirlerinin mallarını boykot edebilir.
TDK'ya göre boykotun anlamına bakıldığında, iki tanım yer almaktadır. 90'lı yıllarda sıkça adını duyduğumuz 'boykot', bir çeşit protestodur. Boykot kelimesinin kökeni Fransızca'dan gelse de, İngiliz Captain Charles Boycott'un soyadından literatüre girmiştir. İrlanda'daki yerel topluluğu tarafından dışlanılmasının ardından 'boykot' kelimesi ortaya çıkmıştır.
BOYKOTUN TDK'YA GÖRE ANLAMI
Hem sosyal medyada, hem de gündelik yaşantıda kullanılan boykot kelimesi, Fransızca kökenlidir. Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre boykot kelimesi anlamı şu şekildedir:
* Bir işi, bir davranışı yapmama kararı alma.
* Bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesme.
BOYKOT KELİMESİ ETİMOLOJİSİ
Boykot kelimesi İngilizceye, İrlanda Toprak savaşı sırasında gayrimenkul kira vekili olan Captain Charles Boycott'un soyadından girmiştir.
1880'de hasatların düşük olması yüzünden Lord Erne, Topraklarında çalışan halka yüzde 10 indirim yapmayı teklif eder. Eylül ayında kiracılar yani çalışanlar yüzde 25 indirim olması için protesto ederler ve Erne bunu geri çevirir. Bu sırada Boycott 11 kiracının işine son verir.
Charles Stewart Parnell, Ennisdek bir konuşmasında, açgözlü kiravekilleri ve toprak ağalarıyla olan mütabakatlar sırasında halka bu insanlarla iletişimlerini kesmelerini ve onları bir bakıma aforoz edercesine yok saymalarını önerdi. Bunu üzerine Boycott kendini tamamen izole bir halde buldu. İşçileri çalışmaz, yerel işadamları onunla ticaret yapmaz hatta postacı bile postalarını getirmez olmuştu.
The Times'ın 'Boycott' kelimesini kullanmasıyla birlikte bu durumun adı dünya çapında meşhur olmuş ve fiil olarak yerini almıştır.
ERDOĞAN'DAN FRANSIZ MALLARINA 'BOYKOT' ÇAĞRISI
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam dinine yönelik ifadeleri nedeniyle tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşların Fransız mallarını boykot etmesi çağrısında bulundu.